Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

ÖZKAN: TABAN FİYAT DERHAL AÇIKLANMALI

Malkara Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Cem Özkan, ayçiçeği hasadının başlaması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Trakya Birlik´te birçok eksiklik ve yanlışlık gözlemlediğini ifade eden Özkan, üretici temsilcisi bütün S

GÜNDEM 22.08.2016 10:11:27 0
ÖZKAN: TABAN FİYAT DERHAL AÇIKLANMALI

ÖZKAN: TABAN FİYAT DERHAL AÇIKLANMALI

Malkara Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Cem Özkan, ayçiçeği hasadının başlaması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özkan, Trakya Birlik gibi bir kurumun her zaman üreticinin yanında yer alması gerektiğini vurguladı. Trakya Birlik´te birçok eksiklik ve yanlışlık gözlemlediğini ifade eden Özkan, üretici temsilcisi bütün STK´ları ve kooperatifleri bir araya gelerek üreticinin sorunlarını yüksek sesle dile getirmeye davet etti.

Malkara Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi ayçiçeği alımlarına başladı. Alımlar Malkara merkez, Ballı, Kozyörük, Şahin ve Yörük olmak üzere beş merkezde yapılıyor.

Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi yapılmasına dair tebliğ hakkında açıklamada bulunan Malkara Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Cem Özkan, “Bölgemiz için yağlık ayçiçeği, aspir, kanola fark ödemesi desteği almayı hak eden üreticilerimiz bu ürünleri sözleşmeli üretim yöntemiyle üretmeleri ve sözleşmelerini 02 Eylül 2016 tarihine kadar kayıtlı oldukları İl / İlçe Tarım Müdürlüğüne teslim etmeleri durumunda ilave sözleşmeli üretim desteğinden yararlanırlar denilmektedir. Üretici örgütü üyesi çiftçiler de, üye oldukları üretici örgütlerine sattıkları ürünler için de sözleşme yapmaları durumunda sözleşmeli üretim desteğinden faydalanabileceklerdir,” dedi.

SORUNLARI MASAYA YATIRDI

Öte yandan, Malkara Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Cem Özkan, ayçiçeği hasadının başladığı bugünlerde üreticilerin sorunlarını masaya yatırdı. Konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Özkan, ayçiçeğinde dışa bağımlılığı önlemenin yolunun üretimi arttırmak olduğunu vurguladı.

Trakya Birlik´in yanlış fiyat politikası izlediğini ifade eden 269 Sayılı Malkara Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Cem Özkan, “Trakya Birlik, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fiyat açıklamada çok geç kalmış durumda. Halen bir taban fiyat açıklanmadı. Geçtiğimiz yıl 40 yağ oranındaki ayçiçeği fiyatı 1605 lira idi. Bu yıl ise çiftçinin beklentisi 1800 lira civarında. Ama eğer ki fiyat açıklanmamaya devam ederse çiftçi TMO´nun yaptığı gibi mağdur edilecek. Trakya Birlik fiyatı açıklamazsa çiftçi yeniden tüccara mahkum edilecek ve ürününü düşük fiyattan satmak zorunda kalacak. Trakya Birlik geçen sene yaptığı yanlış fiyat politikasından vazgeçerek, çiftçinin hak ettiği fiyatı vermesi gerekiyor. 2010 yılından bu yana üreticiler tamamen bankaların insafına terk edilmiş durumda. Bu yüzden çiftçi mahsulünü hasat eder etmez satmak zorunda kalıyor ki bankalara borcunu ödeyebilsin. Çünkü bankalar çiftçilerimizi borcunu ödemesi konusunda zorluyor. Trakya Birlik gibi üretici dostu olması gereken bir kooperatif ise fiyat açıklama konusunda son derece yavaş hareket ediyor. Bu da çiftçimizi mahsulünü özel sektöre satmaya mecbur bırakıyor. Bir anlamda üretici bankaların ve özel sektörün insafına kalmış oluyor. Ayrıca üreticiye sözleşme zorunluluğu getirilmesi ve bunun 2 Eylül´e kadar şart koşulması çok yanlış. Sözleşme yapmazsanız desteklemeleri alamıyorsunuz. Acilen bu sürenin ocak ayına uzatılması gerekiyor,” diye konuştu.

‘YANLIŞ TARIM POLİTİKASININ CEZASINI ÇİFTÇİ ÖDÜYOR´

Trakya Birlik´in çiftçiyi korumadığını, çiftçinin haklarını gözetmediğini ifade eden Özkan, “TMO´nun fiyatlara müdahale etmemesi sebebiyle 40 gün geç açıklanan fiyat yüzünden geçen yıl 3 milyon 500 bin ton buğday alımı yapılırken, bu yıl 500 bin ton buğday alımı oldu. 3 milyon ton buğday tüccara peşkeş çekildi. 10 yıldan beri buğday 700-800 bandında seyrederken, mazotun fiyatı 1 liradan 4 liraya yükseldi.  Şimdi de buğdayda yapılan oyunlar ayçiçeği konusunda da yapılmak isteniyor. Üreticimizin bir yıllık alın teri olan ürünün hak ettiği değerini bulmasını istiyoruz. Trakya Birlik´in müdahalede bulunmamasının, çiftçi için çaba harcamamasının, yanlış tarım politikasının cezasını çiftçi ödüyor,” şeklinde konuştu.

ÜRETİM TALEBİ KARŞILAYAMIYOR

En çok dışa bağımlı olduğumuz sektörlerden birinin bitkisel yağ sektörü olduğunun altını çizen Özkan, “Özellikle ayçiçeği üretimimiz ihtiyacın yanına bile yaklaşamıyor. Yıllık ayçiçeği üretimimiz 1 milyon ton iken, talep 3 milyon ton. 2 milyon tonunu ithal ediyoruz. Diğer yandan, ithal edilen ayçiçeğinin ton başına taban fiyatı 1700 TL´lerdeyken, bizde bu taban fiyat 1500 TL´ler civarında seyrediyor. İthal için bu fiyatı veriyoruz da neden üreticimize aynı fiyatı vermiyoruz? Acilen bu konuların çözüme kavuşturulması gerekirken Trakya Birlik yöneticilerinin sık sık yurt dışı gezilerinde boy göstermelerini anlayamıyorum. Üretici ivedi bir şekilde Trakya Birlik´ten taban fiyatı açıklamasını bekliyor,” dedi.

TRAKYA´DA ARAZİLER ELDEN GİDİYOR

Trakya´da büyük firmaların arazi topladığını belirten Özkan, bunun önemli bir tehlike olduğunu vurguladı. Özkan, “İstanbul merkezli ve yurtdışı bağlantılı olduğu iddia edilen bazı firmalar Trakya´da 100 bin ila 300 bin dönüm arazi satın aldı. Bunlar çok ciddi rakamlar. Trakya´nın verimli toprakları hızla küresel sermayenin eline geçiyor. Soruyorum, çiftçi ekmek yediği tarlasını neden satar? Çünkü geçinemiyor. Trakya Birlik´te üreticiyi düşünen bir yaklaşım olmadığı müddetçe çiftçi arazisini satmak zorunda kalmaya devam edecek. Buna dur denilmesi gerek,” açıklamasında bulundu.

 “YURTDIŞINI BIRAK, ÜRETİCİYE BAK”

Trakya Birlik´in üreticinin değil adeta sanayicinin sesi olduğunu öne süren Özkan, “Trakya Birlik yönetimi kooperatif başkanları ile bir araya gelmek yerine yurtdışında sanayicilerle toplantılar yapıyor. Seçimlerden bu yana kooperatif başkanları ile bir kez bile toplantı yapmayan birlik yönetimi her ay Ukrayna başta olmak üzere yurtdışında toplantılara katılıyorlar. Bu da önemli tabi ama öncelik özellikle ayçiçeği hasadının hızla devam ettiği şu günlerde üreticide olmalı. Ton başına ayçiçeğinin maliyeti 1900 TL´lere dayanmışken piyasa 1500-1600 TL arasında oluşuyor. Bu durumda çiftçi daha ne kadar dayanabilir. Böyle giderse, şeker pancarının başına gelen ayçiçeğinin de başına gelecek. Bir köyde 5 bin ton pancar üreten çiftçiler pancardaki kota, desteklerin kaldırılması vs. gibi nedenlerle pancar ekmez oldu. Üreticiye destek olunmazsa aynı akıbet ayçiçeği üreticisini de bekliyor olacak. Bir an önce üretici lehine piyasaya müdahale edilmeli ve taban fiyat açıklanmalıdır. Bunun için ben üreticiyi temsil eden bütün STK´ları ve kooperatifleri göreve çağırıyorum. Bu sıcakta tarlada hasat yapan, ter akıtan üreticimizi klimalı odalarda oturup konuşarak koruyamayız. Harekete geçmeliyiz,” ifadelerini kullandı.


Türkiye Gazeteciler Federasyonu yerel basın için Meclis Araştırması istedi:

Tekirdağ NKÜ’de ‘Balkan Esintileri Resim ve Heykel Sergisi’ Gerçekleşti

Başkan Nallar tebrikleri kabul ediyor

OPTİMED HASTANESİ’NDE MEDİKAL (TIBBİ) ONKOLOJİSİ ÜNİTESİ AÇILDI

Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16