Tarih: 05.02.2020 23:53

DSİ´nin Tekirdağ yatırımları devam ediyor

Facebook Twitter Linked-in

 Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Tekirdağ iline ve ilçelerine yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

“TEKİRDAĞ´A 2 BARAJ VE 4 GÖLET İNŞA ETTİK”

Tekirdağ´a son 17 yılda DSİ tarafından devasa yatırımlar yapıldığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın,´ Tekirdağ ilimizde son 17 yılda 2 baraj 4 Gölet inşa ederek vatandaşın hizmetine sunduk. Tekirdağ´ın içmesuyu problemini çözmek için Naipköy Barajını inşa ettik. 57 metre yüksekliğindeki bu barajı 2016 yılında hizmete aldık. 2017 yılında ise 38 km uzunluğunda içmesuyu isale hattı ile günlük kapasitesi 30.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisini inşa ederek Tekirdağ´ın 2045 yılına kadar ihtiyacı olan menba kalitesinde içmesuyunu temin ettik. 2017 yılında inşaatı tamamlanan Saray Ayvacık Göleti ile Saray İlçesinin içmesuyu problemi çözülecektir. 2020 Yılının ilk yarısında yapımını ihale edeceğimiz İsale Hattı ve Arıtma Tesislerinin tamamlanmasıyla ilçe halkına yılda 5 milyon m3 içme ve kullanma suyu sağlanmış olacaktır. Hizmete alınan diğer önemli barajlardan biri de Ferhadanlı Barajı´dır. 2017 yılında hizmete aldığımız bu barajlarla sulamaya büyük katkı sağlanacaktır. Ferhadanlı Barajı Sulamasının tamamlanması ile 4.950 dekar mümbit arazi sulanacaktır. Bununla birlikte su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Tekirdağ´da kalkınmayı hızlandıracak, İl´de sulamayı ve ziraatı geliştirecek 4 gölet daha inşa ediyoruz. İnşaatı devam eden göletlerin tamamlanmasıyla toplam 10,63 milyon m3 suyun depolanması sağlanarak 25.340 dekar arazi sulanacaktır. Tekirdağ İl Merkezinin ihtiyacı olan içmesuyu meselesini de çözeceğiz. Planlama ve Proje çalışmalarını tamamladığımız Dedecik, İnecik-1 ve İnecik-2 Barajlarının yapım ihalelerini hızla yapacak ve inşaatlarında önemli gelişmeler sağlamayı planlıyoruz. Böylece Tekirdağ´da yaşayan halkımızın yıllık 19,14 milyon m3 içmesuyu ihtiyacı karşılanmış olacaktır.´ dedi.

“TEKİRDAĞ´IN MÜMBİT TOPRAKLARINI SUYA KAVUŞTURDUK”

Tekirdağ deyince akla bereketli topraklar geldiğini ifade eden Genel Müdür Aydın,´ Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için 6 çok önemli sulama tesisleri inşa ettik. Son 17 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 21.850 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 11 milyon TL ilave zirai gelir sağladık. Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 6 sulama tesisi projesi ile 25.340 dekar münbit arazinin daha sulamaya açılacağını belirtti.

“ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİ İNŞA ETTİK”

Aydın,´ Bununla birlikte Ergene Havzası´nda son teknolojiye sahip 12 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi ve 2 tane kollektör hattı inşa ettik ve hepsini hizmete aldık. Bu 12 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinden 6 tanesi, kollektör hatlarından 1 tanesi Tekirdağ´dadır. Bu tesisler Hayrabolu, Malkara, Muratlı, Saray, Çorlu ve Çerkezköy ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri ve Çorlu Kollektör Hattı´dır.´dedi.

“TAŞKIN KORUMA TESİSLERİYLE HALKIMIZI VE TOPRAĞIMIZI KORUDUK”

Tekirdağ İlinin bir başka probleminin de sel ve taşkınlar olduğunu açıklayan Aydın, Bu kapsamda Tekirdağ İline 57 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; 36 meskûn mahal ve 61.730 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 19 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan´a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli´ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —