Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

655 YILLIK GELENEK BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali´nin 655.´sini gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kırkpınar´ın ulusal ve uluslararası alanda daha fazla yer almasını sağl

SPOR 18.07.2016 12:29:30 0
655 YILLIK GELENEK BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR

655 YILLIK GELENEK BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR

Birçok medeniyeti içinde barındırmış, birçok farklı kültürü kendi içinde harmanlamış; barışın, hoşgörünün, huzurun ve güvenin başkenti Edirne´de, dünyanın en köklü organizasyonlarından biri olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali´nin 655.´sini gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Kırkpınar´ın ulusal ve uluslararası alanda daha fazla yer almasını sağlamak, yağlı güreşleri sevdirmek, Edirne´yi bu vesile ile gündemde tutmak ve hafızalara yerleştirmek amacıyla göreve geldiğimiz ilk günden bu yana tanıtımla ilgili çalışmalarımıza ağırlık verdik” dedi.

Edirne Belediyesi´nin organizasyonluğunda gerçekleştirilen; mertliğin, yiğitliğin, dostluğun ve kardeşliğin simgesi olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali 18-24 Temmuz 2016 tarihlerinde değişen ve gelişen vizyonuyla bir kez daha sevenleriyle buluşuyor.  Göreve geldiği ilk günden itibaren Kırkpınar´ı hakkettiği noktaya taşımak adına birçok farklı projeye imza attan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar´ı farklı platformlarda tanıtmaya devam ediyor.

Bu hedefle çıktıkları yolda Tarihi Kırkpınar Koşusu düzenlediklerini anlatan Gürkan, Tarihi Kırkpınar Koşusu´nun ilkinin 30 Mayıs 2014, ikincisi 29 Mayıs 2015 ve üçüncüsü 27 Mayıs 2016 tarihlerinde Veli Efendi Hipodromu´nda gerçekleştirdiklerini söyledi.

KIRKPINAR GELECEĞE TAŞINIYOR

Kırkpınar Yağlı Güreşleri´nin şanlı tarihinin yüzyıllar sonrasına taşınabilmesi, değerlerinin tarihsel, kültürel, sosyal, ekonomik, sportif, folklorik ve benzeri yönlerinin araştırılması için Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi´ni kurduklarına değinen Gürkan, “Hedefimiz, teknolojiyi, aklı ve bilimi kullanarak Kırkpınar´ı her anlamda geleceğe taşımak. Böylelikle bugüne kadar yayımlanmış basılı ve dijital yayınlar ile görsel ve işitsel belgeler merkezimizde toplanarak uluslararası arşivleme teknik ve yöntemleriyle sayısallaştıracağız. Kırkpınar ile ilgili çok dilli olarak elektronik ortamda yayımlayıp Kırkpınar´ın ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve sergilenmesi adına çalışmaları hayata geçireceğiz. Bir araştırmacı ya da bir güreşsever vatandaşımız herhangi bir yılda gerçekleştirilmiş Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili olarak, o yılın başpehlivanı, Kırkpınar ağası, cazgırı kimdi gibi her türlü soruya cevabı bu merkezimizde rahatça bulabilecek” şeklinde konuştu.

KIRKPINAR AFRİKA´DA

Kırkpınar´ı 3 binin üzerindeki davetlinin yer aldığı bir konferansta tanıtma imkanı bulduklarına dikkat çeken Gürkan, “Türk´ün gücünü, asaletini, inancını ve cesaretini ortaya koyduğu; yağlı güreşlerin nirvanası olan Kırkpınar´ı panayır havasından kurtararak, yurt içi ve yurt dışında da tanınan bir festivale dönüştürmek adına Kırkpınar´ı Afrika´ya taşıdık. 3 binin üzerinde davetlinin katıldığı Güney Afrika´nın başkenti Cape Town´da düzenlenen 81. IFLA Genel Kurul ve Konferansı Toplantısı´nda kentimizi ve ata sporumuzu gururla temsil ettik” dedi.

SARAYİÇİ´NDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLERE GİDİLDİ

Tüm bu tanıtım çalışmalarının yanı sıra festival alanında da bir takım değişikliklere gidildiğini anlatan Gürkan, “Festival Alanı´nda ve tanıtım standlarında düzenlemeler yaptık. Çocuklarımız için daha büyük bir oyun alanı ayırıp, yemek standlarını bir yerde topladık. Herkesin rahat, güzel ve mutlu bir Kırkpınar yaşayabileceği ortamları hayata geçirdik.  Kırkpınar Yağlı Güreşleri´nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı´nda da köklü değişikliklere gittik. Ormanlık yapıya sahip olan Sarayiçi´nde zamanla çıkan ağaç kökleri Kırkpınar´da güreşen pehlivanların yaralanmalarına neden oluyordu. Yaşanan bu olumsuzlukları önlemek adına radikal bir karar aldık. Güreşlerin yapıldığı Er Meydanı çayırını kazdık, alanın kotunu düşürdük, ağaç köklerini bu alandan temizledik. Pehlivanlarımız güreşirken onlara bir minder görevi yapacak; sakatlanmalarını, yaralanmalarını önleyecek özel bir tohum ve özel gübrelerle bu alanı yiğitlerin harmanlandığı er meydanına hazırladık. Ata sporunun temsilcileri olan pehlivanların da rahat edebilmesi için sadece güreşlerin yapıldığı çayırda değil diğer alanlarda da bir takım değişikliklere gittik. Pehlivanlarımızın soyunma odalarını, duşlarını  ve tuvaletlerini elden geçirdik. Özellikle hakem kulesinde; hakemlerimizin ve basın mensuplarımızın rahat etmesi için ciddi düzenlemeler ve değişiklikler yaptık. Koltuğundan çayırına, engeli rampasından duşuna kadar Kırkpınar Er Meydanı´nı baştan sona elden geçirdik. Ayrıca; Kırkpınar alanında yer alan altın kemerli ağalarımızın ve pehlivanlarımızın heykellerinin bakımlarını gerçekleştirdik.” diye konuştu.

‘ENGELSİZ KENT EDİRNE´ HEDEFİNİ ER MEYDANI´NA TAŞINDI

‘Engelsiz Kent Edirne´ hedefini Er Meydanı´na taşıdıklarını anlatan Gürkan, güreşleri izlemek için Sarayiçi´ne gelen özellikle yürüme engelli vatandaşların yaşadığı zorlukları ortadan kaldırmak adına Sarayiçi´ne engelli rampası yaparak, Er Meydanı´na girişi engeliler için kolay hale getirdiklerini söyledi. 

EDİRNE VE KIRKPINAR TARİHİNDE BİR İLKE İMZA ATTI

Kırkpınar tarihinde de bir ilke imza attıklarından söz eden Gürkan, “Ağasıyla, cazgırıyla, hakemiyle, Er Meydanı´yla, pehlivanlarıyla bir bütün olan Kırkpınar´ı hakettiği yere taşımak için Kırkpınar´a gönül verenlerle birlikte masayla yatırdık. ‘Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali´nin Bugünü ve Geleceği´ isimli seminerle Kırkpınar´a gönül verenlerin de fikirleri ışığında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

11 İLDE TANITIM

 Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali´ni bu yıl 11 ilde gerçekleştirilen etkinliklerle tanıttıklarını anlatan Gürkan, “Edirne Belediyesi olarak bir ilki gerçekleştirdiğimiz Expo 2016 Antalya´da; Kırkpınar Davul Zurna Ekibi eşliğinde pehlivanlarımız kispetlerini giyip yaptığı güreş gösterileri büyük ilgi topladı. Gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde güreşseverleri de Sultanların Şehri; Şehirlerin Sultanı Edirne´ye davet ettik.  Antalya´da başladığımız tanıtım çalışmalarına İstanbul, Balıkesir, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Yalova, Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Burdur illeriyle devam ederek, 655 yıllık Dev Çınar Kırkpınar Yağlı Güreşleri heyecanına bölge halkını ortak ettik” diye konuştu.

Ata sporuna gönül veren herkesi Edirne´ye davet eden Gürkan, “Ne mutlu ki; Yüce Türk Milleti´nin soylu bir destanı olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri´ne olan ilgi azalmadan, her geçen gün artarak devam ediyor. Mertliğin, kardeşliğin birlik ve berberliğin olduğu, centilmence gerçekleşen güreşlere imza atarak, bu yıl da sizlere unutulmaz bir Kırkpınar yaşatacağımıza olan inancımız tamdır. Bu vesile ile Edirne´ye gelecek olan tüm misafirlerimizi sevgi ve saygı ile selamlıyor, Er Meydanı´nda boy gösterecek tüm pehlivanlarımıza başarılar diliyorum” dedi.


Türkiye Gazeteciler Federasyonu yerel basın için Meclis Araştırması istedi:

Tekirdağ NKÜ’de ‘Balkan Esintileri Resim ve Heykel Sergisi’ Gerçekleşti

Başkan Nallar tebrikleri kabul ediyor

OPTİMED HASTANESİ’NDE MEDİKAL (TIBBİ) ONKOLOJİSİ ÜNİTESİ AÇILDI

Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16