Tarih: 18.05.2013 12:49

Anma törenlerini geleneksel hale getirmek istiyoruz!

Facebook Twitter Linked-in

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Tekirdağ Şubesi Başkanlığı’nın düzenlediği 2. anma etkinlikleri Tekirdağ Valilik önünde yapıldı.
 
Yapılan anma etkinliğine; Çorlu Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Şubesi Başkanı İsmail Tonguç, Tekirdağ Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Tekirdağ Şubesi Başkanı Osman Kurt, Tekirdağ Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Tekirdağ Şubesi yöneticileri Hasan Erge, Erkan Özer, Mehmet Portakal, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Sulhi ve çok sayıda dernek üyelerinin yanı sıra Kumbağ Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar, Aydınlar Ocağı Tekirdağ Şube Başkanı Faruk Demirezen, Mali Müşavir Şerafettin Kurt ve MHP il yönetim kurulu’ndan Osman Güneykaya, Ahmet Turan Kesek, Bayram Umut ve Ayhan Yaprak katıldı.
 
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Tekirdağ Şubesi Başkanı Osman Kurt 18 Mayıs 1944’ü şöyle özetledi:” Sovyet rejimi, ikinci dünya harbinde Almanlara yardım ettiği gerekçesiyle Kırım Türklerini 1500 yıllık vatanlarından topluca koparıp Sibirya steplerine atmaya karar verdi.  Karar gizliydi. 18 Mayıs 1944 günü, Kırım Tatarlarının evlerine gece yarısı kapılar dipçik darbeleriyle kırılmak suretiyle girildi. Halk hiçbir şey bilmiyordu. Kendilerine 15 dakika içinde köy ya da kasaba meydanında toplanmaları söylendi. Yataklarından kaldırılan halk ne yapacağını şaşırmıştı. Bebeklerini kundaklarına saramadan çıkanlar oldu. Hayvanları ağırda öylece kaldı, ateş ocakları üzerinde yemeklerini bırakmışlardı. Yürüyemeyecek kadar yaşlı olanlar sırtlarda taşındı. Tam bir velvele, tam bir keşmekeşlik, yaşanıyordu. Bu insanlar öylece tren vagonlarına bindirildiler. Yolculuk 23 gün sürdü. En fazla 40–50 kişilik hayvan vagonlarına 100–120 kişi istif edilmekteydi. Havasızlıktan, açlıktan, hastalıktan bu insanların yarısı öldü. Çekilen Kırım belgesellerinde bunları görebiliyoruz.  
 

VAHŞET BUDUR! SOYKIRIM BUDUR!
 Kurt sözlerini şöyle sürdürdü:” Operasyonda 32 bin Burs askeri görevlendirildi. Toplamda 423 bin Kırım Tatarı vatanlarından çıkarılıp Urallar Bölgesi’ne, Sibirya ve Orta Asya çöllerine gönderildi. Size ibretlik bir olay anlatacağım:” Dağlar arasında bir köyün unutulduğunu fark edilince “Ne yapalım?” diye Stalin’e bildirildi, iki kelimelik bir cümleyle akıbetlerine karar verdi: “ Onları da hallediniz! ” Böylece 400 – 500 kişilik köy halkı toplanarak sahile getirilip bir geminin ambarlarına konuldular. Gemi Karadeniz’e açıldı ve denizin ortalarına gelince kapaklarını açıp insanları canlı olarak suya bıraktılar. İşte vahşet budur! Soykırım budur!”
 
KIRIM TÜRKLERİ BUGÜN BİLE ZOR DURUMDADIR!
Kırım Türkleri’nin bugünkü durumunu da değerlendiren Kurt şunları söyledi:” Kırım’da Tatarlar yine zordadır. Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde emniyet müdürü iken vahşet sürgün olayını “Haklı” bulduğunu söyleyen Mogilyov denen bir habis ruh, Kırım’a Başbakan olarak atanınca tehditler, tahrikler yeniden hız kazanmaya başladı.  Kırım Tatar Milli Meclisi tüm bu olumsuzlara karşı insani, hukuki mücadelesini vermeye devam ediyor” dedi.

Kırım Türkleri Tekirdağ Şube Başkanı Osman Kurt Kırımlı Tatarların Ukrayna Devleti’nden istediği acil talepleri şöyle sıraladı:

KIRIM TATARLARININ UKRAYNA DEVLETİ’NDEN ACİL TALEPLERİ
1- Kırım Tatar Halkının 1944 sürgünü ile çiğnenen milli hak ve hukuklarının uluslar arası güvence altında iade edilmesi, kanuni düzenlemelerin yapılması,
2- Kırım Tatar halkının haklarının telafisi ve Ukrayna’da güvenlik ve gelişim garantilerinin sağlanması amacıyla 2014 yılından sonraya kalmamak üzere AGİT’in himayesinde uluslar arası Forum düzenlenmesi,
3- Anadilde eğitim, okul, anaokulu, anadilde TV ve radyo yayınlarının arttırılması ve tarihte olduğu gibi Kırım Tatar Türkçesi’nin Kırım’da resmi dil olması,
4- Sürgünden dönemeyen Kırım Tatar Türkleri’nin dönüşünü sağlayacak tedbirlerin alınmasını,
5- Sürgünden dönen Kırım Tatarlarına konut için toprak ayrılmasını,
6- Kırım Hükümeti’nin icra organlarında Kırım Tatarlarına yapılan etnik temizliğin sona erdirilmesini,
7- Kırım Tatarları tarafından tamamen demokratik usullerle seçilen Kırım Tatar Milli Kurultayı ve onun belirlediği Kırım Tatar Milli Meclisi’nin tanınması ve sorunların çözümü için Ukrayna ve Kırım yönetimi organlarının sıkı işbirliği yapması,
8- 1944 sürgünü sonrasında Kırım’da değiştirilen bütün Kırım Tatarca yer isimlerinin iadesi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —