Tarih: 27.09.2014 12:32

DALGIÇ YAPTI, ALBAYRAK BOZDU

Facebook Twitter Linked-in

DALGIÇ YAPTI, ALBAYRAK BOZDU

Tekirdağ Eski Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç’ın kendi döneminde başlattığı projelerin birer birer yeniden gözden geçirilmesi kamuoyunda tepkilere neden oldu. Dalgıç’ın Japonya’dan kredi bularak ihale aşamasına getirdiği Batı Atık Su Arıtma Tesisi Projesi, maliyetlerin yüksekliği gerekçe gösterilerek Büyükşehir Belediyesi tarafından incelemeye alındı. Bu yüzden proje 2 yıldan daha uzun süre ertelenmek zorunda kaldı. Yine Dalgıç’ın yaptırdığı Ulaşım Master Planı Büyükşehir tarafından yeni baştan yaptırılıyor. Dalgıç’ın başlattığı ya da başlama noktasına getirdiği projelerin yok sayılıp yeniden projeler yapılması, kamuoyunda “Adem Dalgıç yaptı, Kadir Albayrak bozdu,” yorumlarına yol açıyor.

Tekirdağ Eski Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, beş yıllık belediye başkanlığı döneminde ortaya koyduğu başarılı projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Görev süresi boyunca içme suyu borularının neredeyse tamamının değiştirilmesi, E-Belediye hizmetlerinin kullanılabilir hale getirilmesi, belediyenin kurumsal altyapısının tamamlanması ve borçlarının yapılandırılması gibi sayılamayacak hizmetlerin yanında en çok üzerinde durulan hizmet kuşkusuz, Tekirdağ’ın kanayan yarası olan atık suların denize dökülmesinin önüne geçecek arıtma tesisinin yapılmasıydı. Dalgıç döneminde atık su arıtma tesisinin yapılabilmesi için İller Bankası’ndan destek alınmış, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile yapılan anlaşma sonrası 115 milyon TL’lik kredi belediye kasasına girmiş, proje ihale aşamasına getirilmişti. Dalgıç’ın görev süresi dolunca projeyi tamamlamak Tekirdağ’ın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı unvanına sahip olan Kadir Albayrak’a nasip olmuştu. Ancak Başkan Albayrak, projeyi bir an önce tamamlayarak Tekirdağ’ı esir alan kirli deniz görüntüsü ve pis kokudan kurtarmak yerine projenin iki yıl gecikmesine yol açacak olan bir itiraz süreci başlattı. Büyükşehir Belediyesi’nin yüksek maliyetler gerekçesiyle yaptığı itiraz sonucu İller Bankası ve JICA ile görüşmelerin yeniden başlayacağı ve projenin beklendiği gibi 2015 yılı içinde değil en erken 2017 yılı sonunda hayata geçirilebileceği ifade ediliyor.

ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZMÜŞTÜ

Tekirdağ’ın en önemli sorunlarından ikincisi olan şehir içi trafik sorununu da çözecek proje yine Adem Dalgıç’ın çabaları sonucunda hazırlanmıştı. Tekirdağ Ulaşım Master Planı adıyla hazırlanan proje ile Tekirdağ’ın şehir içi trafik sorunu tamamen ortadan kaldırılacaktı. Ancak Master Planı’nın da hayata geçirilmesi yeni seçim dönemine kalmış, Dalgıç uzun uğraşlar sonucunda hazırlattığı planı yürürlüğe koyamamıştı. Dalgıç’ın ardından koltuğa oturan Kadir Albayrak’ın bu konuya yaklaşımı da yine sürecin geciktirilmesine sebep oldu. Ulaşım Daire Başkanlığı’nın kurulmasının ardından yeni bir Ulaşım Master Planı’nın hazırlandığını açıklayan Albayrak, daha önce Adem Dalgıç tarafından hazırlatılan plan hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını gözler önüne seriyor.

GÖRKEMLİ ŞEHİR MEYDANI

Dalgıç’ın Tekirdağ’a kandırdığı en büyük projelerden biri de şehir meydanı projesi olmuştu. Dalgıç, Tarihi Bedesten’den başlayıp Eski Cami, Rüstempaşa Camii ve Çarşısı’nı da içine alarak Cumhuriyet Meydanı ve sahil şeridiyle birleşen devasa bir şehir meydanı düzenlemesinin projesini hazırlamış ve Bedesten etrafındaki tarihi dokuyu kapatan binaların istimlak edilerek yıkılması ile bu projeyi başlatmıştı. Şu anda projeyi Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat’ın devam ettirdiği ancak kamulaştırma maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle oldukça uzun zamanda tamamlanabileceği öğrenildi.

ALBAYRAK NE YAPIYOR?

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın göreve geldiği günden bu yana kanunlar ve mevzuatla ilgili bilgi eksikliklerini gidermekte çok başarılı olamadığı, bilgi eksiklikleri nedeniyle birçok projeyi sekteye uğrattığı, engellediği ya da geciktirdiği ifade ediliyor. Albayrak hakkında “Hiçbir şey yapmayıp var olan projelerin yürütülmesini ve sonuçlanmasını sağlasaydı çok daha başarılı olacaktı,” yorumları yapılıyor. Ulaşım Master Planı, Batı Atık Su Arıtma Tesisi ve Şehir Meydanı projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi için Büyükşehir’i üzerine düşeni yapması gerektiği vurgulanırken, süreçleri hızlandırmak yerine geciktirme yoluna giden Büyükşehir Belediyesi yoğun bir şekilde eleştirilmeye başlandı.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —