Tarih: 27.05.2017 13:03

Marmaraereğlisi Cam Fabrikasına karşı tek yürek oldu

Facebook Twitter Linked-in

İlçede gerçekleştirilen ÇED toplantısına Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı, Trakya Platformu Üyeleri, Çevre Dernekleri İlçe Temsilcileri, Basın Kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantıya katılan vatandaşların tamamı bölgede cam fabrikası istemediklerini belirtirken, fabrikayı kurmak isteyen firmanın daha önce yaptıkları yatırımlarda verdikleri sözü tutmadığı için güvenmediklerini ifade ettiler.

Marmaraereğlisi ve çevresinde zehir soluduklarını belirten vatandaşlar zaman zaman tartışmaya dönüşen toplantı da firma yetkililerini sordukları sorularla zor durumda bıraktılar. Doğalgazla çalışacak cam fabrikasının Türkiye´nin enerjide dışa bağımlılığından dolayı daha sonra petrokok ile çalışan fabrikaya kolayca dönüşebileceğini iddia eden vatandaşlar toplantı süresince bu konudaki güvensizliklerini dile getirdiler ve kesinlikle bölgeye bir cam üretim tesisinin kurulmaması gerektiğini söylediler.

ASİT YAĞMURLARINA SEBEP OLUR

Firma yetkilisine bacalardan çıkacak dumanlarla ilgili ne yapılacağını merak ettiklerini soran vatandaşlar “iyi filtre edilmezse asit yağmurlarına sebep olur” şeklinde aldıkları cevap ile şok oldular.

İlçede insan sağlığına son derece zararlı olduğu bilinen ve asit yağmurlarına sebep olan Cam Fabrikası ve bacaları Ereğli halkı tarafından istenilmedi. ÇED toplantısı için gelen ilgililere, bu yatırımı istemediklerini tutanaklara dahi geçiren Ereğli halkı “Hakkımızı sonuna kadar savunacağız, nesillerimizi asit yağmurlarıyla büyütmeyeceğiz.” dedi. Marmaraereğlisi´nin ülkemizde ve tüm dünyada tarım, turizm ve kültür mirası ile tanındığını her fırsatta dile getiren vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları, ilçenin bu özellikleriyle kalması gerektiğini savundular.

GÜVENMİYORUZ

Vatandaşlar cam fabrikası kurmak isteyen firmaya güvenmediklerini ve bu nedenle bu firmanın yapacağı üretim tesisini kesinlikle bölgede istemediklerini söylerken, mevcut fabrikalarının da bölgeye yeteri kadar zarar verdiğinin altını çizdiler. Vatandaşlar, “Bu firmaya güvenmiyoruz. Daha önce de depo alarak gösterdikleri yerde şimdi ağır demir sanayi var. Bu fabrikanın atıkları ile zehirleniyoruz. Önce bizleri mevcut sağlıksız ortamdan kurtarsınlar. Daha bizi bu zehirden kurtaramayan firma, ülkeye girişi yasak olan kömürleri liman girişinde bekletirken, şimdi neslimizi asit yağmurlarıyla büyütmek istemiyoruz. Gitsinler kendi köylerine cam fabrikası yapsınlar da görelim” dediler.

ÇED toplantısını gerçekleştiren kurum yetkilileri halkın bu yatırımı istemediğini anladıklarını dile getirdiler ve toplantı halkın tepki ve görüşlerinin tutanaklara geçirilmesi ile sona erdi.

 

/resimler/2017-5/27/1306375101204.jpg

 

/resimler/2017-5/27/1306474788884.jpg

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —