Tarih: 14.05.2016 17:05

AYÇİÇEĞİ TARLALARI NEDEN KURUYOR?

Facebook Twitter Linked-in

AYÇİÇEĞİ TARLALARI NEDEN KURUYOR?

Geçen yıl kanola tarlalarında yaşanan sorunun bir benzeri bu sene de ayçiçeği tarlalarında yaşanıyor. Bilindiği gibi, geçtiğimiz yıl, dünyaca ünlü bir markanın adıyla piyasaya kaçak yollardan sürülen kanola tohumların eken çiftçiler ürünlerinin zehirli otlara karşı kullanılan ilaçla kuruması sonrası büyük mağduriyet yaşamışlardı. Son günlerde Trakya’nın birçok yerinde ekilen ayçiçeği tarlalarında, atılan bir ilaç sonrası yine büyük hasar meydana geldi. Ayçiçeği tohumlarının yine aynı firmaya ait olması kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Çiftçiler ise konuyla ilgili bir muhatap bulamamaktan şikayetçi.

Bu yıl dünyaca ünlü bir firmaya ait ayçiçeği tohumunu eken çiftiler zararlı otları temizlemek adına attıkları bir ilaç sonrası tüm ekili alanlarında büyük bir hasarla karşılaştılar. Trakya çiftçisi bu durum karısında çareyi ayçiçeği tarlalarını bozmakta buldu. Ayçiçeği tarlası sahipleri, bu durum karşısında tohum aldıkları firma yetkililerini arayarak durum hakkında bilgi almak istediklerini ancak muhatap bulamadıklarını dile getirdiler. Hasarlı olan tarla sahipleri tarlalarını bozmak zorunda kaldıklarını ve büyük bir zararla karşı karşıya olduklarını belirttiler.

BORUCU: “ÇİFTÇİ MAĞDUR, MUHATAP YOK”

Bahse konu tarlaları inceleyerek konuya ilişkin bir açıklama yapan Muratlı Ziraat Odası Başkanı Ender Borucu, “Malum firmanın üretimini ektik. İlaçlı dediler bunlar bize. İlaç attık üzerine, ayçiçekleri söndü. İster at ister atma. Yapacak bir şey yok, zararımız büyük,” ifadelerini kullandı.

Borucu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiçekler ilaç attıktan sonra düzelmeyi beklerken kuruma yaptı. Bu oran %50-60-70-80 ve hatta %90’lara kadar çıkıyor. Bu sorun sadece bizde değil, tüm Trakya’da var. Ekilen arazilerin yer yer %70’inde, yer yer %80’inde zarar var. Görünen %50 gibi ama ölecekler var içinde. Birçok tarla bozulacak bu gidişle,” diye konuştu.

UZMAN GÖRÜŞÜ: “ATILAN İLAÇ ZARAR VERMEMELİYDİ”

Zorumuza giden şey karşımızda muhatap bulamıyor oluşumuz. Bize sadece satış elemanları bilgi veriyor. Tohum satan şirkete ulaşmak istiyoruz fakat ürünlerinin arkasında durmuyorlar. Bize gönderilen bir satış elemanı var. O da geçiştiren cevaplar veriyor. Biz bu konuda üst derecede yetkili ve bilgili birileriyle konuşmak istiyoruz. Gelsinler, aydınlatsınlar bizi. Biz bölge çiftçileri olarak zararımızın karşılanmasını istiyoruz. Mağduriyetimizi dilekçe ile kaymakamlığa da bildirdik. Bu durum sadece bizim köyde değil, tüm ilçede, ilimizde ve hatta bölge çapında var. Geçen yıl yaşanan kanola tohumu olayında da aynı firmanın markası gündeme gelmişti. O zaman ürünlerine sahip çıkmadılar. Bu yıl yine benzeri bir vaka oldu. Yine sahip çıkmıyorlar. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız,” açıklamasında bulundu.

Çiftçilerin şuana kadar %30’unun ilaç attığını vurgulayan Borucu, “Çiftçimizin %70’i henüz ilaç atmadı. Onları atmayın diye uyarıyoruz. Şirketten de acil bir açıklama bekliyoruz,” dedi.

Olayı değerlendiren uzmanlar ise, “İmi grubu ayçiçeği çeşidine ‘IMAZAMOX’ etken maddeli ilaçlar kullanılabilmektedir. Bu tip herbisitler ayçiçeğine herhangi bir zarar vermemelidir,” görüşünde birleşiyor.

/resimler/2016-5/14/170738615.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —