Tarih: 21.06.2013 16:43

TEKİRDAĞ'DA ÇİFTÇİYİ DOLU VE YAĞIŞIN ARDINDAN KARAKÖK HASTALIĞI VURDU

Facebook Twitter Linked-in

TEKİRDAĞ'DA ÇİFTÇİYİ DOLU VE YAĞIŞIN ARDINDAN KARAKÖK HASTALIĞI VURDU
 
Trakya'da ortaya çıkan karakök hastalığının, buğdayda yüzde 60'a kadar verim düşüklüğüne neden olabileceği bildirildi. 
 
Önder Çiftçi Dayanışma Derneği ziraat mühendislerinden Berkay Aycan Pınarcı,  yaptığı açıklamada, birçok tarlada görülen karakök (tekol) hastalığının yeni ortaya çıkan bir tür mantar hastalığı olduğunu belirtti.
 
Pınarcı, buğdaydaki karakök hastalığının Marmara bölgesinde özellikle de Tekirdağ ve ilçelerinde çiftçileri olumsuz şekilde etkilediğini ifade ederek, bu hastalığın fazla gübre kullanımı, düşük potasyum, düşük fosfor ve yabancı otla yeterli mücadele edilememesinden kaynaklandığını kaydetti.
 
Hastalığın buğdayı hem sap olarak hem de tane olarak geliştirmediğini aktaran Pınarcı, hastalığın, sap ve boğum kısmında çürümelere sebep olup, kökün yetersiz gelişmesine sebep olduğunu kaydetti.
 
Bitki gelişimini tamamlayamadığı için ortaya verimsiz tarla çıktığını anlatan Pınarcı, çiftçinin ve özellikle buğday üreticisinin önce Yağan dolu, ardından da şiddetli yağışlara maruz kalarak zarar gördüğünü hatırlattı.
 
Pınarcı, toprağın neyi ne kadar istediğini ekim öncesi bilmek gerektiğini belirterek, "Nitratlı gübreler hastalığı tetikleyen sebeplerden biridir. Bundan kaçınmamız gerekir. Bunun yanı sıra doğru ekim zamanı ve doğru tohum miktarı ile yabancı ot ile doğru mücadele edilmesi gerekir" diye konuştu.
 
Kontrollü anız yakımlarının ilgili müdürlükler tarafından izin verilerek yapılmasının hastalığı ortadan kaldıracak etkenlerden biri olduğunu dile getiren Pınarcı, tohumların da doğru ve homojen şekilde ilaçlanması gerektiğini ifade etti.
 
Tarım İlçe Müdürü Nabi Taş da buğdaylarda görülen hastalıkla ilgili rapor hazırladıklarını belirterek, çözümün geniş kapsamlı toprak analizi, toprağın istediği materyaller, aşırı gübre kullanımından kaçınılması ve tohumun doğru seçilmesi olduğunu kaydetti.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —