Toruk: “Tohumda yerli üretim yüzde yüze ulaştı”
Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, Türkiye´de üretilen arpa buğday ve çeltik tohumunda yüzde 100 yerli milli çeşitlerin kullandığını belirterek hiçbir ithal çeşide gerek duyulmadığını kaydetti
Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, Türkiye´de üretilen arpa buğday ve çeltik tohumunda yüzde 100 yerli milli çeşitlerin kullandığını belirterek hiçbir ithal çeşide gerek duyulmadığını kaydetti.
Trakya Tohumcular Derneği Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk, yerli tohum üretiminde Türkiye´nin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Artık yüzde yüze yakın yerli üretim tohumların Türk çiftçisi tarafından kullanıldığını kaydeden Toruk, bu durumun ithal edilen diğer tohum türlerinde de millileşmeyle ortadan kalkacağı müjdesini verdi.
‘YERLİ TOHUMLARIMIZ PAZARDA LİDER´
Üniversitesinden araştırma enstitüsüne ve genç dinamik yüzde 100 Türk sermayeli özel sektörün son yıllarda geliştirdiği çeşitlerle Türkiye pazarında yerli tohumların tartışmasız lider konumunda olduğunu ifade eden Toruk, “ Bölgedeki %100 yerli sermayeli firmaların önderliğinde akademisyeninden ıslahçısına tohum sektör paydaşlarının gönüllülük esasına dayanan çalışmalarını dernekleşerek başarı hikâyelerini ortaklaşa güçlendirme kararları bölgemiz Trakya Kalkınma Ajansının Desteği ile hızla yol almaktadırlar” dedi.
DIŞA BAĞIMLILIK ORTADAN KALKTI
Dışa bağımlılığı tersine çevirdiklerini ifade eden Toruk, “Biz bölge tohumculuk firmaları Trakya markası ile başta Türk tohumculuğuna sonrada dünya tohumculuğuna damgamızı vurmak için el ele verdik. Türkiye kamuoyunda tohumda dışa bağımlıyız söylemini tersine çevirdiklerini, özellikle Buğday, Arpa ve çeltik tohumunda bölge firmaları çeşitlerinin Türkiye geneline yetecek kadar tohumluk üretme kapasitesi, çeşit sayısına sahip” diye konuştu.
TRAKYA TOHUM ÜRETİMİNDE LİDER
Tüm üreticilerden Trakyalı markasına güvenmeleri Türk halkının bilimsel verilere dayanmayan saçma sapan yayın ve söylemlere inanmamaları tavsiyesinde bulunan Toruk, “yüzde 100 Trakya bölgesinde ıslah edilen çeşitlerle ülke tahıl üretim rekoltesini artıracak Türkiye´de ekilen arpa buğday çeşitlerinin yüzde 30´unun Trakya´da geliştirilen çeşitlerden oluşuyor. Trakyalı özel sektör firmalarını pazar payının yüzde 5´lerde çeltikte ise bu oranın üretimin yüzde 70 oranında” bilgilerini verdi.
DEVLET ÖZEL SEKTÖR EL ELE VERDİ
Son yıllarda ıslah ve yerli üretimle ilgili çalışmaların son sürat devam ettiğini kaydeden Toruk, bölge üniversite ve araştırma enstitümüzün teknik desteği Trakya Kalkınma Ajansı´nın sektör desteği ile bölge firmalarının yakın zamanda pazar payını artırarak dış pazarlara açılacağını bu çalışmaların başarılı olması için bölge sektör paydaşlarının birlikte hareketin sinerjisini iyi kullanması gerekliliğine inandığını belirtti.
Geleceğin Veteriner Hekimleri Üretim Süreçlerini MAYBİ’de Yerinde İnceledi
TGF GENEL BAŞKAN YILMAZ KARACA TEKİRDAĞ’DAN SESLENDİ
IŞIKSAL; “TRAKYANIN EN GÜÇLÜ DERNEĞİ OLDUK…”
TGF BAŞKANLARI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENEL SEKRETERİNİ ZİYARET ETTİ
BAŞKAN IŞIKSAL’DAN BAKIŞ MEDYA GRUBUNA ZİYARET…
Batı Trakya Gazeteciler Derneği’nde Necmi Işıksal Güven Tazeledi
DAYANIŞMA ZİNCİRİNİN İLK HALKASI SÜLEYMANPAŞA’DA AÇILDI
SÜLEYMANPAŞA’DA GENÇLİĞİN YENİ YUVASI YÜKSELİYOR
GENÇLERİMİZLE GELECEĞE YÜRÜYORUZ!
SÖZLERİMİZİ TUTARAK HEDEFİMİZE BİR ADIM DAHA YAKLAŞTIK!
Kolposkopi Neden Yapılır?
Op. Dr. Mert Talay Açıkladı: Menopoz Sürecini Sağlıklı ve Konforlu Geçirmenin Yolları
TREDAŞ, Müşteri Memnuniyetinde Zirvedeki Yerini Korudu: Üst Üste 6. Kez A.C.E Awards Ödülü
“Milli Parklarda altyapı-üst yapı yapılarak, yaban hayatı bozulacak”
CHP’li Avşar’dan Köprü ve Otoyol Özelleştirmelerine Sert Tepki
TEKİRDAĞ BAROSU’NDAN CMK UYGULAMALARI EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞKAN NALLAR HALK SOFRALARINDA VATANDAŞLARLA BİRLİKTE İFTAR YAPTI
Süleymanpaşa Belediyesinden Yeni Evlenenlere 14 Şubat Sürprizi
Saat Kulesi’ne görkemli açılış
Marmaraereğlisi’nde Sokak İftarında Birlik ve Dayanışma Mesajı
MALKARA’DA 14 ŞUBAT’TA ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMA
VAHAP AKAY BOŞUNA MI SEVİLİYOR?
ÇETİN; “HAYRABOLU OSB BÜYÜYOR…”
ÇORLU KOOPERATİFİNDE BAYRAK DEĞİŞİMİ…
Trakya’nın Turizm Gururu Tezdoğan Turizm’den Ramazan Müjdesi: Bayram Sonrası Yeni Rotalar Bekliyor
OPTİMED’DEN TEKİRDAĞ’A TAM KAPSAMLI ONKOLOJİ MERKEZİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM…
ÇETİN; “HAYRABOLU OSB BÜYÜYOR…”
SARIKURT; “ÖZEL ENDÜSTRİ ALANI KURULACAK…”
GAZETECİ IŞIKSAL ANKARA’DA KULİS YAPTI
ANKARA’DA MİLLETVEKİLİ MESTAN ÖZCAN SORULARIMIZI YANITLADI
Yükleniyor




