Tarih: 25.01.2018 14:14

KISIRLIK

Facebook Twitter Linked-in

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Levent Dumankısırlığın en fazla kadınlara bağlı olduğunu ifade ederek, ilk muayene ve tedavi süreciyle ilgili bilgiler verdi.  

   Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Levent Duman, ‘´ kısırlık´´  hakkında şunları aktardı:  

  İnfertilite (kısırlık), çiftlerin düzenli ve korunmamış cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen 1 yıl içinde bebek sahibi olamamasıdır. Kısırlık tüm kadınların %35´inde, yaşamlarının bir bölümünde görülür. Kısır çiftlerin % 40-50 kadarında kadına bağlı, %30-40 kadarında erkeğe bağlı, %10-15 kadarında her ikisine de bağlı sorunlar görülür. Çiftlerin %15´inde kısırlık sebebi bulunamaz.  

İlk Muayene ve Tedavi Süreci 

 Ayrıntılı anamnez hem erkek hem kadından alınmalıdır. Daha sonra kadından rahim yapısı ve tüplerin açık olup olmadığını gösteren HSG filmi, erkekten de sperm analizi istenir. Rahmin filminde görülebilecek rahim ve tüplerle ilgili sorunlar laparoskopik ve histeroskopik cerrahi ile düzeltilebilir. Ve buna göre tedavimizin sonraki aşamaları biçimlenir. 

 Erkeğin sperm değerleri sayı, şekil- hareketlilik gibi ana kriterlerdir. Bu sorunlarla rahim filmi beraber değerlendirilir ve önemli bir sorun görülmeme, ovülasyon - indiksiyon ve/veya aşılama seçeneklerine bağlanabilir. Aşılama izin gününde mikroçip ile sperm seçimi yapılmakta ve başarı oranlarını olumlu etkilemektedir.  

  Tubal veya sperm sorunu olan çiftlerde aşılama uygun olmayabileceği için tüp bebek tedavisine geçilir.  

Tüp Bebek Tedavisi 

  Kadından yumurta üretiminin sağlanarak bunun laboratuvar ortamında (vücut dışına ) sperm ile döllenmesi ve oluşan embriyoların ana rahmine transfer işlemine tüp bebek tedavisi denir. Yumurta üretimi spesifik ilamlarla ve uzman yönetiminde doz ayarlama ile takip altında yapılır. Adetin 2. ve 3. günleri başlanan tedavi, yumurtaların istenen boyuta ulaşması ile tamamlanır. Yumurta döllenmesi genellikle ICSI yöntemiyle (mikroenfeksiyon) yapılıp oluşan embriyolar uygun görülen sayıda transfer kateteri ile rahim içine yerleştirilir. Başarı oranları %50-55 oranında olup erkek sebepli ve sebebi bilinmeyen çiftlerde bu oranlar daha da yükselebilmektedir.  

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —