Tarih: 24.08.2015 10:00

“BELİRSİZLİK PİYASALARI YORUYOR”

Facebook Twitter Linked-in

REKA CEO’su İsa Gökçe, son dönemde ülkede yaşanan olayları ve ekonomiyi değerlendirdi.

“BELİRSİZLİK PİYASALARI YORUYOR”

Türkiye’nin en önemli yağ üreticilerinden biri olan REKA AŞ geçtiğimiz yıllarda Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde kurulan ülkenin en büyük Entegre üretim tesislerinden birinde hizmet vermeye devam ediyor. REKA  Direktörü İsa Gökçe, son dönemde ülkede yaşanan olayların ekonomiyi olumsuz etkilediğini ve piyasaların belirsizliklere karşı son derece hassas olduğunu belirterek gündemi değerlendirdi.

REKA AŞ, Türkiye’nin en büyük Entegre yağ üretim tesislerinden birini Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde kurarak bölgeye ekonomik anlamda önemli katkıda bulundu. REKA AŞ, hem katma değer hem de istihdam anlamında ülke ekonomisinde büyük bir yere sahip. REKA AŞ Direktörü İsa Gökçe, son dönemde inişli çıkışlı bir seyir izleyen ekonomiye ve gün geçtikçe karmaşıklaşan ülke gündemine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Gökçe, 7 Haziran’da yapılan genel seçimler sonrası yeni hükümetin kurulamamasının ve ardından patlak veren elim terör olaylarının piyasalar üzerinde ciddi bir baskı yarattığını ifade etti. Durmaksızın yükselen doların ekonomik istikrarı zedelediğinin altını çizen Gökçe, belirsizlik ortamının ülke ekonomisine önemli zararlar verdiğini ve en kısa sürede gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

“PİYASALAR DURMA NOKTASINDA”

Özellikle seçim sonrası ortaya çıkan belirsizliklerin ticaret hayatında telafisi zor kayıplara neden olduğunu vurgulayan Gökçe, “Ülkemiz hem verimli toprakları ile tarım cenneti hem de sanayileşme yolunda hızla ilerleyen yapısıyla bir sanayi ülkesidir. Hemen her alanda yatırımlar yapılmakta ve faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Ancak ekonominin en önemli ihtiyacı istikrarlı bir siyasi yapıdır. Özellikle 7 Haziran seçimleri sonrası oluşan tablo, iyimser beklentileri önce azaltmış ardından da tersine çevirmiştir. Siyasi partilerin hükümet kurma konusunda gösterdikleri gayrete rağmen sonuç alınamaması, ülke ekonomisine ağır bir darbe vurmuştur. Uzun süren görüşmelerin sonuçsuz kalması sonucu şimdi yeniden seçim sürecine giriyoruz. İstesek de istemesek de şu an bir gerçeği yaşıyoruz. Bir an önce seçimin yapılıp hükümetin kurulması ve piyasaların rotasına geri döndürülmesi sağlanmalıdır,” diye konuştu.

Siyasi belirsizliğin yabancı yatırımcıların kararlarını da etkilediğine dikkat çeken Gökçe, “ Ülkemize yatırım yapmaya hazırlanan yabancı yatırımcılar şu anda bu yatırımları beklemeye aldılar. Yatırım kararları ertelenmeye başladı. Bunun tek sebebi de ekonomik ve siyasi güven ortamının zedelenmesidir,” dedi.

90’lardan bu yana olmadığı kadar tırmanışa geçen terör olaylarına da değinen Gökçe, “Terör saldırılarının uzun süre sonra yeniden ortaya çıkması da hem canımızı yakmış hem de bu siyasi belirsizlik ortamının hassaslaştırdığı piyasaları durma noktasına getirmiştir. Şehitlerimizin ailelerine ve Türkiye’ye baş sağlığı diliyoruz. En kısa zamanda topraklarımızın her türlü terör unsurundan temizlenmesini temenni ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

“DIŞARDA REKABET ŞANSIMIZ KALMADI”

Piyasaların durma noktasına gelmesi nedeniyle sektörde zorluklar yaşanmaya başladığını dile getiren Gökçe, “Ekonomideki dalgalanma hemen döviz kuruna da etki ediyor ister istemez. Dolar her gün başka bir rekor kırıyor. İç piyasadaki karışıklıkla mücadele ederken doların elimizi zayıflatmasıyla dış piyasalarda da yükselen maliyetlerimiz yüzünden rekabet edemez duruma geliyoruz. Tüm özel sektörün toplam döviz borcu Haziran 2015 itibariyle 250 milyar dolar civarında. Yalnızca 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren oluşan TL’nin değer kaybı %27. Dolar 3 günde % 10 dalgalandı. Buradan tüm özel sektörün üstündeki baskı daha iyi anlaşılabilir. O yüzden dileğimiz ivedi şekilde ortamın istikrara kavuşmasıdır. Bu konuda somut adımların hızlı bir şekilde atılması gerekiyor,” dedi.

“YAĞ SEKTÖRÜ İSTİKRAR İSTİYOR”

Ülke gündemini meşgul eden belirsizlik halinin bir an önce sona ermesi gerektiğine dikkat çeken Gökçe, “Siyasi belirsizlik ve döviz kurunun amansız tırmanışı sona ermediği sürece risk gittikçe büyüyecektir. Bunun için gereken önlemler alınmalıdır. Seçim süreci olabildiğince öne çekilmeli ve hızla yeni hükümet kurulmalıdır. Özellikle yağ sektörü siyasi ve ekonomik istikrar istiyor,” açıklamasında bulunarak sözlerini noktaladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —