Tarih: 20.06.2015 13:31

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ YİNE GÜLMEDİ

Facebook Twitter Linked-in

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ YİNE GÜLMEDİ

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan 2015 yılı buğday taban fiyatı çiftçinin yüzünü güldürmedi. Geçen yıl taban fiyat açıklamayan TMO, çiftçiyi serbest piyasanın insafına bırakmıştı. Bu yıl ise belirlenen taban çiftçiyi memnun etmedi. Konuyla ilgili fikirlerini sorduğumuz Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, önemli açıklamalarda bulundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçen yıl buğday için taban fiyat belirlemeyince hazırlıksız yakalanan çiftçi serbest piyasanın insafına kalmıştı. Bu yıl çiftçiyi mağdur etmeyeceği ifade edilen TMO, 2015 yılı mahsulleri için taban fiyatı belirledi. Buna göre 1 ton Anadolu kırmızı sert buğdayın müdahale alım fiyatı 862 TL oldu. Üreticinin gerek yüksek rekolte gerekse piyasa şartları açısından mağdur olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat piyasaları için müdahale alım fiyatlarını belirliyor. 2014’te taban fiyat belirlemeyen TMO, 2013’te ton başına 720 TL taban fiyat belirlediğini duyurmuştu.

TABAN FİYAT TATMİN ETMEDİ

2015 yılı için TMO’nun taban fiyat uygulamasına geri dönmesi üreticiyi sevindirirken, belirlenen taban fiyat ise çiftçiyi tatmin etmedi. Ton başına 862 TL olarak belirlenen taban fiyat, üretici kesimlerinde tepkiyle karşılandı.

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, konuyla ilgili görüşlerini açıklayarak taban fiyatın düşük olarak belirlendiğini ifade etti. Ton başına 862 TL olan taban fiyatın yetersiz olduğunu belirten Saygı, “Buğdayda taban fiyat açıklandı. Geçen seneye göre Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat açıklaması iyi oldu. Fiyat açıklanması iyi oldu ama buğday fiyatları nasıl dersek, fiyatlar geçen senenin hemen hemen aynısı, düşük aslında. Bizim ürünümüzün değeri bu yıl 720 ile 800 TL arası değişen fiyatlarda tahmin ediliyor. Geçen yıl serbest piyasaya göre şekillenen fiyatlar kilogram başına 80 kuruştan başladı. Bir hafta 80 kuruş, 75 kuruştan gitti. Ondan sonra bir müddet anlaşan olmadı, buğday satılmadı. Geçen yıl borçlanarak satışlar oldu. Öyle olunca vatandaş daha sonra tabi 70 kuruşa, 68 kuruşa kadar sattı. Tüccar aldı. Böyle bir yıl geçirdik. Buğdayda destek 5 kuruş. Bu yıl da aynı. Ama giderler her sene artıyor. Üreticinin en büyük sıkıntısı zaten girdi fiyatları. Çiftçinin yapacak bir şeyi yok. Netice olarak her yıl aynı şeyler oluyor. Biz TMO’nun açıklayacağı fiyattan umutluyduk ama bu yıl da çiftçinin yüzü maalesef gülmedi,” diye konuştu.

“REKOLTE YÜKSEK AMA…”

Bu yıl rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini ifade eden Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, “Ürünlerin şu anki durumu güzel. Mahsul biçilmeden bir şey söylemek doğru olmaz ama arpa biçenlerde durum güzel. 700 kilo, 600 kilo, 450 kilo arpa alanlar var. Genel olarak bu oranlar iyi diyebiliriz. Buğdayın aybaşında biçilmesi ile oranları daha net söyleyebiliriz ancak yüksek bir verim beklediğimizi söyleyebiliriz,” açıklamasında bulundu.

Son söz olarak taban fiyat uygulamasına dönülmesinin sevindirici olduğunu yineleyen Saygı, “Taban fiyat çiftçimiz için önemli bir kalkandır. Bu uygulamaya dönülmüş olması üreticimizin korunması anlamında sevindiricidir. Ancak belirlenen taban fiyat neredeyse geçen yıl serbest piyasada oluşan fiyatla aynı. Çiftçimizin desteklemeleri artmadı, fiyat değişmedi ancak girdi maliyetleri yükseldi. Özetle üretici için değişen bir şey olmadı maalesef,” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —