Tarih: 19.11.2019 12:14

Edanur Işıksal haberi: Sürdürelebilirlik ve Ulaşım

Facebook Twitter Linked-in

Yeni haftaya sizlere tebrik edilmesi gereken bir projenin ardındaki isimden ve alanındaki çalışmalarından bahsederek başlamak istedim.  “Sürdürülebilirlik ve Ulaşım” projesi adına  sevgili arkadaşım Sahra Başyazgan´a bazı sorular yönelttim:

Bizlere biraz kendinizden ve projenizden bahseder misiniz?

Merhabalar, ben Sahra BAŞYAZGAN. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Bu yıl Lisans Bitirme Ödevi kapsamında bir proje yürütüyorum. Projemin ana kavramları ise sürdürülebilirlik ve ulaşım. Projenin konusunu anlatmadan önce bu iki kavrama değinmek istiyorum.

Sürdürülebilirlik; gelecek nesillerin hayat koşullarını tehlikeye atmadan günümüzdeki ihtiyaçlarımızı karşılamak, bireysel değerlerin yerini toplumsal değerlere bıraktığı, daha yaşanılabilir dünya kurmak için bir kentin ekonomik, ekolojik ve toplumsal boyutlarının hepsini en iyi şekilde değerlendirerek çözüm önerileri sunmayı amaçlayan bir kavramsal çerçevedir. Bunun ulaşım bağlamında incelenmesi toplumsal açıdan bütün kesimlere hitap eden, ekolojik açıdan doğa ile uyumlu ve ekonomik açıdan kenti destekleyen ulaşım yatırımları yapmayı hedefliyor. Bu da projenin konusu oluşturuyor.

 

Bu projeyi yapma sebebiniz nedir ve neden Süleymanpaşa´yı konu ediniyorsunuz ?

 

Günümüzde değişen dünya koşulları, iklim krizi gibi problemler bizi biraz düşünmeye itiyor. Acaba gelecekte neler olacak diye. Bu nedenle sürdürülebilir ulaşım yöntemlerinin ülkemizin her kentinde bir kıvılcım yakmasını arzu ediyorum. İlgili kurum ve kuruluşlara, halka ulaşımın nasıl sürdürülebilir kılınabileceğini basit bir dille anlatmak bu projeyi yapma sebeplerinden. Süleymanpaşa özelinde yapmamın sebebi de geçirmiş olduğu değişimler. Biliyorsunuz ki 2014 yerel seçimlerinde ilk defa büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarını seçtik. Tekirdağ Belediyesi´nden Süleymanpaşa Belediyesi´ne ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı´na geçilen bu süreçte kurumsal altyapı tamamen değişti. Yani plan yapma, onama makamları da değişikliğe uğradı. Yaşanan bu süreç ulaşım altyapılarına hatta planlarına bile yansıdı. Hala tam olarak oturuşmuş bir sistem yok. Bunu kabul etmek ve kurumlara destek olmak, biraz zaman vermek gerekiyor. Ben de biraz bu süreci kolaylaştırmak, ilgili birimlere hazırlayacakları planlarda ve projelerde göz atabilecekleri bir kaynak oluşturmak istedim. Hatta bunu halkla birlikte yapmanın daha doğru olduğunu düşündüğümden bir anket çalışması bile başlattım. Böylelikle araştırma kapsamında sunulacak olan önerilerde halkın da görüşlerini dikkate alarak bir çalışma kurgulayacağım.

Projenin şehir adına faydaları neler olacaktır?

Proje, Süleymanpaşa ilçesinde uygulanan ulaşım plan ve politikalarına farklı bakış açısı kazandıracak bir çalışma. Çünkü ulaşım sadece kavşak veya yol yapmaktan ibaret bir çalışma alanı değil, üzerine düşünülmesi nazım imar planları ile birlikte ele alınması gereken bir alan. Araştırmada bu hususlara ve sürdürülebilir ulaşım ilkelerine değinilecek. Politika önerileri hazırlanacak.

Şehre katkısı ise daha çok yayaya öncelik veren, arazi kullanım kararlarının daha etkili bir şekilde verildiği, toplu taşımada imkanların geliştirildiği belli bir vizyon çerçevesinde ilerleyen bir kent yaratarak “yaşanabilir kent” kavramını kent ve kentliler ile tanıştırmak katkıların en büyüğü olacaktır. Şayet ilgili belediyelerde çalışmayı beğenirlerse uygulama aşamasına bile geçilebileceğini umut ediyorum.

Kendi bölümünüzün ve mesleğinizin şehir açısından bir ihtiyaç olduğunu söyleyebilir miyiz?

Şehir planlama, aslında bir kentin omurgasını oluşturuyor. Kentin nasıl gelişeceğini belli bir vizyon çerçevesinde tasarlamak mühim bir mesele. Elbette sadece tek bir pencereden bakılarak yapılacak bir meslek de değil. Birçok meslek ile dirsek temasında bulunmamız ama en önemlisi halk ile birlikte hareket etmemiz gereken bir meslek. Çünkü kenti deneyimleyen sen, ben ve bizleriz. Elbette biz plancıların bazı fikirleri var ama halkın görüşlerini de unutmamak gerekiyor.

Şehir plancıları aslında kentteki bütün hizmetlerin ve kamu kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını hedefleyen bir meslek grubudur. Bizlerin olmayışı kentteki birçok dengenin bozulmasına yol açar. Şöyle ki, eğer güçlü bir iş adamıysanız birçok yere yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Fakat bu mümkün değildir. Hem o iş adamının yararı hem de kentin yararı için ilgili kişiye yatırım yapabileceği en uygun alanı bizler gösteririz. Göstermediğimiz takdirde kimin borusu öter onu size bırakıyorum ama ben hayal etmek istemezdim. Çünkü kentlerde sadece güçlüler değil, desteğe ihtiyacı olan kesimlerde yaşamakta. Kent kozmik bir yapı ve bunu en iyi şehir plancıları anlayabilir diye düşünüyorum.

/resimler/2019-11/19/1108248535079.jpg

Projeye yardımcı olan kişi ve merciler adına neler söylersiniz?

 

Bu süreçte bana danışmanlık yapan Doç. Dr. Bilge ALPAY´a, projeye katkı sunan bütün sosyal medya hesaplarına ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi´ne teşekkürü bir borç bilirim. Sizin aracılığınız ile de birçok kişiye ulaşacağıma inanıyorum. Desteğiniz için ayrıca Olay Aktif Gazetesi ailesine de çok teşekkür ederim.

 

Bizlerde bu güzel projesiyle şehrimizdeki yenilikçi adımları ve röportajımızdaki emeği için Sahra Başyazgan´a gazetemiz adına başarılar diliyor teşekkür ediyoruz…

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —