Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

EREĞLİ’DEN YÜKSELEN ÇIĞLIK: “TRAKYA’YI ÖLDÜREMEYECEKSİNİZ”

Trakya Platformu; Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan’ın önderliğinde Yeniçiftlik Ek Hizmet Binasında, bölgede yapılması planlanan termik ve nükleer santraller ve bunların etkileri gündemiyle toplandı. Ortak mesaj, “Trakya’nı

GÜNDEM 3.11.2015 11:59:07 0
EREĞLİ’DEN YÜKSELEN ÇIĞLIK: “TRAKYA’YI ÖLDÜREMEYECEKSİNİZ”

 

EREĞLİ’DEN YÜKSELEN ÇIĞLIK: “TRAKYA’YI ÖLDÜREMEYECEKSİNİZ”

Trakya Platformu; Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan’ın önderliğinde Yeniçiftlik Ek Hizmet Binasında, bölgede yapılması planlanan termik ve nükleer santraller ve bunların etkileri gündemiyle toplandı. Toplantı sonunda Marmara Ereğlisi Belediyesi ve Trakya Platformu adına iki ayrı bildirge açıklandı. Her iki bildirge de gündemde bulunan Trakya’da nükleer ve termik santraller kurulması yönündeki bakanlık kararlarına karşı her türlü mücadelenin sonuna kadar kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi. Ortak mesaj, “Trakya’nın öldürülmesine izin vermeyeceğiz,” oldu.

Trakya Platformu; Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan’ın önderliğinde Yeniçiftlik Ek Hizmet Binasında, bölgede yapılması planlanan termik ve nükleer santraller ve bunların etkileri gündemiyle toplandı.

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Marmaraereğlisi Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Tütün, Marmaraereğlisi Belediye Başkanlığı Hukuk Müşaviri Avukat Seyhan Çetin, Tekirdağ Baro başkanı Huriye Altay Erol (Çorlu), Tekirdağ Barosu adına Av. Gülşen Tufan, TMMOB İnşaat Müh. Nihat Çolak (Edirne), F. Gökhan Tanrıöver, Gazeteci Bedia İlerler, TMMOB Cemal Polat, Yılmaz Eren (Edirne), Trakya Üniversitesi Arkeoloji böl. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, Tıp Fak. Halk. Sağ. Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, Trakya Üniversitesi’nden Faruk Yorulmaz, Tıp Fak. A. Erdal Arslan, Av. Bülent Kaçar(Uzunköprü), Hasan Hüseyin Erdem (Kırklareli), Atilla Biçer (Kırklareli), Dr. Erol Özkan (Kırklareli), Göksal Çiğdem (Trakya Plat. Yür. Kur. Üyesi), Pof. Dr. A. Halim Orta (NKÜ Öğt. Üyesi), M. Doğan Kantarcı (İstanbul Üniv.), Ziya Gökerküçük, Nevzat Çolak, Av. Can Çavuş, Fehmi Duman, Belediye meclisi üyeleri Hıdır Şanlı, Doğan Özmen, Ümit Kartal, Enver Er katıldılar.24 Trakya Platformu üyesi akademisyen, Sivil Toplum Temsilcileri,  Tekirdağ Baro Başkanı, hukukçular ve çevrecilerin de dahil olduğu toplantıda üyeler basına konu hakkında geniş bilgi verdi.

“TERMİK SANTRAL BÜYÜK TEHDİT”

Toplantıda İğneada`ya kurulması planlanan Nükleer Santral ve Marmaraereğlisi`nde Kömürlü Termik Santral kurulma planları ve plan notları ile çevreyle ilgili daha birçok konu görüşüldü. İğneada ve Marmaraereğlisi’nde yapılması düşünülen santrallere neden karşı olduklarını, doğaya, çevreye ne kadar zarar vereceği konularına dikkat çekildi.

Belediye Başkanlığı adına toplantıyla ilgili açıklamalarda bulunan Av. Seyhan Çetin, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından daha önce yapılan 1/100 000’lik çevre düzeni planında kömürlü termik santrale izin verilen maddeler hakkında Danıştay 6. Dairesi 2013/8016 esas sayılı kararı ile yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bakanlıkların planlama yaparken bölgede araştırma yaparak araştırma raporlarına göre planlama yapması gerekmektedir. Yaptığımız incelemede görmekteyiz ki, bir tarafımız yüzbinlerce metreküp gaz potansiyeli bulunan BOTAŞ Doğalgaz Depolama Alanı, bir tarafımız yüzbinlerce metreküp benzin, mazot depolama alanı olarak belirlenmiş ve bu alanların yanına yanıcı-parlayıcı madde temelli kömürlü termik santraller planlanmıştır. Bu planların bölgede ciddi şekilde tehdit oluşturacağı aşikârdır. Ayrıca yapılacak olan kömürlü termik santraller 80 km alana olumsuz etki edecektir. Silivri, Süleymanpaşa, Marmaraereğlisi, Çorlu, Muratlı, Çerkezköy, Ergene ’ye ait olan yaklaşık 1.805.000 nüfus 2.211.000 dönüm tarım arazisi birçoğu bölgenin içme suyunu karşılayan 127. 000 000 m3 gölet zarar görecektir. Yoğun hava şartlarında ise etki alanı artarak Saray, Lüleburgaz ve Vize ilçelerini de olumsuz etkileyecektir. Yapılan planların sürdürebilirlik ve planlama ilkelerine uygun olmadığı görüşündeyiz,” diye konuştu.

“BU KARARLARIN ARKASINDAKİLERİ BİLİYORUZ”

Av. Çetin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kanunları, mahkemeleri, yargıyı tanımadan yapılan bu planları yapanların arasında kimler olduğu açıkça bellidir. Şöyle bir örnek verirsek; Planların yapıldığı alanların kimin mülkiyeti olduğu araştırıldığında kişiye özel planlar olduğu gerçeği ortaya çıkacaktır. Daha açıklayıcı olalım. Planlarda tarım ve sanayi alanı olan ve %80’i bölgede faaliyet gösteren bir şirkete ait olan araziler bugün askıda olan planlarda (yaklaşık 945 dönüm arazi), Kömürlü Termik Santral kurulacak alanlara dönüştürülmüştür. Söz konusu şirkete ait yapılacak olan kömürlü elektrik santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED sürecinin olumlu bir şekilde sonuçlandığına dair karar üretilmiştir. Bu karara karşı açılan davada Tekirdağ İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Daha önceki dönemlerde de girişimlerde bulunup konuyu yargıya taşıdık. Hukuka aykırı olarak yapılan planlar hakkında kararlar verildi. Halkımıza zehirli hava solutmadık, sağlığına sahip çıktık. Yargıya her zaman olduğu gibi bugün de güveniyoruz. Tarım topraklarının rant amaçlı yapılaşmasına çevre kirliliğine doğal ve kültürel varlıklarımızın tahribatına karşı anayasal hakkımız olan yaşam hakkımızı savunmaya devam edeceğiz.”

TRAKYA PLATFORMU TEK SES OLDU

Birçok akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, hukukçu ve çevrecinin katılımıyla kurulan Trakya Platformu’nun ortak yayınladığı bildiride ise şu ifadelere yer verildi: “Dünyaya egemen olan emperyalist sistem, doğal varlıklarımızı çok uluslu şirketlerin “Kâr” alanı haline getirmiştir. Sorunun temeli olan bu sistemde sınırsız kar ve kuralsızlık vardır. Trakya Platformu “önce insan-doğa” anlayışı ile bir araya gelen kişi ve kuruluşlar tarafından oluşturulmuştur. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, Çok Uluslu Şirketler ve yerli ortaklarının kâr ve tüketim hırslarına teslim etmeyeceğiz. Anayasanın 56. maddesi gereği yaşama hakkımızı sonuna kadar savunacağız. İnanarak mücadele edersek doğamızı bu azgın talandan kurtarabiliriz. Barışık bir doğa ve toplum mümkündür. Trakya yaşam alanımızdır. Yaşamımızı doğal, kültürel, tarihi, sosyal tüm varlıklarımızla savunacağız.

“Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığınca yapılan açıklamada İğneada’da 3. Nükleer santrali planlanmıştır. İğneada, 14 orman, 3 balıkçı köyünün bulunduğu Langoz ve Istıranca Ormanlarının ve biyoçeşitliliğin merkezidir. Burada 258 kuş türü, 678 bitki türü ve 688 çeşit yabani hayvan türü bulunmakta olup aynı zamanda Türkiye’nin kliması durumundadır. Kalkınma Bakanlığı, hazırladığı Bölgesel Geliştirme Ulusal Stratejisi 2014-2023 raporuna göre İğneada’yı alternatif turizm gelişme alanı olarak planlamıştır. Longoz ve Istıranca ormanlarını ve biyoçeşitliliğin korunması için 2004 yılında Orman Bakanlığınca Dünya Bankasından 10 milyon dolar, AB’den 3 milyon Euro hibe edildiğinden uluslararası alanda da burada yapılması planlanan nükleer santral kabul görmeyecektir. Son yıllarda yaşanan Çernobil ve Hiroşima kazalarını dikkate alırsak yalnız Trakya değil İstanbul ve komşumuz Bulgaristan risk altında olacaktır. Danıştay 6. Dairesi 2013/8016 Esas No kararı ile “Trakya’da nükleer ve termik santrallerin kurulamayacağı” açıktır. Bu karara göre İğneada’ya Nükleer Santralin kurulmasının hiçbir yasal ve plansal alt yapısı yoktur. Mahkeme kararlarını hiçe sayan Bakanlık adeta suç işlemektedir. Bununla ilgili olarak ayrıca suç duyurusu yapılacaktır. Trakya Platformu doğaya ve gelecek nesiller adına taşıdığı sorumluluk gereği; toplumsal ve hukuksal alanda yaşamı savunmaya devam edecektir.”

/resimler/2015-11/3/120339282.jpg

“EREĞLİ’Yİ YOK ETMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

“Ereğli’de yapılması planlanan kömürlü termik santrallerle ilgili plan değişikliğine ilişkin bir gerekçe olarak sunulan planlama bölgesinde son dönemlerde ortaya çıkan kömüre dayalı termik santral taleplerinin yoğunlaşması ise dava konusu planın değiştirilmesine yönelik kamusal bir gerekçe olmaktan çok belirli yatırım gruplarının anlık çıkarlarının bir ifadesi olarak görülmelidir. Bölgede bulunan kömür rezervlerinin ülke ekonomisine kazandırılması gereği de bir başka gerekçeyi oluşturmaktadır. Ancak, plan değişikliğine konu olan alanlardan biri olan Marmaraereğlisi’nde kömür rezervi yoktur. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yazısında Marmaraereğlisinde kömür rezervi olmadığı belirtilip liman varlığından söz edilerek ithal kömüre dayalı termik santral yapımı önerilmektedir. Dava konusu değişiklikle bu maddeye “kömür” ifadesinin eklenmesinin herhangi sıradan bir düzeltme olarak görülmesi olanaklı değildir. Çünkü yürürlükteki en üst ölçekli çevre düzeni planı olan 1/100.000 ölçekli Revizyon ÇDP’nin amacı bölgede ağırlıklı olarak tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi yönündedir. Plan maddelerinin hiç birinde bölgenin bir enerji üretim bölgesi/alanı haline getirilmesi yönünde bir ifade yer almamakta, tersine plan açıklama raporunda özellikle bu türden çevre kirliliğine yol açma potansiyeli bulunan sanayilerin bölgede yer alamayacağına dair hükümler yer almaktadır.”

“KÖMÜRLÜ SANTRAL ÇEVREYİ YOK EDECEK”

“Trakya bölgesinde kömüre dayalı termik santral bölgede önemli çevre sorunlarına yol açabilir. Planlanan alanda birden çok termik santral inşa edilebileceği de dikkate alındığında, plân kararı bölgenin yer altı su rezervlerinin tükenmesi sürecini hızlandıracaktır. Yeraltı su kaynaklarını çok olumsuz etkileyebilecek miktarda su kullanacak termik santral yoğunlaşmasına yol açabilecek plan kararının, sürdürebilirlik ve planlama ilkelerine uygun olmadığı görüşündeyiz.”

“Eldeki kanıtlara göre Türkiye, Avrupa`da hava kirliliğine bağlı erken ölümlerin en yüksek oranda olduğu ülkelerden biri olarak görünmektedir. Güncel verilere göre, 2010 yılında Türkiye`de dış ortamda partikül madde (PM) ve ozona maruz kalma nedeniyle 28 924 kişi zamanından önce hayatını kaybetmiştir. Termik Santral plan değişikliği Danıştay 6. Dairesinin Trakya’ya ilişkin daha önce verdiği birçok iptal kararına aykırı olarak yürürlüğe koyulmuştur. Hukuka ve Bölge Planına aykırı olduğunu bilerek, Trakya’yı öldürecek termik santrallere onay veren, plan değişikliğini hazırlayan her yetkili hukuken sorumludur. Kamu görevlileri, belediye ve il genel meclis üyeleri Trakya’da sadece doğa korumacı önlem ve işlemlere imza atmalıdırlar. Devletin gücünü elinde bulunduranlar, Anayasa ve Çevre Yasası uyarınca kirletenlere, rant uğruna hareket edenlere değil doğaya ve insanlığa hizmet etmelidir. Platformumuz her tür çevre ve doğa talanını işleyen, göz yuman ve idari olarak önünü açan kişi ve kuruluşların işlem ve kararları ile ilgili adli, idari, cezai her tür girişimde bulunacaktır. Tarım topraklarımızın rant amaçlı yapılaşmasına, çevre kirliliğine, doğal ve kültürel varlıklarımızın tahribatına karşı, her şart ve koşulda, Yaşamımızı savunmaya devam edeceğiz.”

UYAN TEŞEKKÜR ETTİ

Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan’ın öncülüğünde gerçekleştirilen toplantı, çok ses getirdi. Yerel ve ulusal basında gündem oluşturan toplantının gerçekleşmesinde emeği bulunan ve Trakya’ya sahip çıkan herkese tek tek teşekkür ettiğini ifade eden Uyan, “Marmara Ereğlisi, kömürle yok edilmek istenmektedir. Biz burada bir yol açtık. İlçemizi, çevre ilçelerimizi ve buralarda yaşayan yüzbinlerce insanımızı korumak adına bir adım attık. Yanımızda olan, destek veren herkese teşekkür ediyorum. Trakya’nın bir karış toprağının, bir damla suyunun kirlenmemesi için bundan sonra da bütün gayretimizle mücadele etmeye devam edeceğiz. Halkımıza da yanımızda oldukları için teşekkür ederim. İçleri rahat olsun. Rant uğruna topraklarımızı kirletmelerine, doğamızı yok etmelerine ve geleceğimizi zehirlemelerine izin vermeyeceğiz,” diye konuştu.


Tekirdağ NKÜ’de ‘Balkan Esintileri Resim ve Heykel Sergisi’ Gerçekleşti

Başkan Nallar tebrikleri kabul ediyor

OPTİMED HASTANESİ’NDE MEDİKAL (TIBBİ) ONKOLOJİSİ ÜNİTESİ AÇILDI

Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16