Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

ETİ: “BU BİRLİKTEN GÜÇ DOĞMAZ”

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan Trakya Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Genel Kurulu’na Tekirdağ Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Eti’nin konuşması damga vurdu. Eti, konuşmasında birliğin mevcut yönet

EKONOMİ 25.04.2015 12:56:22 0
ETİ: “BU BİRLİKTEN GÜÇ DOĞMAZ”

ETİ: “BU BİRLİKTEN GÜÇ DOĞMAZ”

Geçtiğimiz Pazar günü yapılan Trakya Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Genel Kurulu’na Tekirdağ Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Eti’nin konuşması damga vurdu. Eti, konuşmasında birliğin mevcut yönetimini eleştirirken, sorduğu sorular yanıtsız kaldı.

Trakya Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Genel Kurulu geçtiğimiz Pazar günü Tekirdağ Ramada Otel’de gerçekleştirildi. 28 üye kooperatif temsilcilerinin katıldığı genel kurula damgasını vuran isim ise Tekirdağ Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Eti oldu. Eti, yaptığı konuşmayla birliğin mevcut yönetimini eleştirirken, sorduğu sorular yönetim tarafından cevapsız bırakıldı.

MEVCUT YÖNETİMLE DEVAM

Genel Kurul, bütün üye kooperatif temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Divan Kurulu’nun belirlenmesinin ardından gündem maddeleri sırayla görüşülerek oylamaya sunuldu. Yönetim ve Denetim Kurulu raporlarının okunması, bilanço ve gelir-gider tablolarının sunularak oylanması sonrası seçime geçildi. Seçime mevcut yönetim tek listeyle girerken, oylama açık usulle yapılarak Keşan Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Atakan’ın başkanlığındaki liste yeniden göreve seçildi.

ETİ SÖZ ALDI

Genel Kurul’un havasını değiştiren isim ise Tekirdağ Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Eti oldu. Eti, raporların ve bilançonun okunması sonrası divan başkanından söz isteyerek kürsüye geldi. Eti, sözlerine birlik üyelerinden özür dileyerek başladı. “Geçen genel kurulda yaptığım konuşma ile birçoğunuzu kızdırmıştım. Genel kurulun heyecanı ile maksadını aşan sözler sarf etmişsem hepinizden özür dilerim,” ifadelerini kullanan Eti, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne demiştik o genel kurulda da sizleri kızdırmıştık? Öncelikle birliklerin topladığı fonlar yanlış kullanılıyor, kapatalım, dedim. Bana kızdınız. Birkaç ay sonra Merkez Birlik’ten kapatılması yönünde karar gelince bir çırpıda kapattınız. Birlik içinde bir iç denetim mekanizması oluşturalım dedim. Kızdınız. Baktık ki yönetimi değişen kooperatiflerimizde eski yönetimlerin yanlış uygulamalar yaptıkları ortaya çıktı. Sonra, yönetim ve denetim kurullarına ödenen paralar çok fazla. Biz bu paralardan her yıl 200 bin TL civarında tasarruf yapabiliriz, bu parayla da yıkılma tehlikesi içindeki binamızdan kurtulup birliğimize yakışır bir binaya sahip olabiliriz dedim. Yine kızdınız. Birliğimizde 28 kooperatif var. Bunların 14 tanesi yönetim ve denetim görevlerinde. Bu sayı fazla, azaltalım dedim. Kızdınız. Hadi azaltmıyoruz, o zaman dönüşümlü bir yönetim anlayışına geçelim, diğer 14 kooperatif de yönetimde dönüşümlü olarak söz sahibi olsun dedim. Karşı çıktınız. Burada bir kesim koltukları kapmış, kimseye bırakmıyor. Ben bizim durumumuzu 14 kişilik bir köy dolmuşuna benzetiyorum. Erken gelenler koltukları kapmış, sonradan gelen büyükler, yaşlılar ayakta kalmış. Kimse de bu büyüklere yaşlılara yer vermiyor. Bu değişmeli. Şimdiye kadar hiç yönetimde yer almamış kooperatiflerimiz var, onları da sırayla yönetime alıp onurlandıralım dedim, yine kızdınız. Hep aynı isimler yönetimde. 2014 yılı bilançosunu hepiniz duydunuz. Yaklaşık 676 bin TL gelir, 650 bin TL gider var. Yani gelen para harcanıyor. Elde bir şey yok. Şimdi soruyorum: Siz kendi yönetiminizi doğru ve adaletli buluyor musunuz? Ama tabi bu kulların adaletidir. Bir de ilahi adalet vardır. Ona da bakmak lazım.”

ETİ’NİN SORULARI YANITSIZ KALDI

Eti, sözlerini yönetime yönelttiği sorularla sürdürdü. Birkaç konu hakkında kafasında soru işaretleri bulunduğunu ifade eden Eti, “Arkadaşlarımızın açıkladığı raporları ve tabloları hepimiz dinledik. Şimdi benim merak ettiğim bazı hususlar var. Birincisi, Birliğimiz ihtiyacı olan kooperatiflere borç vermiş. Bilançoda 234 bin TL kooperatif alacağı olduğu görülüyor. Hangi kooperatiflere kredi verdiniz? Kredi verirken eşitlik ilkesine uyuluyor mu? İkincisi, 3260 TL tutarında sosyal yardım yapılmış. Bu sosyal yardımlar kimlere yapılıyor? Üçüncüsü ve en önemlisi, Bölge Birliği’nin yönetim, denetim ve personel maliyetleri vergilerle birlikte 270 Bin TL’yi buluyor. Birlik gelirinin yarısına yakın bir maliyetten bahsediyoruz. Bu maliyet azaltılamaz mı? Ya da bizler esnaf kültüründen geliyoruz. ‘Ben bir dönem bu imkandan faydalandım, bir dönem de başka bir arkadaşım faydalansın,’ denemez mi? Bakınız birlik binamız ha yıkıldı ha yıkılacak. Bu maliyetlerden yapılacak tasarrufla yeni ve birliğimize yakışan bir hizmet binasını biz kazandırabiliriz,” şeklinde konuştu. Eti’nin soruları daha sonra söz alan yönetim tarafından cevaplanmaya çalışılsa da sorular geçiştirilerek cevapsız bırakıldı.

ETİ: “YÖNETİM BAŞARISIZ”

Birlik yönetiminde bulunan kooperatifleri ve yönetim dışında kalanları karşılaştıran Eti, “Yönetimde bulunan kooperatiflerimizin tamamı 200 milyon TL kredi kullandırırken 500 bin TL kâr elde etmiş. Yönetimde olmayan kooperatiflerden sadece Tekirdağ, 50 milyon TL kredi kullandırarak 820 bin TL kar etmiş. Yani Birlik üyesi kooperatiflerin çeyreği kadar kredi kullandırarak daha fazla kar etmişiz. Demek ki bu işi karlı olarak yapmak mümkün. Birliğimizin en küçük üyesi olan Marmara Ereğlisi 170 bin TL kâr ediyor. Gurur duyuyorum. Birlik yönetiminde olan kooperatiflerin hepsi mi başarısız? Tabi ki değil. İşini doğru yapanlar var. Hayrabolu, Saray, Çerkezköy ve Çorlu, birlik yönetiminde kar eden yegâne kooperatifler. Onlarla da gurur duyuyoruz. Bu dört kooperatif yönetim dışında kalsa bu yönetim tam anlamıyla çöker. Yönetimdeki geri kalan 10 kooperatifin kârı en küçük üyemiz Marmara Ereğlisi’nden daha az. Bu olacak şey midir? Bu yönetime başarılı demek mümkün müdür?” diye konuştu.

ETİ NELER ÖNERDİ

Sadece eleştirerek bir yere varamayacaklarını da sözlerine ekleyen Ali Rıza Eti, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: “Bizim gibi düşünen ve çalışan kooperatiflerimizin sayısı artarsa bu sorunlar kolayca çözülebilir. Öncelikle bütün üyelerimizi birlik olarak kendi içimizde biz denetleyebiliriz. Eksiği olan kooperatifimize yardımcı olabilir, sorunları kendi içimizde çözebiliriz. Problemli dosyalarla karşı karşıya kalan üyemize hukuki destek verebiliriz. Yönetimde adil bir dağılımı sağlayarak herkesin eşit şekilde temsil edilmesini sağlayabiliriz. Yönetim ve denetim kurullarında 11 üyesi olan Tekirdağ 5, 9 üyeli Edirne ve 7 üyeli Kırklareli 4, 2 üyesi bulunan İstanbul da 1 delegeyle temsil edilebilir. Tabi dışarıda kalan kooperatifler de bu oranlar korunacak şekilde sırayla yönetime alınarak katılımcı bir yönetim anlayışı oluşturulabilir. Böylece bu dönem yönetime giremeyen arkadaşlarımız bir dahaki dönemde orada olacağını bildiği için kimse kimseye gücenmeyecek ve bölgemizde kaynaşma sağlanacaktır. Yine giderlerimizde tasarrufa gidilerek yeni bir hizmet binası alınabilir. Çok başarılı örnekler olan İzmir, Ankara ve Bursa Bölge Birliklerini kendimize örnek alarak 4 yıl içinde onların seviyesine gelebilir ve hatta daha ileriye gidebiliriz. Bu hedefler hayal değil. Sadece bizim gibi sesini çıkaracak cesur kooperatiflerin artmasına ihtiyacımız var. Dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim.”

Eti’nin eleştirileri ve çözüm önerileri salonda alkışlarla desteklenirken, yönetim tarafından sitem dışında bir cevap gelmemesi şaşırttı.


Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

TEVFİK KESKİN’DEN AÇIKLAMA GELDİ….

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13