Tarih: 21.12.2013 15:25

ŞİİRİN HANIMEFENDİSİ: SELİN ÖZMEN

Facebook Twitter Linked-in

ŞİİRİN HANIMEFENDİSİ: SELİN ÖZMEN

Selin Özmen’in şiirle ilk tanışması, ortaokul yıllarında annesinin şiir defterini bulup okumasıyla olmuş. Annesi, ilk gençlik yıllarında, sevdiği şairlerin şiirlerini bu defterde toplarmış. Bu nedenle özellikle ilk şiirlerinde Ümit Yaşar Oğuzcan hayranlığının etkileri göze çarpmaktadır. Ayrıca Özmen, genç yaşta kaybetmiş olduğu Sema annesinin yokluğuna duymuş olduğu derin özlemi şiirlerinde dile getirmektedir.

Kitapta lise yıllarından bu yana yazdığı şiirlerin bir kısmı derlenmiş. Bu yüzden eserin tamamında bir üslup birliğinden söz etmek mümkün değil ancak şiirlerinin genel olarak aşk teması üzerine, serbest ölçü ile yazılmış oldukları söylenebilir. Özmen, kitabını adlandırırken, kendi adına da kaynak olmuş ve Hugues Aufray tarafından yıllarca seslendirilmiş olan 1960’ların oldukça popüler Fransızca şarkısı “Di Moi Céline (Söyle Bana Céline)”den esinlenmiş.

Kitapta tema genel olarak aşk olsa da bireysel ve toplumsal konulara değinen şiirler de bulunmaktadır. Özellikle 41. Sayfada yer alan “Masal” isimli şiir, Irak’ta hunharca katledilen henüz 14 yaşındaki Abeer Qassım Hamza al-Janabi anısına yazılmıştır. Kitaptaki şiirlerin geneli serbest ölçü ile yazılmış olmakla birlikte Özmen, özellikle Türk sanat müziğine olan ilgisinden dolayı bazı şiirlerini şarkı sözü olabilecek biçimde uyak kullanarak yazmıştır. Kitapta yer alan desenler de Özmen’e ait, hobi düzeyinde çalışmalardır. Şiir yazmayı; hisleri, düşünceleri ve yaşanmışlıkları, kısa ama güçlü bir anlatımla insanlara hissettirebilmek, düşündürtebilmek ve yaşatabilmek olarak tanımlayan ve şiirle çıktığı yolculukta kendini henüz yolun başında bir şiir sever olarak gören Özmen, bir sonraki kitabının, bir adım daha ileride olmasını umduğunu ifade etmektedir.

SELİN ÖZMEN KİMDİR?

Selin Özmen, 1973 yılında Trabzon’da doğdu. Babasının mesleği gereği, pek çok farklı ilde ilk, orta ve lise eğitimini tamamladı. 1997’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun olan Özmen, 2002’de Yıldız Teknik Üniversitesi Müzecilik Ana Bilim Dalı’nı, 2009’da Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Doktora Programı’nı bitirdi. 2007 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı’nda Uzman olarak görev yaptı. Halen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde Uzman olarak çalışmakta olan Özmen, Tekirdağ Belediye Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü’nde öğrencidir. Evli ve iki çocuk annesidir.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —