Tarih: 27.08.2014 11:55

KAÇAK HAFRİYAT SKANDALI BİTECEK Mİ?

Facebook Twitter Linked-in

KAÇAK HAFRİYAT SKANDALI BİTECEK Mİ?

Tekirdağ Kapaklı’da ulusal bir markaya ait fabrikadan çıkarılan hafriyatın kaçak yollarla bir vatandaşın arazisine dökülmesi sonrası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve Büyükşehir Belediyesi’ne ihbar bombardımanı başladı. Her iki kuruma da ulaşan dosya, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak’ı karşı karşıya getirdi. İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ömer Albayrak, bölgenin ve konunun Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanında olduğunu ve bu yüzden kendilerinin burada bir yaptırım uygulayamayacaklarını belirtti. Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddesi gereği firmaya idari para cezası kesildiği ancak daha büyük ceza kesme yetkisinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde olduğu ifade ediliyor. Çevre katliamı ve haksız rant sürüyor. Diğer yandan kaçak hafriyat dökümü yapılan alana yakın bulunan iki ruhsatlı tesis, hukuk mücadelesini sürdürüyor. Tesisler kaçak yollarla dökülen hafriyat nedeniyle ciddi zarara uğramaya, devlet de tahsil edemediği on binlerce liralık vergi gelirinden olmaya devam ediyor. Hiç kimse kaçak yollarla haksız kazanç elde edenlere dur diyemiyor.

Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde 2 ay önce başlayan ve hala gündemi meşgul eden kaçak hafriyat skandalında gelinen boyut her yönden tüyler ürpertici. 700 bin metreküp kaçak hafriyat atığı, ruhsatı ve hafriyat için hiçbir yeterliliği olmayan bir alana göz göre göre dökülüyor, yetkililer bu konuda hiçbir şey yapamıyor. Daha önce defalarca sayfalarımızda yer verdiğimiz bu skandal, her geçen gün büyüyerek devam ediyor.

YETKİ TARTIŞMASI SÜRÜYOR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan tüm başvurulara rağmen her iki kurum da topu birbirine atıyor. Çevre ve Şehircilik İL Müdürlüğü’ne göre konu yeri ve içeriği itibarıyla Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanına giriyor. Dolayısıyla yaptırım yetkisi belediyede. Büyükşehir Belediyesi’nin açıklaması ise oldukça farklı. Konuyla ilgili görüştüğümüz bir yetkili kaçak hafriyat döken firmaya Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddesi gereği idari para cezası kesildiğini, bunun dışındaki yaptırımların yetkilerini aştığını ifade etti. Kaçak hafriyat çalışmalarını durdurma yetkisinin de Büyükşehir’de olduğu hatırlatılan yetkili, bu yetkiyi kabul ederken, daha fazla bilgi için Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’la görüşülmesi gerektiğini, daha fazla bilgi veremeyeceğini ifade etti.

Tekirdağ’da yetki karmaşası süredursun, kaçak yollarla dökülen hafriyat, çevreye zarar vermeye, yakın çevredeki lisanslı hafriyat işletmelerini zarara uğratmaya ve vergi vurgununa sebep olmaya devam ediyor. Ne yazık ki hiç kimse göz göre göre işlenen bu suça dur diyemiyor.

KİM KÂRLI ÇIKIYOR?

Alınan bilgilere göre, kaçak olarak dökülen hafriyat kayıt altına alınmış olsa maliyeti yaklaşık 3 milyon TL’yi buluyor. Ancak söz konusu firmanın, bir vatandaşın arazisini kiralayarak bu işi 1 milyon TL’ye üstlendiği öğrenildi. Böylece 2 milyon TL gibi bir bedelin vergisi devletin kasasından adeta çalınmış oldu. Ayrıca büyük zorluklarla verilen hafriyat döküm alanı ruhsatını uzun süren çabalarla almış olan iki hafriyat firması da yüzbinlerce lira zarara uğratıldı.

Kaçak hafriyattan zararlı çıkanlar ortada ve haklarını arıyorlar. Ancak kim ya da kimlerin kârlı çıktığı, kim ya da kimlerin haksız rant elde ettiği henüz netlik kazanmadı. Konuyla ilgili bize ulaşan sayısız telefon ve e-postada yetkililerin ilgisizliğinin ranta ortak olmalarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı soruluyor. Bu konudaki yorumu kamuoyuna bırakıyoruz.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —