Bugün, 26 Aralık 2024 Perşembe

Gökhan Yavuzçiftçi


HİÇ TÜPLÜ DALIŞ YAPMAYI DÜŞÜNDÜNÜZMÜ?

Evet. Bende o güne kadar hiç dalmamıştım. Tüplü Dalış konudaki tecrübem şöyle başladı


Evet. Bende o güne kadar hiç dalmamıştım. Tüplü Dalış konudaki tecrübem şöyle başladı, bir gün ofisimde 2 arkadaşımla oturuyor, kahvelerimizi yudumluyorduk. Misafirlerimden biri ünlü optik mağazaları Ata Optik´in sahibi Kader Kaydı (3 yıldız dalgıç) diğeri de Başsavcı Ahmet Yavuz (1 yıldız dalgıç) idi, konuşma esnasında ‘biz yarın dalışa gideceğiz sende gelsene´ dediler, tereddütsüz düşünmeden ‘tamam´ dedim, dedim ama; Unuttuğum önemli bir detay vardı, 15 yıl önce denizde akıntıya kapılıp boğulan 2 ölü çıkardığım. Ölenlerden birisinin oğlunu zor bir şekilde kurtardığım aklıma geldi, ve o günden beri dibini göremediğim suya girmek bana ürperti verirdi… ama laf ağzımdan çıktı ve ikilem yapamayacağım kişilere söylendi, yutkundum korktum ama tamam dedim.

Sabah erkenden beni gelip evden aldılar ve ilk deneyimim için kömür limanına doğru yolculuğa başladık, yolda bana temel eğitimler ve teorikleri ezberlettiler. Kömür limanında bir dalış merkezine gelip dalış elbiselerini giyerken korku beni bırakmıyor ve geri dönemiyordum, içimden şöyle geçirdim; çok korkarsam ‘midem bulandı´ der çıkarım dedim. Sonra dalmak için hazırlandık ve kafamı suya soktum….. dalış o dalış! ne korku kaldı ne bir şey. Şimdi daha derine, daha derine..

Dalın, tecrübe edinin ve anın tadını çıkartın. Çünkü dünyanın büyük bir kısmı, 4/3 ü sular altında, unutmayın. Türkiye de dalış işi biraz kulaktan kulağa memnuniyet ve arkadaş çevresine göre şekillenmektedir.

Dalış ile ilgili Hiçbir fikriniz yoksa tanıtım dalışı yaparak başlayın.

Suyun altını bir kez görün ve neye benzediği konusunda bir fikir edinin. Sonrası gelecek zaten. Bunu hep gördük ve görmeye devam edeceğiz.

Eğer ki; Dalmaya karar verdiniz ve dalış hayatınızın en sıkıcı gününe hoş geldiniz. Nasıl yani der gibi oldunuz? Evet. İşin eğitim süreci dalış için olmazsa olmaz ve en yorucu zamanlarıdır. Ama sonrasında içine girdiğiniz dünyanın yaşadığınız en inanılmaz tecrübelerden biri olduğunu göreceksiniz.

Dalış Eğlenceli mi?

Evet. Her dalış mükemmel bir su altı macerası olmayabilir, ama bir kere bağlandığınızda bırakmak zordur. Dalışı öğrenmenin yaşamı değiştiren bir deneyim olduğu kesindir. Birçok hobi gibi arkadaşlarınız arasında deneyimlerinizin paylaşıldığı, ekipmanlar ve dalışlar hakkında konuşulduğu veya yeni şeyler öğrenildiği için harika bir yerdir. Yeni, yeni kültürlü, kaliteli insanlar tanımanın en güzel yollarından biri dalgıçlıktır.

Son yıllarda Çok sayıda insan tüplü dalışı deneyimine başladı. Dalış, 14 yaşından,80 yaşına kadar, katılmaya istekli ve sağlık yönünden sıkıntılı bir durumu olmayan herkes için yapılabilir bir etkinlik haline geldi.

Dalış Müthiş bir deneyimdir; Hayal edin, seyrettiğiniz bir su altı belgeselini yaşamak gibisi varmıdır? Emin olun su altına girdiğiniz an ve sonrasındaki her dalışınızda yeni bir dünya keşfetmiş gibi keyif almak mümkündür. Tavsiyem Kesinlikle su altı Kamerası satın alınız. kameranız yanınızda olsun, anı ölümsüzleştiriniz.

3 yıldız bir dalıcı olarak dalışla ilgili en sevdiğim şey, hâlâ her defasında yeni bir şey ile karşılaşabildiğim ya da öğrendiğim bitmez tükenmez bir deneyim yolculuğu olmasıdır. Dalgıç olarak yeni katılan insanlara yepyeni bir dünyaya ufuk açmak ve onlardaki dalış heyecanını içimde hissetmek gibisi yok.

Bir Dalgıç olarak çoklukla karşılaştığım sorular şunlar;

DALIŞ GÜVENLİ Mİ?

Evet, Her zaman söylediğim gibi dalış güvenli. Dalış hayatına başladıktan sonra da en çok duyacağınız kelimelerden birisi olacak GÜVENLİK. Dalış, asla gereksiz risk almamak ve güvenlikten taviz vermemek prensiplere dayanmaktadır. Limitler ve kurallar değiştirilemez ve esnetilemez. Hepsi yıllardır deneyimlenen olaylar ve bilimsel olarak kabul gören kurallara dayandırılmıştır. Ve o kadar basit kuralları vardır ki alacağınız ilk eğitimde bunu kavrarsınız. İnanın trafikte araç kullanmaktan daha güvenlidir dalış sporu.

Dalışın kuralları vardır. ilk kuralı-Asla nefesinizi tutmayın, normal nefes alıp veriniz, dalışın sınırlarını asla aşmayın, 2 kural yalnız dalmayın, her zaman yanınızda bir badiniz olsun. 3.kural dalıştaki çıkış hızına riayet edin, hızlı inmeyin daha da hızlı çıkmayın. Güvenlik tedbirlerine harfiyen uyun.

DALARKEN KARŞIMA KÖPEK BALIĞI ÇIKARMI?

JAWS´ı seyretmeyen yoktur, SURF tahtalarını ısıran, tekneye saldıran köpekbalığı filmlerini çok seyrettik. Bunlara inanmayın.

Köpek balıklarının çoğu oldukça ürkektir ve en küçük rahatsızlık duydukları ortamdan yok olurlar. Türkiye sularında kolay göremezsiniz. Dalış sınırları içinde köpekbalığı görürseniz kendiniz çok şanslı hissetmeniz gereklidir. Ve emin olun çoğu tecrübeli dalgıç bir köpekbalığı görmek için can atar. Benim gibi. Tehlikeli olan türlerin olduğu bölgelerde, zaten Türkiye´de yok. Dalışlar zaten özel şartlarda ve belirli bir seviye üzerindeki dalıcılar için düzenlenmektedir. Maalesef ben hiç göremedim.

Türkiye´de dalış konusunda yetkili yer TSSF´dir (Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu). TSSF — CMAS eğitim sistemi için sertifikalandırma yapmaktadır. SSI ve PADI ile yapılan özel anlaşma ile bu sistemdeki eğitmenlerin faaliyeti düzenlenmiştir. Ben ilk brövemi SSI dan 2 ve 3 yıldız ve NİTROX brövelerimi CMAS dan aldım.

EĞİTİMDE NELER VAR?

Teori, pratik ve uygulamalı geliştirme.

İlk başlangıç teorik dersler ile başlar. Bir sınıf ortamında ders alarak, kitap veya elektronik ortamda ders çalışma ve sınav olmak gibi unsurları barındırır. Sonrasında sınırlı suda yapılan eğitim ve beceri alıştırmaları yapılmaktadır. Beceriler açık denizde de tekrarlanır, dalıcılar tamamına hakim olup rahatlayana dek sürer. Ardından ilk seviyeden başlayan bir geliştirme süreci ile dalış sayınız ile orantılı olacak şekilde kendinizi geliştirmek üzerine kurulu bir sistemdir. Temel yine size dayanmaktadır. Bu eğitimler sonrasında ne kadar daldığınız ve ne sıklıkla daldığınız gelişiminizin temel belirleyicisidir.

YÜZME BİLMEK ZORUNDA MIYIM?

Evet, bu zorunludur. Bir maske ve şnorkel ile yüzme biliyor olmanız gerekebilir. Dalış yapmak için Olimpiyat sporcusu ya da hatta iyi yüzücü olmak zorunda değilsiniz.

SAĞLIK SORUNUM VAR, DALABİLİR MİYİM?

Mesela astım hastaları kesinlikle hayır cevabı alacaktır. Diğer kontrol altında olabilecek durumlar için doktorunuzun vereceği cevap önemlidir.

KENDİ Ekipmanımı SATIN almalı mıyım?

Acele etmeyin dalış merkezlerinde tüple birlikte veriliyor. Satın almaya Eğitim sonrasında karar verin. Temel eğitiminize başlamadan önce ekipman almanız konusunda ısrar edecek herhangi bir eğitim kurumu varsa zaten uzak durun.

Bununla birlikte, belirli bir eğitimden geçen ve dalış hayatını devam ettirmek isteyen dalıcıların en azından bütçelerine ve ne sıklıkta dalacaklarına bağlı olarak kendi maskeleri, şnorkelleri ve paletlerine yatırım yapmaları gerektiğine kesinlikle inanıyorum. İlk satın aldığım maske ve paletti, Diğer ekipmanlar ihtiyaca göre alınabilir. Üst seviye dalışlara başlandıktan sonra bir dalış bilgisayarı alınmasını öneririm. Şuanda benim eksiğim tüp doldurmak için kompresör. Onun haricinde bütün ekipmanlarım var.

TÜRKİYEDE NERELERDE DALINIR?

Derinlere Saygı Dalışı Topluluğu Başkanımız ve Milliyet Gazetesi yazarlarından çok değerli Dalış hocamız, adaşım; Gökhan Karataş´ın sürekli yazılarında üzerine bastığı gibi; 8 bin 337 kilometrelik kıyı çizgisi olan ülkemizde, ilk akla gelen dalış merkezi bambaşka bir yeridir, Kaş.

‘Kaş Başka´ sloganını fazlasıyla hak eden turizm cenneti ülkemizin dalış başkentidir. TSSF´nin temsilciliğinin bulunduğu uluslararası sualtı yarışmalarını hatta Guinnes rekor denemelerinin yapıldığı Kaş, her seviyeden dalgıcın rüyalarını süsleyen derinlikleri vardır. Derin dalış tutkunları için ışığı kaybolmayan turkuaz renkler, dalgıçlar için hoş sürprizler barındırır. Dünya dalış

disiplinlerinin geçerli olduğu ülkemizde sualtına inmek için TSSF´nin tanıdığı dalış belgelerinden birini almak gerekiyor. Daha önceki satırlarda da bahsettiğim gibi dalışa başlama yaşı 14 olarak belirlenirken, temel malzemelerin kullanımı, aletli dalış fiziği, güvenli dalış kuralları gibi dersleri içeren kursu bitirmek gerekiyor. Yetkili dalış merkezinden alınacak 10 saat teorik eğitimin ardından 4 açık deniz dalışı sonunda temel becerilerin tamamlanmasıyla 1 yıldız dalıcı belgesi alınarak eğitmenler eşliğinde 18 metre derinliğe inilebiliyor. Batık, mağara ya da derin dalış gibi uzmanlık gerektiren sualtı maceraları ise ileri seviyede eğitim almak zorunlu. Orta kuşağın güneyindeki subtropikal kuşakta (sıcak orta kuşak) bulunan Türkiye, coğrafi konumunu 4 denizle taçlandırarak sualtının büyüleyici dünyasıyla tanışmak isteyenlerin ilk durağı konumunda. Yılın 8 ayı sportif dalış yapılabilen çevresindeki 4 denizin yanı sıra barındırdığı göl, akarsu ve barajlarla fantastik irtifa dalışlarını mümkün kılan ülkemizde yaklaşık 300 dalış merkezi bulunuyor. Sualtındaki gizemleri keşfetmek için 1970´lerden itibaren sualtı kaşifi Kaptan Couestau ile hızlanan SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Apparatus) yöntemi ülkemizde her yıl binlerce meraklı dalgıcı derinlere indiriyor. Doğal güzellikleri kadar binlerce yıllık tarihiyle onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu kıyılarında yatan batıkları basınçlı ortamda görmek isteyen dalgıçlar özellikle Mayıs-Kasım ayları arasında adeta turizm hareketliliğine neden oluyor. Sayısız güzelliğe sahip dalış noktaları binlerce su altı canlısına ev sahipliği yaparken bakir koyların ardındaki yeşil cennetler ise deniz ve doğa âşıkları çok çekici. Hayatta geç kalmayın! Hoşçakalın.

Hayrabolu'da TIR ile panelvan çarpıştı: 12 yaralı!

Sıla Bebeğin Teyzesi Konuştu: Durumunda İyileşme Yok, Kötüye Gidiyor

Kirasını almak için girdiği evde şoke oldu

Kayıp adam için ikinci kazı

595 litre kaçak içki ele geçirildi

Ters yöne giren araç ölüm getirdi

Babasının ağır küfürlerine dayanamayan genç babasını öldürdü

Çöp yakayım derken bağ evini yaktı

Çatı parça parça uçtu

Hırsızlığa üzülen taraftar takımına çamaşır makinesi hediye etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
6.Beşiktaş 16 7 4 5 7 26
7.İstanbul Başakşehir 16 6 5 5 4 23
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
10.Kasımpaşa 16 4 4 8 -1 20
11.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
12.Rizespor 16 6 8 2 -9 20
13.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
14.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
15.Alanyaspor 16 4 6 6 -3 18
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 16 1 9 6 -13 9
19.Adana Demirspor 16 2 12 2 -21 5
1.Galatasaray 16 14 0 2 28 44
2.Fenerbahçe 16 11 2 3 25 36
3.Samsunspor 16 9 4 3 12 30
4.Göztepe 16 8 4 4 10 28
5.Eyüpspor 17 7 4 6 7 27
6.Beşiktaş 16 7 4 5 7 26
7.İstanbul Başakşehir 16 6 5 5 4 23
8.Gazişehir Gaziantep 16 6 7 3 -2 21
9.Antalyaspor 16 6 7 3 -8 21
10.Kasımpaşa 16 4 4 8 -1 20
11.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
12.Rizespor 16 6 8 2 -9 20
13.Trabzonspor 16 4 5 7 2 19
14.Sivasspor 17 5 8 4 -7 19
15.Alanyaspor 16 4 6 6 -3 18
16.Kayserispor 16 3 7 6 -16 15
17.Bodrum FK 16 4 10 2 -10 14
18.Hatayspor 16 1 9 6 -13 9
19.Adana Demirspor 16 2 12 2 -21 5