Tarih: 11.07.2013 16:26

SAĞLIK MÜDÜRÜ AKBULUT’TAN AYDIN KARDEŞLER AÇIKLAMASI

Facebook Twitter Linked-in

SAĞLIK MÜDÜRÜ AKBULUT’TAN AYDIN KARDEŞLER AÇIKLAMASI
 
Tekirdağ Sağlık Müdürü Yavuz Akbulut, geçtiğimiz haftalara damgasını vuran “Aydın Kardeşlerin Dramı” haberine ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Son günlerde Tekirdağ ve Türkiye gündemini etkileyen Umut ve Davut Aydın kardeşlerin derilerinin dökülmesine sebep olan hastalıkla ilgili yapılan haberlere tepki veren Tekirdağ Sağlık Müdürü Dr. Yavuz Akbulut, Olay Aktif’e özel açıklamalarda bulundu.
 
Yaklaşık üç ay önce göreve başlayan İl Sağlık Müdürü Akbulut, Umut ve Davut Aydın kardeşlerin hastalığıyla ilgili yerel ve ulusal basında çıkan haberlerden duyduğu rahatsızlıkları dile getirdi.
 
Aydın Ailesi’nin 2010 yılında Van’dan Tekirdağ’a geldiğini ve o tarihten başlamak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden ve Tekirdağ Valiliği Sosyal Yardım Vakfı’ndan maddi olarak destek aldığını belirten Akbulut, İl Sağlık Müdürlüğü’nün de iki kardeşin sağlık durumunu 15 Mart 2011 tarihinden bu yana takip ettiğini açıkladı.
 
Akbulut, “Aile bize ‘çocuklarıma bakamıyorum, yardım edin,’ diye değil ‘raporda yanlışlık var, düzeltin,’ diye geliyor. Biz o konularda da yardımcı oluyoruz. Ancak basında ailenin bize yardım için başvurduğu ve müdürlüğümüzün bu konuda hiçbir şey yapmadığı şeklinde yer aldı. Biz şu anda çocukları aileden aldık. Devlet Hastanesi’nde üç uzman doktorumuzun gözetiminde özel odalarda tutuyoruz,” diye konuştu.
 
Ailenin, çocuklarının tedavisinin hastanede yapılmasına sürekli olarak karşı çıktığını anlatan Akbulut, “Hastalığın bilinen kesin bir tedavisi yok. Ancak biz yine de araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Aileye daha önce de bu iki yavrumuzun bakımlarını hastanede yapmayı teklif ettik ancak her seferinde, ‘biz onların tedavisini evde daha iyi yaparız. Siz ilaçlarını almamıza yardımcı olun yeter,’ diyerek reddettiler. Son olarak Şişli Etfal Araştırma ve Eğitim Hastanesi’nden gelen Davut Aydın için hastaneye yatırıp tedavi ile ilgili gözlem ve araştırma yapma isteği anne Hamide Aydın tarafından 11 Eylül 2012 tarihli dilekçeyle yazılı olarak reddedilmiştir,” ifadelerini kullandı.
 
“Aydın Kardeşler” olayının basında yer aldığı gibi olmadığını ifade eden Akbulut, aileye Tekirdağ’a geldikleri tarihten bu yana sürekli olarak maddi yardım yaptıklarını sözlerine ekledi. Bu yardımların her iki kardeş için ayrı ayrı evde bakım ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan maaş şeklinde olduğu da alınan bilgiler arasında.
 
Vakıf ve Sağlık Müdürlüğü tarafından Mayıs ayında yapılan yardımların rakamları ise şöyle:
 
                                               Davut Aydın                   Umut Aydın
Vakıf Maaşı                                         753,57                                          753,57
Evde Bakım                                        699,61                                           699,61
Vakıf Yardımı (Mayıs)               420,00                                         250,00
Toplam                                                1873,18                                        1703,18
 
Olmak üzere aileye yapılan yardım toplamı 3576,36 TL.
 
Umut Aydın’ın 2010 yılından beri evde bakım yardımı aldığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Yavuz Akbulut, Davut Aydın’ın da 1 Haziran 2013 itibariyle evde bakım hizmeti almaya başladığına değindi. Yine 1 Haziran 2013 tarihinden başlayarak aileye her ay 2906,06 TL ödeme yapılacağını açıklayan Akbulut, iddia edilenin aksine ilaç temininde de ailenin yalnız bırakılmadığının, tüm ilaç masraflarının İl Sağlık Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından ödendiğinin altını çizdi.
 
Yapılan yardımların bunlarla da kalmadığını belirten Akbulut, “Aydın Ailesi’nin sağlık sorunu olmayan 4 çocuğu daha var. Bu çocuklar da yine Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan aylık 180’er TL eğitim yardımı almaktadırlar. Ayrıca yine vakfın aileye elden birçok defa yardım yaptığını da biliyoruz. Anne ve babaya ayrı ayrı yardımlar yapılmış. Ancak duyduğumuza göre baba parayı çocukları için kullanmıyormuş. Ailenin toplam 6 çocuğu var. Biz anneyi hastalığın kalıtsal olduğu, yeniden doğum yaparsa doğacak çocuğun da aynı hastalığa yakalanma riskinin çok yüksek olduğu konusunda uyardık. Ama haberin basında yer almasından iki gün önce yanımıza geldiğinde annenin yedinci kez hamile kaldığını öğrendik. Yine de biz İl Sağlık Müdürlüğü olarak elimizden gelen her desteği vermeye çalışıyoruz,” diye konuştu.
 
Yurt dışında iki ülkede hastalığın kesin tedavi imkânlarının bulunduğu iddialarına da cevap veren Akbulut, yaptıkları araştırmalarda şu anda uygulanan tedavi yöntemleri dışında yurtiçi ve yurtdışında bilimsel ve güvenilir olarak ispatlanmış bir tedavi yöntemine rastlamadıklarını belirtti. Akbulut bir yandan da Sağlık Bakanlığı’na bağlı araştırma hastaneleri ile ilgili bir çalışma yürüttüklerini, birkaç hafta içinde sonuç almayı beklediklerini de sözlerine ekledi.
 
Yakın zamanda tüm Türkiye’yi harekete geçiren Refiye Yılmaz ile ilgili de konuşan Akbulut, “Refiye Yılmaz kardeşimizin tüm masraflarını devletimiz karşıladı. Uçak biletinden kalacağı yere, ameliyatından diğer tüm masraflarına kadar devletimiz Refiye kardeşimizin yanında olmuştur. Eğer Aydın kardeşler için de benzer bir çözüm bulunursa devletimiz yine görevini yerine getirecektir,” dedi.
 
Haberin basında yer alış şeklini eleştirerek tüm basın mensuplarını bu ve benzer konularda sürekli işbirliği ve fikir alışverişi içinde olmaya davet eden İl Sağlık Müdürü Akbulut, “Davut ve Umut Aydın kardeşlerin devam eden tedavilerinin takipçisi olacağımızı ve yeni bir tedavi yöntemi bulunursa o konuda da yardımcı olacağımızı kamuoyuna bildiririz,” diyerek sözlerini sonlandırdı.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —