Tarih: 05.08.2014 13:44

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ÇED AÇIKLAMASI

Facebook Twitter Linked-in

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ÇED AÇIKLAMASI

Marmara Ereğlisi MARTAŞ Limanı yanında bulunan daha önce açık alan kömür deposu olarak kullanılan yerde ÇEBİ TRANS VE LOJİSTİK TİC. AŞ’ye ait “PETROKOK VE KÖMÜR DEPOLAMA TESİSİ” kurulmasıyla ilgili, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tekirdağ Valiliği’nin “ÇED gerekli değildir” kararı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Marmara Ereğlisi MARTAŞ Limanı yanında bulunan daha önce açık alan kömür deposu olarak kullanılan yerde ÇEBİ TRANS VE LOJİSTİK TİC. AŞ’ye ait “PETROKOK VE KÖMÜR DEPOLAMA TESİSİ” kurulmasıyla ilgili, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tekirdağ Valiliği’nin “ÇED gerekli değildir” kararı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, neden ÇED raporu alınmasına gerek görülmediği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Albayrak, MARTAŞ Liman Sahası dışında yapılması düşünülen kömür depolama tesisinin sadece gemilerle ithal edilen kömürlerin muhafazası amacıyla kullanılabileceğini ifade etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün buradan numune alarak yapacağı analizler sonrası serbest sevkiyatın yapılacabileceğini açıklayan Albayrak, “Depolama sahası 21 bin metrekare. Bunun 10 bin metrekaresi kömür depolama alanı olarak kullanılacak. Depo alanının etrafında 7 metre duvar, etrafında sulama tesisi ve nemlendirme çalışmaları yapılacak şekilde tesisat düzenlenecek. Kömür konulacak alanın tamamının beton olması, kömür depo alanına giriş çıkış yapacak araçların su havuzuna girerek etrafa kirli kömür tozu götürmelerini önleyecek düzeneğin kurulması sağlanacak. Yönetmelik gereği kömür depolama alanında Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gümrük Müdürlüğü açık antrepo şartları yerine getirildikten sonra buranın çalıştırılması başlayacak,” açıklamasında bulundu.

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklama ise şu şekilde:

“Bilindiği üzere ÇED Yönetmeliğine tabi faaliyetlerden, kirletici vasfı yüksek tesisler EK-1 listesinde, kirletici vasfı düşük tesisler EK-2 listesinde yer almaktadır. EK-1 Listesinde yer alan faaliyetler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, EK-2 listesinde yer alan faaliyetler için valiliklere (Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne) başvuru yapılmaktadır.

Söz konusu faaliyetin, ÇED Yönetmeliği’nin EK-2 faaliyetler listesi 58. Maddesinde yer almasından dolayı E-ÇED süreci kapsamında, 06.05.2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Sistemi’ne müracaatta bulunmuştur.

Faaliyete ilişkin hazırlanan proje tanıtım dosyası, Çevre Kanunu ve bağlı yönetmelikleri çerçevesinde İl Müdürlüğü’nce incelenerek faaliyetten oluşabilecek risklere karşı tüm çevresel tedbirlerin alınması taahhüt altına alınmıştır.

Faaliyetin ÇED yönetmeliğinin EK-2 listesi faaliyetleri arasında yer alması nedeniyle Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün teklifi Valilik makamının onay yetkisiyle, 23.07.2014 tarih E-2014288 sayılı “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” kararı verilmiştir.

ÇED Yönetmeliği’nin 17. Maddesine istinaden İl Müdürlüğü’nce incelenen dosya neticesinde verilen “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” kararının, kamu kurum ve kuruluşlarına 23.07.2014 tarihinde dağıtımlı olarak duyurusu yapılarak, ÇED Yönetmeliği’ndeki yasal süreç eksiksiz olarak tamamlanmıştır.

ÇED Yönetmeliği’nin EK-2 listesine tabi faaliyetlerde; ilan, askı süreci gibi süreçler bulunmamaktadır. Hal böyleyken; yapılan işlemlerde yönetmeliğe aykırı hiçbir işlem tesis edilmemiştir. Kamuoyuna doğru bilgiler hakkında geniş açıklama ihtiyacı doğmuştur.”



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —