Gökhan Yavuzçiftçi

Tarih: 15.09.2020 17:40

Sokaklardaki dostlarımız;

Facebook Twitter Linked-in

Sokaklardaki dostlarımız;

 

             Yaz bitti, Soğukların yurt genelinde hissedildiği kış günlerinde sokak hayvanları daha da zor bir yaşam mücadelesi veriyor. Eğer kediler 6 saat, köpekler 17 saat aç kalırsa donarak ölebiliyor. Sokak hayvanlarının zorlu kış şartlarından en az şekilde etkilenmesini sağlamak için yapılacakları aşağıda sıraladık.

1- Hava sıcak da olsa soğukta olsa, arabanın motorunu çalıştırmadan önce mutlaka kaputa vurun. Genellikle Kediler soğuk havalarda korunmak ve ısınmak için sık sık arabaların motorlarına girerler.
2- Kapının önüne bir kap yemek ve bir kap su koymak her mevsim önemli, ama kış şartlarında sokak hayvanlarının yemek bulma imkânı daha düşük olduğu için bu konu daha da önem kazanıyor. Yiyecek ihtiyaçlarını karşılayıp hayatlarını kurtarmak için onlara yemek ve su vermeyi ihmal etmemek gerekiyor.
3- Evde yapılan ve yenilmeyen yemekleri çöpe atmak yerine plastik kaplara koyarak sokak hayvanlarına verilebilir.
4-Et suyu ya da tavuk suyunun içerisine bayat ekmek doğrayabilir ve sokak hayvanların doymaları sağlanabilir.

Birkaç malzemeyle sıcak kulübe yapılabilir;

 

Sokakta yaşayan kedi ve köpekler için birkaç basit malzemeyle sıcak ve güvenli bir kulübe tasarlanabilir

1-Bakkaldan ya da marketlerden ücretsiz alınacak karton kutunun alt ve üst kısmını koli bandı ile yapıştırın. Böylece kapalı bir kutu oluşturmuş olacaksınız.
2-Ardından kutunun ön kısmında, kedi ve köpeklerin girebilecekleri büyüklükte bir alan işaretleyin ve bu alanı maket bıçağıyla kesin.
3-Isı yalıtımı yapmak için kutunun üzerini strafor ile kapladıktan sonra büyük bir poşeti kutunun üzerinden geçirin ve yapıştırın.

                        Aracınızla çarptığını bir kedi veya köpeği orada bırakmayın vicdanlı insan onu ölüme terk etmez ve önemli bir bilgide şudur, aracınızla çarptığınız sokak hayvanının bütün masrafları Trafik sigortanız karşılar. Korkmayın arayın 112´yi ambulans gelip o hayvana acil müdahaleyi yapsın. Sizin cebinizden para çıkmaz.

                       İnanan kişi için söylüyorum, yolda bulup baktığımız yaralı veya hasta hayvanlar, karnını doyurduğumuz, soğukta barınması için yaptığımız barınaklarda hayatta kalan hayvanlar, belki de bizim cennete girmemiz için şefaatçimi olacaklar. İnançsız ve merhametsiz olanlar içinde şunu söyleme gereği hissediyorum; yemek verme, bakma ama; zarar verme!!

 

                           Hayvanlara karşı yapılan haksızların önüne geçebilmek ve onlarla sistematik şekilde ilgilenebilmek için çok uzun yıllar önce ülkemizde ´´Hayvanları Koruma Derneği´ kuruldu. Aynı amaçla birleşen dernekler Hollanda´nın başkenti Lahey´de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu´nu oluşturdular. 1931 yılında toplanan bu kuruluş 4 Ekim´i ´´Hayvanları Koruma Günü´´ ilan etti.

 

                           Geçen yıl göze çarpan sosyal medya haberlerinde, Mersin Büyükşehir Belediyesince, hayvan sevgisine dikkati çekmek amacıyla düzenlenen Evcil Hayvan ve Doğal Yaşam Festivali (Pati Fest) yapıldı.

                           Belediye tarafından 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla organize edilen festival, Adnan Menderes Bulvarı´nın sahil şeridinde gerçekleştirildi. Mersinliler festivale köpek ve kedileriyle katılırken, sevimli hayvanlar ilgi odağı oldu. Chihuahua, kangal, terrier, Van kedisi gibi çok sayıda türden evcil hayvanın tanıtıldığı festival, renkli görüntülere sahne oldu.

                           Festivalde, kedi, köpek ve kuş evi boyama, hayvan sahiplendirme, köpek eğitimi söyleşisi gibi çok sayıda etkinliğin yanı sıra yarışmalar ve konserler de düzenlendi. Etkinliğe, eğitimcileriyle katılan arama kurtarma köpekleri de yaptıkları gösterilerle alkış aldı.

                            Festivaller de, hayvan sevgisine dikkati çekmek bir farkındalık yaratma etkinliği olmuştur. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü´nü kutluyoruz. Çocuklarımızla beraber 'PatiFest, gibi birçok etkinliği yaptık. Her yaştan evladımıza, hayvan sevgisini aşılamayı hedefliyoruz. Bu 4 ekimde buna benzer bir pati fest yapmak istiyoruz. Dünya hayvanlar günü bir gün değil her gün olmalı, hayvanlara bir gün değil her gün sahip çıkmalıyız.

 

                          Yine aynı gün istanbulda´yız ve, Eyüpsultan´da 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü´nde hayvan severlere ve minik öğrencilere, sokaktaki dostlarını beslemeleri için 70 torba kedi maması, 60 torba köpek maması ve 130 adet mama kabı dağıtılmış olası, insanların içine hayvan sevgisini daha da sokup pekiştirmiştir.  Eyüpsultan Belediyesi, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü´nde anlamlı bir etkinliğe imza attı. Kemerburgaz Sokak Hayvanları Kliniğinde gerçekleşen etkinliğe, Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı ile birlikte çok sayıda gönüllü hayvan sever ve öğrenci katılmıştı. Etkinlikte, minik öğrencilere hayvanları sevme, onları koruma bilinci kazandırmak amaçlanırken, özellikle hayvan dostlarımızın korunmaya muhtaç olduklarına ve onların da bir takım hakları bulunduğuna dikkat çekilmesi çok güzeldi. Öğrenciler klinikte sevimli minik dostlarını sevdiler.

kediler ve köpeklerle ilgili bilgi alıp akıllarına takılan soruları veteriner hekimlere sordular' Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında, güzel bir etkinlik düzenlendi. Biz can dostlarımız hayvanları çok seviyoruz, onları korumaya çalışıyoruz. Onları burada çocuklarımızla buluşturarak hayvan sevgisini aşılamaya çalışılması çok güzeldi.  mamalarımızı dağıtılması sadece 4 ekimde değil, keşke her gün yapılabilse.

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —