NECMİ IŞIKSAL

Tarih: 05.03.2018 17:07

SON 14 YILDA TÜRKİYE 5.3 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ!

Facebook Twitter Linked-in

Aktif haber ve reklam ajansına bağlı gazeteler adına Gazeteci Necmi Işıksal şeker pancarı ve şeker fabrikalarının akıbeti hakkında önemli araştırmalar yaptı.

işte ortaya çıkan endişe verici o gerçekleri sizler için kaleme aldı.

Avrupa birliği ülkeleri şeker pancarı üretimini bu yıl % 20 oranında artırıyor.

Özellikle Fransa ve Amerika 3´ncü sınıf ülkelere belirli ayak oyunları ile yasaklattığı şeker pancarının ekimini her geçen yıl kendi vatandaşlarının sağlığı için artırıyor.

Oysa 3´ncü sınıf ülkelere ise nişasta bazlı şeker veya mısır şurubu satarak hem ekonomilerini güçlendiriyor hemde insan hayatı ile oynamaya devam ediyorlar.

Türkiye´deki bazı siyasetçi ve bürokratların akıl almaz kararları ile şeker pancarı ekimini yasakladığı son 14 yılda nişasta bazlı şekerlere uygulanan yüksek kotadan dolayı 407 bin hektar alanda 22 milyon ton pancar ekimi yapılamadığı ortaya çıktı.

Oysa doğru olan ve yapılması gereken şey bu 14 şeker fabrikasının çok acil şekilde modernize edilerek çiftçinin hizmetine sunulup, hem sağlıklı gıdanın önünü açmak, hemde istihdama büyük bir katkı sağlamak olmalıdır.

Yapılan hesaplamalara göre son bir kaç yılda 75 bin tarım işçisi işsiz kalırken, yan sektörlerle birlikte Türkiye´nin toplam kaybı 5,3 milyar doları bulduğu yetkili kaynaklarca açık ve net bir biçimde açıklanıyor

Nişasta bazlı şekerlerin kotasız üretilmesi durumunda ise Türkiye´nin ekonomik ve sağlık açısından zararının korkunç boyutlara ulaşması bekleniyor.

KARLARI KATLANACAK!

Sözde üretim ve yatırımın önündeki engelleri kaldırma hedefiyle hazırlanan tasarı taslağında amaçlanan hedef gerçekleşirse, pancar üretiminde Avrupa´da sayılı ülkeler arasında bulunan Türkiye, bu ürünün üretiminden elini çekecek. 
ABD´nin küresel şirketi Cargill ile birlikte 5 Nİşasta Bazlı Şeker üretici firması, şeker piyasasını tamamen ele geçirecek ve yapacakları kotasız üretimle müthiş kar elde edecekler. 
Halk ise sağlıksız bulduğu nişasta bazlı şekerleri tüketmeye mahkûm bırakılarak kanser denen hastalığın pençesinde bırakılacak.

BAKANLIK KİME HİZMET EDİYOR?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı´ndan Cargill ve Ülker´e büyük bir kota kıyağı çıkarttığı tüm kaynaklarca açıklanıyor
Taslak, görücüye çıktığı şekliyle yasarılaşırsa, nişasta bazlı şekerlerin kotası tamamen kaldırılıyor. 
Bu durum dolaylı yoldan şeker pancarının ekiminin Türkiye´de yasaklanması anlamına geliyor.

MÜHENDİSLER ENDİŞELİ!...

Kimya Mühendisleri Odası´ndan yapılan açıklamada ise, kronik hastalıkları salgına dönüştüren nişasta bazlı şeker/mısır şurubunun tüketiminin Fransa, Hollanda, Avusturya, İrlanda, İsveç, Yunanistan, Portekiz, Slovenya, Danimarka ve İngiltere´de yasak olduğunun altı çizilerek, “Avrupa´da kişi başına NBŞ tüketimi 1-1,5 kg civarındayken bizde 6.5 kg civarında. 
ABD Gıda ve İlaç İdaresi obeziteyi etkilediği gerekçesiyle 2008 de NBŞ kotasını yüzde 10´dan yüzde 8´e düşürdü. Bizde ise yüzde 10 olan kota yüzde 15´e çıkartıldı” denildi.

İthalat hızla arttı


1998 yılında Türkiye´de 500 bin hektarda pancar üretimi yapılırken 2015 yılında bu rakamın 270 bin hektara düştüğü, aynı şekilde şeker pancarı ekimi yapan çiftçi sayısının da 450 bin aileden 120 bine gerilediği belirtilen Oda´nın açıklamasın, “Bütün bu gelişmeler sonucu daha önceleri şeker ihraç eden bir ülke olan Türkiye 2015 yılında 170 bin ton şeker ithal etmiştir. 08 Nisan 2016 yılında şeker ithalatının önünü açabilmek için şeker ithalatında sıfır gümrük kararı alınmıştır. Şeker ithal edilmesini gerektirecek bir durum olmamasına rağmen şeker ithalatını kolaylaştıracak böyle bir kararın alınması çiftçiyi ve üretim yapan şeker fabrikalarını zora sokmuştur” şeklinde sonlandırıldı.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —