Tarih: 04.08.2015 16:07

TRAKYA SAHİPSİZ DEĞİL

Facebook Twitter Linked-in

 

TRAKYA SAHİPSİZ DEĞİL

Türkiye’nin birçok bölgesinde çevreye zarar verecek birçok proje hayata geçirilmeye çalışılırken, çevrecilerin tepkileri ile karşılaşıyor. Ancak çevreciler birçok şehirde sahipsiz bırakılırken Trakya’da hem halk, hem sivil toplum kuruluşları hem de siyasi erke sahip kesimlerden gelen destek sayesinde çevre kirliliğine yol açabilecek onlarca proje ve yatırım engellendi. Bu desteğin en büyük mimarlarından olan Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan ve Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel hem yetkileri çerçevesinde gerekenleri yaparak hem de yasal yollara başvurarak, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ise TBMM’de verdiği önergelerle elini taşın altına sokarak sorumluluk alıyorlar. Özetle, Trakya’nın verimli toprakları, ormanları ve diğer güzellikleri sahipsiz değil.

Son yıllarda Trakya’nın her yerinde, özellikle Tekirdağ ve Kırklareli’nde yapılmak istenen enerji santralleri çevrecilerin her geçen gün daha fazla mesai yapmasına sebep oluyor. Kırklareli’nin Kıyıköy ilçesinden Rusya’nın Güney Akım Projesi kapsamında geçirmek istediği boru hatları uzun süredir yerel ve ulusal medyada yer buluyor. Tekirdağ’ın Ergene ve Marmara Ereğlisi ilçelerinde ise doğalgaz ya da kömür çevrim santralleri kurulması için girişimler ardı ardına geliyor. Bu girişimlere birkaç sivil toplum kuruluşu ve Trakya’nın yüksek verimli tarım arazilerine ve yer altı-yer üstü su kaynaklarına sahip çıkılması gerektiğinin bilincinde olan çevreci-aktivistler direnmeye devam ediyor.

AKTİVİST GAZETECİ KAMUOYU OLUŞTURUYOR

Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan ve tarımda en çok çeşitliliğe sahip olan bölgesi olan Trakya’da yapılmak istenen kömür ya da doğalgaz kullanan enerji çevrim santrallerine karşı çıkan aktif çevreciler arasında yerel basından da isimler yer alıyor. Bu isimler içinde en çok adını duyuran, yazdığı yazılar ve katıldığı eylemlerle ulusal basının da ilgisini çeken isim ise aktivist-gazeteci Murat Sevgi.  Sevgi, yazdığı köşe yazılarında sıklıkla Trakya’da yapılmak istenen doğa katliamlarına yer vererek kamuoyu oluşturmaya çabalıyor. Son olarak Ergene’de yapılmak istenen kömür çevrim santraline ve Kıyıköy’de Longoz ormanlarının içinden geçirilerek Rus doğalgazının Avrupa’ya ulaştırılması hedeflenen Güney Akım Projesi’ne karşı gösterdiği cesur mücadele ile yerel ve ulusal basının dikkatini çekti ve takdirini kazandı.

TRAKYA’DA SİYASET TOPRAĞA SAHİP ÇIKIYOR

Türkiye’nin birçok yerinde bu aktif çevreci topluluklar ve kuruluşlar sahipsiz kalırken, Trakya’da hem vatandaşlar hem de yetki sahibi yönetici ve siyasetçiler Trakya’nın havasının, suyunun, toprağının korunması için her türlü desteği veriyor. Bu isimlerin başında Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel ve CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü yer alıyor. Belediye Başkanları Uyan ve Yüksel, kendi sorumluluk alanlarındaki termik santral başvurularını reddederken, bu iki ilçe halkı da kendi kaynaklarına ve değerlerine sahip çıkarak sonraki kuşaklara temiz bir gelecek bırakabilmek için mücadele ediyorlar.

Milletvekili Emre Köprülü de seçim bölgesi olan Tekirdağ’ın her neresinde olursa olsun, çevre felaketine yol açma riski olan bütün projelere karşı hem siyasi hem de fiziksel olarak tepkisini ortaya koyuyor, yapılan eylemlere bizzat katılarak destek veriyor.

UYAN EREĞLİ’NİN KORUYUCUSU

Marmara Ereğlisi özellikle tarihi dokusu ve turistik potansiyeli ile Tekirdağ’ın en önemli ilçelerinden biri. Ancak doğal liman özelliği nedeniyle her türlü deniz taşımacılığı faaliyetleri, tehlikeli madde depolama tesisleri ve soğutma için deniz suyuna ihtiyaç duyan enerji santralleri için bir çekim noktası haline gelmiş durumda. Belediye Başkanı İbrahim Uyan da bu çekimin farkında olduğunu ancak ilçenin tarihi ve turistik dokusuna, daha da önemlisi ilçe sakinlerinin sağlığına zarar verebilecek her türlü yatırımın karşısında olacağını defalarca dile getirerek bu konudaki kararlılığını ortaya koydu.

Marmara Ereğlisi’nde uzun yıllardır Belediye Başkanlığı yapan İbrahim Uyan, sık sık Marmara Ereğlisi’ne yapılmak istenen doğalgazdan ya da kömürden elektrik üreten çevrim santrallerine karşı aldığı sert tavırla gündeme geliyor. İlçenin yer altı sularını, havasını ve denizini kirletme riski taşıyan hiçbir projeyi onaylamayan Uyan, bununla da yetinmeyerek, ilgili bakanlıklarca izin verilen projelerin de durdurulması için yasal yollara başvurarak kendisini sorumlu hissettiği ilçesini korumaya çalışıyor.

YILLARDIR MÜCADELE VERİYOR

Uyan, ilçede birçok yatırımı bulunan ve kömürle çalışan termik santral yapabilmek için mümkün olan her yolu deneyen büyük bir firmaya karşı yıllardır mücadele ederek ilçesini korumaya çalışıyor. Mücadelesini son nefesine kadar sürdüreceğini her fırsatta dile getiren Başkan Uyan, her şeyden önce kendisi ve ailesi Ereğli’de yaşayan bir yurttaş olarak ilçenin korunması gerektiğine inandığını bu yüzden elinden gelen mücadeleyi sonuna kadar vermeye devam edeceğini ifade ediyor.

KAHRAMANLAR VARKEN…

Murat Sevgi, Emre Köprülü, Rasim Yüksel ve Marmara Ereğlisi’nde halkın büyük sevgisini ve desteğini kazanan Belediye Başkanı İbrahim Uyan gibi isimler sayesinde Trakya’nın verimli tarım toprakları üzerinde oynanan oyunlar amacına ulaşamıyor. Bu kişiler sayesinde Trakya’da yaşayan insanlar daha güçlü ve kararlı bir şekilde haklarını savunabiliyorlar. Tekirdağ’ın ilçeleri Ergene’de, Marmara Ereğlisi’nde, Kırklareli’ne bağlı Kıyıköy’de ve Vize’de halkın direnişi ile yapılamayan ÇED Bilgilendirme toplantıları bunlara en iyi örnekler olarak gösterilebilir. Bu isimlerin sayılarının artması, Trakya’nın zengin yer altı sularının, verimli tarım topraklarının ve ormanlarının gelecek nesillere sağ salim bir şekilde aktarılabilmesi için son derece önem arz ediyor. İbrahim Uyan ve diğer kahramanlar, çevre bilinci oluşmasında büyük katkı verirken, Trakya’da halkın en büyük arzusu bu tutumun diğer yöneticilere de örnek olması.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —