Tarih: 05.12.2016 12:33

Anjiyografi Nedir? Nasıl Yapılır?

Facebook Twitter Linked-in

Koroner Anjiyografi Nedir?

Kalp damar hastalıkları çağımızın en önemli ölümcül hastalıklarından biridir. Dolayısı ile kalp damar hastalığının erken tanı ve tedavisi de o kadar önemlidir.

Koroner anjiyografi kalp damarlarını görüntülemek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Kalp atar damarlarında daralma, tıkanıklık veya başka bir anomali olup olmadığını göstermek için kullanılır. Kalbin damarlarının görüntülenmesi ve nasıl tedavi edileceği hakkında karar vermek için seri filmler çekilerek görüntüler alınır ve sonucuna göre normal çıkarsa medikal takip,  darlık var ise koroner girişim (balon, stent) veya bypass kararı alınır.

 

Kimlere ve ne zaman koroner anjiyografi yapılmalıdır?

Kalp krizi geçiren kişilere hemen koroner anjiyografi yapılmalıdır. Bunun dışında göğüs ağrısı olan kişilere tıbbı öyküye göre hekim gerekli görürse veya EKG (elektrokardiyogram), eforlu EKG (koşu bandı) gibi kardiyolojik tetkikler neticesinde koroner arter hastalığı şüphesi görülürse tanının kesinleşmesi için koroner anjiyografi yapılması gereklidir.

 

Koroner Anjiyografi Nasıl Yapılır?

Koroner anjiyografi bir ameliyat değildir. Hasta işlem öncesi en az 8 saat aç olmalı ve anjiyo yapılacak bölge kılları tıraş edilmiş olmalıdır. Hasta işlem masasına sırt üstü uzanır. Kasık bölgesinden, bilek veya koldan deri altı önce uyuşturucu iğne ile uyuşturulur sonra atar damara kılıf yerleştirilir. Oradan kalp damarlarına kateter ile ulaşıp damarlar görüntülenir. Koroner anjiyografi kişiden kişiye değişmek kaydıyla 15-30 dakika sürebilir.

 

Koroner Anjiyografi sonrası ne kadar süre hastanede kalınır?

Koroner anjiyografi eğer koldan veya bilekten yapıldı ise kanama kontrol altına alınır alınmaz kişi taburcu edilir. Eğer kasıktan yapıldı ise kasıktaki kılıf çekildikten sonra bölgeye 15 dakika bası uygulanır sonrasında bölgeye 4-6 saat ağırlık ( kum torbası ) konur. Sonrasında eğer kasık bölgesinde kanama, şişlik veya kan sızıntısı yok ise taburcu edilir. Bunlarında dışında eğer kalp damarına işlem yapıldı ise (perkütan girişim–balon, stent gibi) hastanın durumuna bağlı olarak bir gece hastanede tutulur. Eğer hasta kalp krizi ile gelip anjiyo yapıldı ise hasta birkaç gün boyunca hastanede takip edilebilir.

 

Taburculuk sonrasında nelere dikkat edilmeli?

Koroner anjiyografi yapıldıktan sonra 2 gün boyunca sıcak duş alınmamalı veya banyo yapılmamalıdır. En az iki gün ağrılık kaldırmak gibi zorlayıcı hareketler yapılmamalı ve araba kullanmamalıdır. 3 – 4 gün boyunca günde en az 2,5-3 litre su içilmelidir.

 

Koroner Anjiyografi sonrasında Hangi durumda Hastaneye gelinir?

Anjiyo bölgesinde kızarıklık veya morluk, fındık büyüklüğünde şişlikler olabilir. Bunlar günler içinde geçecektir. Eğer anjiyo bölgesinde yumurta büyüklüğünde şişlik olursa hemen hastaneye başvurulmalıdır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —