Tarih: 28.04.2014 11:51

ALAN: "KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"

Facebook Twitter Linked-in

YENİ TEKİRDAĞ SGK MÜDİRESİ DERYA ALAN:
"KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ"

Mart ayında Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne atanan Fatma Derya Alan, çalışmalarına hızlı başladı. Alan, özellikle kayıt dışı istihdamın azaltılması ve sigortalı kadın çalışan sayısının arttırılması gibi çalışmalara ağırlık vereceklerini ifade etti.

Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdürü Fatma Derya Alan, daha önce müdür yardımcılığı görevinde bulunduğu kurumun başına getirildi. Yeni görevinin sorumluluklarının bilincinde olduğunu vurgulayan Alan, özellikle kadın sigortalı sayısının arttırılması ve kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi için mücadele başlattıklarını dile getirdi.

TEKİRDAĞ’DA 284 BİN SİGORTALI VAR

İl Müdürü Derya Alan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vizyonuna katkı sağlayacak hedefleri gerçekleştirmek için çalışacaklarını belirterek, “Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü olarak vatandaş odaklı hizmet anlayışımızın gereği olarak, hızlı ve kaliteli hizmet sunan saygın bir kurum olma imajının kazanılmasını hedefliyorum. Yine, ilimizde sigortalı sayısının artırılması, kayıt dışı istihdamın azaltılması, tahakkuk-tahsilat dengesinin sağlanması gibi kurumsal performans hedeflerinin gerçekleştirilmesi için gayret içerisinde olacağız. Rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerinin yaygınlaştırılması da bu kapsamda yapacağımız çalışmalarda öncü olacaktır,” diye konuştu.

Tekirdağ’da 4A sigortalı sayısının 224 bin 850, 4B sigortalı sayısının 35 bin 376, 4C sigortalı sayısının 23 bin 739 olmak üzere toplam 283 bin 928, toplam bildirge veren iş yeri sayısının ise 22 bin 652 olduğunu söyledi.

Hedefinin kadın sigortalı sayısını artırmak olduğunu kaydeden Alan şöyle konuştu: “Kadın yönetici olarak kadınların iş hayatında daha fazla yer alması konusu oldukça önemli, bugün artık ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği için verimlilik ve inovasyonun ardından kadının ekonomiye katılımının artırılmasının önemi bilinmektedir. Gerek İl Müdürlüğümüzce yürüteceğimiz çalışmalar gerekse sivil toplum kuruluşları ile irtibatlarımız sonucunda kadın sigortalı sayısının artırılmasının sağlanmasını hedeflemekteyim. Bir örnek vermek gerekirse 2013 yılı sonu itibari ile 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının a bendi kapsamında ilimizde 170.033 erkek sigortalı 66.778 kadın sigortalı istihdam edilmektedir. 2013 yılı sonu itibari ile üçte bire yakın olan bu oranın azalması için çalışmalar yapacağız, özellikle ev hanımlarının isteğe bağlı sigortalı olmaları, tarımda sürekli ve süreksiz çalışan kadınların sigortalı olmaları konusunda bilgilendirilme çalışmaları yapacağız.”

ARŞİV BORDROLAMA SİSTEMİNE GEÇİLDİ

Tekirdağ SGİM'in arşiv bordrolama sistemine geçtiğini de anlatan Derya Alan şöyle konuştu: “Arşivden dosya istenmesi sırasında düşme ya da kaybolma ihtimaline karşı çalışma yapıldı. Marketlerdeki barkod programına benzer bir program ortaya konuldu. Çalışmayla servislerde görev yapan personeller hangi dosyayı istiyorsa adını soyadını TC kimlik numarasını ya da sicil numarasını giriyor ve dosya arşivde görev yapan personelin ekranında gösteriliyor. Ekranda gösterilen dosyayı görevli buluyor ve barkod yazısında bilgiler olduğu için barkodu yazdırıyor daha sonra üzerine yapıştırıp gönderiyor. Tekrardan dosyayı yerine koyuyor. Böylece bu dosyayı hangi personel çekmiş, elinde ne kadar kalmış nasıl işlemler yapılmış bu işlemleri görebiliyoruz. Burada dosyanın hem güvenliği hem de takibi sağlanmış oluyor. Aynı zamanda dosyaların zayiata uğratılması engelleniyor. Diğer yandan elektronik belge okutma kapsamında işveren dosyalarını da kim çekmiş kim işlem yapmış takip etmiş olacağız.”

Bordroları elektronik ortama aktardıklarını dile getiren İl Müdürü Derya Alan, “Bordro projemiz ile elektronik belge yönetimi kapsamında taranacak olan 4a bordroları ile de program uygulamaya açılana kadar kendi server'i üzerinden yaptığımız arşiv programı üzerinden 81 ilin kullanımına açacağız. Mevcut arşiv ve ciltleme sisteminde belge aranması, bulunması, fotokopi alınması gibi işlemlerde önemli miktarda emek ve zaman kaybı önlenmiş olacak. Bordrolar elektronik ortama aktarılarak, kullanıcının çok kısa zamanda aradığı belgeyi ekrana getirmesi ve gerektiğinde asıl belgelere dokunmadan çıktı alabilmesi sağlanacak. Artık Tekirdağ'dan ay ay olarak bordro istenmeyecek. İsteyen gittiği yerden çıkartabilecek,” diye konuştu.

Alan, bu kapsamda 1950-2004 yılları arası işlem görmüş tüm işverenlerin yanlarında çalıştırmış oldukları sigortalı çalışanlarına ait prim ücretleri ve günlerini gösteren bordroların 3 milyon 700 bin taramasının gerçekleştirildiğini belirterek sözlerini tamamladı.

FATMA DERYA ALAN KİMDİR

1972 yılında Trabzon ili Akçaabat ilçesinde doğan Fatma Derya Alan, ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldu.

1991 yılında Beyoğlu Sigorta Müdürlüğü İşveren Memurluğu görevinde bulunan Alan, sırasıyla Beyoğlu Sigorta Müdürlüğü Kontrol Memurluğu, 2005-2009 yılları arasında Kontrol Memurluğu Servis Sorumlusu, 2009-2010 yılları arasında Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Kontrol Memurluğu, 2010-2011 yılları arasında Çatalca Sosyal Güvenlik Merkez Müdür Vekili, 2011 yılında ise Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Aynı yıl içerisinde İstanbul Küçükçekmece Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü olarak görev yaptı. Mart 2014 tarihi itibariyle Tekirdağ Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü görevine vekâleten atanan Fatma Derya Alan, evli ve bir çocuk annesidir.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —