Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

SÖZLEŞME NEDEN İPTAL EDİLMİYOR?

Süleymanpaşa Belediyesi’nin yaptığı son çevre temizliği ve çöp toplama ihalesinde soru işaretleri artıyor. İddialara göre ihaleyi alan A Bayrak firması, ihalenin teknik şartnamesindeki hükümleri yerin

GÜNDEM 26.12.2014 15:28:27 0
SÖZLEŞME NEDEN İPTAL EDİLMİYOR?
Süleymanpaşa Belediyesi’nin başı yeni temizlik ihalesi ile dertte.
SÖZLEŞME NEDEN İPTAL EDİLMİYOR?

Süleymanpaşa Belediyesi’nin yaptığı son çevre temizliği ve çöp toplama ihalesinde soru işaretleri artıyor. İddialara göre ihaleyi alan A Bayrak firması, ihalenin teknik şartnamesindeki hükümleri yerine getirmedi. Buna rağmen işletmeyle yapılan sözleşme feshedilmedi. Belediye yetkililerinin firmanın şantiyesinde yaptığı denetim raporlarında da eksikliklerin tespit edildiği ve firmaya bildirildiği ancak eksikliklerin giderilmesi için kanuna aykırı şekilde gereğinden fazla süre tanındığı ifade ediliyor.

Süleymanpaşa Belediyesi’nin yaptığı son çevre temizliği ve çöp toplama ihalesinde soru işaretleri artıyor. İddialara göre ihaleyi alan A Bayrak firması, ihalenin teknik şartnamesindeki hükümleri yerine getirmedi. Buna rağmen işletmeyle yapılan sözleşme feshedilmedi.

İHALE ŞARTLARI İHLAL EDİLDİ

Alınan bilgilere göre, 1 Aralık 2014 tarihinde göreve başlayan A Bayrak firması, ihalenin teknik şartnamesinin 18.ve İdari şartnamenin 7.5.2 maddesinde belirtilen, “kullanılacak olan araçların 0-3 yaş arasında olması gerekir” ve “iki adet yekpare, kamyon üstüne monte edilmemiş 6 m3 hidro-statik süpürge aracı kullanılacaktır,” hükümlerine rağmen bu hükümleri yerine getirmeden çalışmaya başladı. Firmanın bazı araçlarının belirtilenden daha eski olduğu ve süpürge araçlarının da kamyon üzerine monte edilmiş normal süpürge araçları oldukları belediye yetkililerinin denetim raporunda da tespit edilip firmaya tutanakla bildirildi. Ancak Süleyman Paşa Belediyesi’nin, firmaya kanunun kendisine tanıdığı 10 günlük süre verme yetkisine rağmen firmaya eksikliklerin giderilmesi için 30 gün süre tanıdığı öğrenildi. Kamu İhale kanunlarında ve yönetmeliklerde ve tebliğlerde belediyenin bu kadar uzun süre tanıma yetkisi olmamasına rağmen neden yasal düzenlemelere aykırı hareket edildiği merak ediliyor.

Yine belediye yetkililerince düzenlenen denetim raporuna göre; A Bayrak firması, kullandığı şantiye için Belediye ve İl Çevre Müdürlüğü ile Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden alması gereken ruhsatlar için girişimde bulunmamış. ÇED raporu başvurusu yapmayan firma, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almamakla kalmamış, 6331 sayılı kanuna aykırı olarak İtfaiye Müdürlüğü’nden alması gereken izinleri almadan çalışmaya başlamış. İşçi temsilci heyetinin kurulması, işçilerin yeme-içme, dinlenme, tuvalet ve duş ihtiyaçlarını karşılayacakları tesisleri temin etmemiş.

BELEDİYE GEREĞİNİ YAPMADI

Süleyman Paşa Belediyesi, ihale şartnamesindeki hükümleri yerine getirmeyen ve bu durum denetim raporuyla tespit edilen A Bayrak firmasına yasal yetki sınırını aşarak 10 gün yerine 30 gün süre verdi. Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 28. maddesine göre yasak fiil ve davranışlarda bulunan firmayla ilgili gerekli girişimlerde bulunmakla yükümlü olan Süleyman Paşa Belediyesi de ortaya çıkan hukuksuz durumda sorumlu durumuna düşüyor. Aynı kanunun 20. maddesinde belediyeye ihale şartlarına uymayan firmayla yapılan sözleşmeyi feshetme yetkisi verilmesine rağmen belediye bu yetkiyi kullanmayarak haksız kazanç elde eden firmayı koruyor gibi bir izlenim oluşturuyor. Yine aynı kanunun 25. maddesinin c bendinde belirtilen “hileli malzeme, araç veya usuller kullanmak, eksik, hatalı üretim yapmak” gibi kusurları işlediği belediyece düzenlenen denetim raporuyla da sabit olan firmanın sözleşmesinin neden hala feshedilmediği sorusu kamuoyu gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

KAMU ZARARI VAR

Öte yandan, adı geçen firmanın, ihalede taahhüt ettiği araçları almayarak yaklaşık 600 bin TL civarında kamu zararına sebep olduğu ifade ediliyor. Şöyle ki; ihalede belirtilen yekpare (kamyon üstüne monte edilmeyen) 6 m3’lük büyük süpürge aracının fiyatı KDV hariç 500 bin TL civarında. Firmanın kullandığı kamyon üstüne monte edilmiş normal süpürge araçlarının maliyeti ise 200 bin TL. Bu araçlardan iki adet kullanan firma, 1 milyon TL’ye mal edeceği araçların yerine 400 bin TL’lik şartnameye uymayan kamyon temin ederek kamuyu 600 bin TL zarara uğratmış oluyor. Ayrıca, ihaleye katılan diğer firmaların verdikleri tekliflerin A Bayrak firmasına göre yüksek kalmasının sebebinin de diğer firmaların şartnameye uygun olarak maliyet bildirmelerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

SORUYORUZ

Süleyman Paşa Belediyesi’nin “Genel Temizlik Çöp Toplama ve Nakil İhalesi” sonrası ortaya çıkan şaibelerle ilgili sorularımızı kamuoyu adına soruyoruz:
  1. İhaleyi alan A Bayrak firmasının çalışma koşullarının ihaleye uygun olmadığı tespit edilen denetim raporu sonrası yasal süre olan 10 gün yerine neden 30 günlük süre tanındı? Bu 30 günlük süre, hangi kanun ya da yönetmelikten alınan yetkiyle verildi? Yasal süre olan 10 günün sonunda firmaya noter kanalıyla ihtarname verildi mi?
  2. Denetim raporu ve tutanak dışında 4735 sayılı kanunun verdiği yetkiler kullanıldı mı? Kullanıldıysa ne şekilde kullanıldı?
  3. İhale şartlarını yerine getirmeyen firmayla yapılan sözleşme neden feshedilmedi? İhale şartnamesini açıkça ihlal ettiği resmi belgelerle sabit olan firmayla yapılan sözleşme feshedilecek mi?
  4. Denetim raporunda; belediyenin, teknik şartnamenin 18. maddesinde talep ettiği 6m3’lük yekpare büyük süpürge aracının piyasada olup olmadığının araştırılması için 30 gün süre verildiği belirtiliyor. Bu araç piyasada yoksa 11 Temmuz’da belediyenin onayladığı ihale işlem dosyasında (2014/78718) bu araçların yaklaşık maliyetleri ve yıllık masrafları nereden bulunarak hesaplandı? İhale dosyasına nasıl dahil edildi? Var olmayan araçların proformaları nereden temin edildi? Bu araçların var olup olmadıkları 11 Temmuz’dan bu yana neden araştırılmadı da firma faaliyete geçtikten sonra araştırılmasına karar verildi?
  5. Karayolları tarafından kullanımı uygun bulunmayan ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Münür Karaevli’nin kardeşine ait olan arsanın A Bayrak firması tarafından uygunsuz bir şekilde Çevre Yolu’na bağlanması ve çöp toplama işi için kullanılması sonrası ne gibi önlemler alındı? Bu konuda ne gibi adımlar atıldı ya da atılacak?

Türkiye Gazeteciler Federasyonu yerel basın için Meclis Araştırması istedi:

Tekirdağ NKÜ’de ‘Balkan Esintileri Resim ve Heykel Sergisi’ Gerçekleşti

Başkan Nallar tebrikleri kabul ediyor

OPTİMED HASTANESİ’NDE MEDİKAL (TIBBİ) ONKOLOJİSİ ÜNİTESİ AÇILDI

Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
8.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
9.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
10.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16