Tarih: 15.12.2016 10:57

“KÖMÜR KÜLLERİ ATIK SAHASINA GİTMELİ”

Facebook Twitter Linked-in

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Albayrak kömür külleri olan atık maddenin yönetmelik gereği atık sahasına gitmesi gerektiğini söyledi. Ömer Albayrak bölgede aylık 60 bin ton kömürün sanayiciler tarafından yakıldığını belirterek 'Bölgemizde 8 ila 12 bin ton arası kömür külü çıkıyor. Kömür külü tehlikeli bir atık olduğu için de 2. Sınıf veya 3. Sınıf atık sahasında depolanması gerekiyor” dedi.

DEPOLAMA İZİNLİ İKİ FİRMA VAR

Ömer Albayrak depolama alanlarının 3 kategoriden oluştuğunu 1. Sınıf depolama alanlarında tehlikeli atıkların depolandığını belirterek “Kömür külü depolama yapmak için izinli 2. veya 3. Sınıf depolama alanı olması gerekiyor. Bu depolama alanı için ilk izni İmpaz firması aldı.  Bizde kömür küllerinin depolanma yapılması için buraya yönlendirme yapıyorduk. Firma tek olduğu için sanki özellikle yönlendirme yapıyormuş gibi oluyordu bu da bizi rahatsız ediyordu. Daha sonra Akgün Beton firması da bu izinleri alarak depolama sahası açtı. İki tane depolama sahası olması bizim için iyi oldu. Bakanlığımıza depolama sahası açmak için iki maden firması daha müracaat etti. Böylelikle izinli depolama sahaları dörde çıkmış olacak. Kömür külü ayrıca çimento yapımında da kullanılıyor. Çimento fabrikaları bu külleri alıp belli bir oranda hammaddelerine katıp çimento üretiyorlar” dedi.

3 YILDA CEZA KESMEDİK

Kömür küllerini depolama alanlarına göndermeyen firmalara 150 Bin TL ceza kesilmesi uygulamasının bulunduğunu belirten Ömer Albayrak “Biz şu ana kadar hiçbir firmaya 150 bin TL ceza kesmedik. Bilgi ve belge sunamama cezamız var. Firmalara atık küllerini depolama alanlarına gönderip göndermediğini soruyoruz. Bize belge ibraz edemeyen veya çıkan külün yüzde 2 si veya 3 ü kadar gönderme belgelerini sunanlara 11 bin TL para cezası kesiyoruz. Şu ana kadar da 10 civarında firmaya bu uygulama yapıldı” dedi.

“ŞILAM ATIKLARI İÇİN TOPLANTI YAPACAĞIZ”

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak madencilerin kömürü zenginleştirme yani yıkama yapmadan piyasaya süremediklerini belirterek “Kömürü zenginleştirmeden yani yıkama yaptıktan sonra çıkan atığa Şılam atığı diyoruz. Şılam atıkları için madenlerden numuneler alıp TÜBİTAK´a gönderdik. Buradan gelecek sonuçlara göre madencilerle toplantı yapacağız. Şılam atığının madenlerden alınıp taşıma yapıp başka yerde depolanmasına sıcak bakmıyoruz. Bu atığı madencilerin bertaraf etmesini istiyoruz. Mevzuatı madenci ile birlikte uygulanabilir hale getirmek istiyoruz” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜMDE GERİDEYİZ

Belediyelerden geri dönüşüm için gerekli verimi alamadıklarını belirten Ömer Albayrak “bölgemizde 100 e yakın atık depolama alanı var, bunlardan 60 civarında geri dönüşümcüler. Maalesef yeteri kadar çöplerimizi ayrıştırıp atmıyoruz. Bu geri dönüşüm ile ilgili belediyelerin vatandaşları daha fazla bilgilendirmesi gerekiyor. İsveç´te çöpün yüzde 99 u geri dönüştürülüyor. Bazı ülkeler ise başka ülkelerden çöp ithal ediyor. Bizde ise çöpte geri dönüşüm maalesef çok düşük oranda yapılıyor. Bu alanda belediyelerin çevre daire başkanlıkları daha aktif ve bilinçli olarak çalışmalarını sürdürmelidir” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —