Bugün, 16 Aralık 2025 Salı

8 MART DÜNYA BÖBREK GÜNÜ ´´ BÖBREKLER VE KADIN SAĞLIĞI´´

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü 8 Mart Dünya Böbrek Günü´nünde ´Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Gebelik´ sloganı ile böbrekler hastalıklarına değindi.

SAĞLIK 7.03.2018 15:10:19 0
8 MART DÜNYA BÖBREK GÜNÜ ´´ BÖBREKLER VE KADIN SAĞLIĞI´´

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü 8 Mart Dünya Böbrek Günü´nünde ´Sağlıklı Nesiller İçin Sağlıklı Gebelik´ sloganı ile böbrekler hastalıklarına değindi. 

 ´´ Kronik Böbrek Hastalığı dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. 

 Türk Nefroloji Derneği´nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye´de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Kronik Böbrek Hastalığının gelişme riski, kadınlarda erkeklerden daha yüksek olabilmektedir. 

Bazı böbrek hastalıkları, örneğin lupus nefropati veya böbrek enfeksiyonu (akut veya kronik piyelonefrit) genellikle kadınları etkiler. Böbrek enfeksiyonları (çoğu idrar yolu enfeksiyonu kadar) kadınlarda daha sık görülmekte ve gebelikte risk artmaktadır. Bu yüzden iyi sonuçlar elde etmek için teşhis ve tedavi zamanında yapılmalıdır. İleri derecede kronik böbrek hastalığı ve yüksek tansiyonu olan gebelerde erken doğumlar ya da düşükler görülebilir. 

Gebelikte karşılaşılan sorunlar böbrek hastalığı riskini arttırmaktadır. Genç kadınlarda  preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), septik düşük (plasentanın enfeksiyonu) ve doğum sonu kanama (doğumdan sonra majör kanamalar) akut böbrek hasarının önde gelen nedenleri arasında yer alır. Ayrıca kronik böbrek hastalığını tetikleyebilir. 

Bakanlığımız, böbrekler ve kadın sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kadınlarda kronik böbrek hastalığı ve gebelikte erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının kadın sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 8 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yılki Dünya Böbrek Günü teması “Böbrekler ve Kadın Sağlığı” olarak belirlenmiştir. Bu vesileyle kadın sağlığının ve özellikle böbrek sağlığının önemi üzerine düşünme fırsatı vermektedir. Dünya Böbrek Günü, 13. yıl dönümünde dünyadaki tüm kadınlar ve kızlar için sağlık eğitimi, sağlık ve böbrek hastalıklarının önlenmesi için uygun ve adil bir şekilde teşvik sağlamaktadır. 

Sonuç olarakkronik böbrek hastalığınız varsa ve gebeysenizaşırı kilodan kaçınınaz tuz tüketin ve her gebe muayenenizde tansiyonunuzu mutlaka ölçtürün´´ ifadelerine yer verildi. 

ŞENOL TURAN 5. DÖNEMİNİ DE GARANTİLEDİ…

Kapadokya Değer Ödülleri’nde kazananlar belli oldu

KÖŞKDERE AİLESİ OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE 30 YILI DEVİRDİ

ÇOCUKLARIMIZ ÖZGELİŞİM OKULLARINA EMANET…

Hep birlikte sağlığımızı konuşalım

BODUÇ; “HALKIN İRADESİ GALİP GELECEK…”

Madeni eşyacılar odasına üçüncü kez adaylığını açıklayan Münür Kılıç başarılı çalışmalarını sürdürüyor.

BU ŞEHİR BEYZA SON YAVUZ’A ÇOK ŞEY BORÇLU…

MÜKEMMELLİK YOLCULUĞUNDA ÇITAYI BİR KEZ DAHA YÜKSELTTİK;

Optimed Sağlık Grubu’na “Kadın İstihdamını En Hızlı Artıran Şirket 3.’sü” Ödülü

Çorlu TSO, AB-Türkiye Odalar Ortaklığı Kapsamında Büyük Bir Başarıya İmza Attı

İrmet Hastnaesi; Obezite Ameliyat ile Hafif Bir Hayata Merhaba De

KENT LOKANTALARI 1 YAŞINDA 110 BİNİ AŞAN ÖĞÜNLE SOSYAL BELEDİYECİLİKTE BÜYÜK BAŞARI

BÜYÜKŞEHİR’DEN YÜZDE 92’LİK BÜTÇE GERÇEKLEŞMESİ

ÖZEL TEKİRDAĞ YAŞAM HASTANESİ: UZM. DR. İLAYDA KARAMAN ÇELİK.

İrmet Hastanesi Op. Dr. Mert Talay: Genital Estetikte Doğal Sonuçlar ve Modern Çözümler

Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Plan Bütçe Komisyonunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2026 Yılı Bütçe Teklifi üzerine söz aldı.

SPOR BAKANINDAN ERGENE’YE TAM DESTEK!

2026 YILININ PARLAYAN YILDIZI ERGENE’MİZ OLACAK!

GÖKHAN DİKTAŞ AKPARTİ’NİN PRENSİ OLDU

Asyaport Ops Sistemini Geliştiriyor, Yeşil Enerji Hedefinde Büyük Adımlar Atıyor

ALTIN TOHUMLARDA KUŞKONMAZ KONUŞULDU

CANDAN BAŞKAN: “ATATÜRK SEVGİSİ BİTMEZ, O’NUN FİKİRLERİ ÖLMEZ”

ÖZEL TEKİRDAĞ YAŞAM HASTANESİ;

Diş İmplantlarında Modern Çözümler: Dr. Dt. Utku Aksoy’dan İrmet Hospital’da Güvenli ve Etkili Tedavi

GÜLER; “YUNANİSTAN BAŞKONKONSOLOSUNA HOŞGELDİN” DEDİK

LİMANLARIN PATRONLARI GAZETECİ IŞIKSAL’I AĞIRLADI…

ALTINBAŞAK UNLU MAMÜLLERİ LEZZET ZİNCİRİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Pınar Ayhan’ın gösterimiyle “Kemâl” müzikal belgeseli sahnelenecektir

DESTANLARIN DANSI ŞİMDİ DE BULGARİSTAN’I BÜYÜLÜYOR

Yükleniyor

ŞENOL TURAN 5. DÖNEMİNİ DE GARANTİLEDİ…

Madeni eşyacılar odasına üçüncü kez adaylığını açıklayan Münür Kılıç başarılı çalışmalarını sürdürüyor.

KENT LOKANTALARI 1 YAŞINDA 110 BİNİ AŞAN ÖĞÜNLE SOSYAL BELEDİYECİLİKTE BÜYÜK BAŞARI

BÜYÜKŞEHİR’DEN YÜZDE 92’LİK BÜTÇE GERÇEKLEŞMESİ

SPOR BAKANINDAN ERGENE’YE TAM DESTEK!

2026 YILININ PARLAYAN YILDIZI ERGENE’MİZ OLACAK!

CANDAN BAŞKAN: “ATATÜRK SEVGİSİ BİTMEZ, O’NUN FİKİRLERİ ÖLMEZ”

Pınar Ayhan’ın gösterimiyle “Kemâl” müzikal belgeseli sahnelenecektir

ÇİFTÇİOĞLU AİLESİNİN ACI GÜNÜ!

BÜYÜKŞEHİR'DEN EMEKLİLERE 14 BİN TL'LİK CAN SUYU

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9