Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

“120 milyon TL´nin üzerinde bir kaynak hayata geçirildi”

Mahmut Şahin 120 milyon TL´nin üzerinde bir kaynağın hayata geçirildiğini belirterek “Bu kapsamda geçtiğimiz yıllardan bugüne yaklaşık 70 milyon TL´lik bir tutarı yapılan sözleşmeler ile yararlanıcılara hibe olarak aktarmaya devam ed

EKONOMİ 18.01.2018 19:15:58 0
“120 milyon TL´nin üzerinde bir kaynak hayata geçirildi”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin; kalkınma ajansının bölgede desteklerinin giderek arttığını ve kalkınma sürecinde mali desteklerin arttığını belirtti. Mahmut Şahin “ Ajansımız Trakya Bölge Planında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik işbirliği, farkındalık oluşturma, araştırma-geliştirme, yatırım ortamını iyileştirme çalışmaları ile birlikte Bölgemizde yer alan kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin kalkınma sürecine katılımlarını desteklemek üzere mali destekler sağlamaktadır” dedi.

 

Mahmut Şahin 120 milyon TL´nin üzerinde bir kaynağın hayata geçirildiğini belirterek “Bu kapsamda geçtiğimiz yıllardan bugüne yaklaşık 70 milyon TL´lik bir tutarı yapılan sözleşmeler ile yararlanıcılara hibe olarak aktarmaya devam ediyoruz. Ajansın sağladığı bu hibeler ile birlikte yararlanıcıların projeler kapsamında harcadıkları eş finansman rakamları ile bölgede 120 milyon TL´nin üzerinde bir kaynak hayata geçirilmiş oldu” dedi

 

Trakya Kalkınma Ajansı´nın, 2018 yılında verilecek destekler için tahsis edeceği bütçe ne olacak? Programdan beklentileriniz nelerdir?

 

Mahmut Şahin: Trakya Kalkınma Ajansı, hazırlamış olduğu Trakya Bölge Planı önceliklerine göre oluşturduğu yedinci proje teklif çağrısını geçtiğimiz yılın sonunda ilan etti. İktisadi Kalkınma ve Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı başlıkları altında duyurulan programlar aracılığıyla bölge paydaşlarına 8 milyon TL hibe dağıtılacak.  Trakya Kalkınma Ajansı, İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında 3,5 milyon TL, Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında ise 4,5 milyon TL destek sağlayacak. Kurumumuz, kar amacı güden kuruluşlara yönelik olarak hazırladığı İktisadi Kalkınma Programı ile KOBİ´lere destek sağlamayı amaçlıyor. Başarılı bulduğumuz KOBİ projelerine 3,5 milyon TL geri ödemesiz destek imkânı sunuyor. Yedinci teklif çağrısı kapsamında bu kurumlara proje başına sağlanacak desteğin alt limitini 75.000 TL, üst limitini ise 500.000 TL olarak belirledik. İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde başvuracak kar amacı güden kuruluşlar proje bütçesinin % 50´sini karşılamak zorundalar. Trakya Bölgesinde sürdürülebilir ve dengeli gelişmeyi sağlamak amacıyla yenilikçi, yüksek katma değerli ve ihtisaslaşmış hizmet/üretim süreçlerinin geliştirilmesi amacıyla oluşturulan programa KOBİ´lerden yoğun ilgi olmasını bekliyoruz.

 

Ajans, mali destek programlarıyla başta mahalli idareler olmak üzere kar amacı gütmeyen kurumların altyapı projeleri için de 4,5 milyon TL´lik bir program hazırlamış durumda. Teklif çağrısına çıkılan Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı ile yapılacak altyapı yatırımlarıyla yaşam kalitesi ve refah seviyesinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Bu program sayesinde proje sahipleri proje bütçelerinin % 75´e kadar olan kısmını hibe olarak Ajans´tan alabiliyor. Program kapsamında yapılacak proje başvurularına verilecek hibenin alt limiti 100.000 TL, üst limiti ise 500.000 TL olacak. Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı´na mahalli idareler(il özel idareleri, köy muhtarlıkları, mahalli idare birlikleri), diğer kamu kurum ve kuruluşları(valilikler, kaymakamlıklar, bakanlık veya bağlı ya da ilgili bölge, il ve ilçe müdürlükleri, bakanlıklara bağlı ya da ilgili kurum, kuruluş, merkez, enstitü ve başkanlıklar vb.), birlik ve kooperatifler, üniversiteler(Üniversitelere bağlı uygulama ve araştırma merkezleri, fakülteler, yüksekokullar, enstitüler), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları(TOBB´a bağlı odalar ve borsalar, esnaf ve sanatkârlar odaları, meslek odaları ve bunların bir araya gelerek oluşturdukları üst kuruluşlar) başvurabilecekler.  

 

Ajansımız Trakya Bölge Planında belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik işbirliği, farkındalık oluşturma, araştırma-geliştirme, yatırım ortamını iyileştirme çalışmaları ile birlikte Bölgemizde yer alan kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin kalkınma sürecine katılımlarını desteklemek üzere mali destekler sağlamaktadır. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllardan bugüne yaklaşık 70 milyon TL´lik bir tutarı yapılan sözleşmeler ile yararlanıcılara hibe olarak aktarmaya devam ediyoruz. Ajansın sağladığı bu hibeler ile birlikte yararlanıcıların projeler kapsamında harcadıkları eş finansman rakamları ile bölgede 120 milyon TL´nin üzerinde bir kaynak hayata geçirilmiş oldu. Bu mali kaynaklar somut elde edilen çıktılar olarak gözükse de bu süreçte elde edilen en önemli unsur kurum ve kuruluşlarda proje kültürünün geliştirilmesidir.

 

Ajansımız için Bölge genelinde turizmin geliştirilmesi temel önceliklerden biridir. Bu doğrultuda hazırlanan kapsamlı raporlar sonrası kaynakların daha etkili kullanılmasını sağlamak amacı ile turizm sektörüne bu yıl çıktığımız Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek programında da öncelik veriyoruz. Bölgede turizm altyapısının iyileştirilmesine yönelik projeler bekliyoruz.

 

Özel sektör projelerinde yenilikçi ve katma değer oluşturan projelere öncelik veriyoruz. Bölgede mevcut üretimlerinde farklılaşmaya giderek katma değer oluşturan, bölgesel markalar ortaya çıkaran,   üretimde işbirliklerini geliştiren, temiz üretime dönük projeler temel önceliklerimiz arasında yer almaktadır.

 

Geçen yıl makro politikalar gereği bir Mali Destek Çağrısı programı açmadık ancak 2018 sonunda bir programa daha çıkacağız, o programın da bütçesi ve öncelikleri konusunda şu anda bir şey söyleyemiyorum.  

 

Eğitime de verdiğiniz destekler olduğunu biliyoruz. Eğitimin hangi alanlarına destek oldunuz ve hangi alanlardaki açıkların kapanmasına yardımcı oldunuz?

 

Mahmut Şahin: Ülkemizin ve Trakya´nın geleceği olan çocuklarımızın iyi eğitim alması ve okullarımızın iyi bir eğitim altyapısına sahip olmasını önemsiyoruz. 2010-2013 ve 2014-2023 Bölge planlarımızda bu hususa vurgu yaptık ve çıktığımız mali destek programlarında eğitim mutlaka yer aldı. Çalışmalarımıza başladığımızda eğitim alanında üzerinde durmamız gereken konuları bölge insanımızla istişare ettik ve belirledik. 2010-2017 yılları arasında açtığımız mali destek programları kapsamında okullarımıza toplam 7 milyon TL´lik bir destek verdik. Kurumlarımızın eş finansman desteğiyle birlikte bu rakam 8 milyon TL civarındadır. Eğitim kurumlarımızdan gelen projelerden toplam 63 tanesine destek olduk. Bu projelerin ağırlıklı olarak 26 tanesi okul öncesi eğitimin geliştirilmesine dönük oldu. Projelerin tamamında okul öncesi eğitim veren kurumlarımızın alt yapılarını güncelledik ve eğitici kadrosuna modern eğitim teknikleri konusunda eğitimler verilmesine destek olduk. Bunun dışında mesleki ve teknik eğitim liselerinden gelen proje başvurularına da olumlu yanıt verdik. Farklı alanlarda eğitim veren meslek liselerimizin önerdiği 7 projeyi destekledik. Üniversite ve yüksekokullarımızın eğitimle ilgili 4 projesi Trakya Kalkınma Ajansı´ndan destek aldı. Dernek ve vakıflardan gelen projeler de oldu. Bunların da toplam sayısı 3 civarındadır. Geri kalan projeler ise ağırlıklı olarak il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ve halk eğitim merkezlerinden geldi.

 

Eğitimle ilgili projeler içinde kabul edilen ve tamamlananlar konusunda Tekirdağ 27 proje ile başı çekiyor. Tekirdağ´ı 22 proje ile Edirne ve 14 proje ile Kırklareli takip ediyor. İlçe bazlı değerlendirecek olursak Süleymanpaşa ve Edirne merkez 9 ‘ar, Kırklareli merkez ve Meriç ilçesi 6´şar, Hayrabolu 5 ve Babaeski 4 proje desteği aldı. Tüm bu sonuçlar bize Trakya´da bulunan eğitim kurumlarının sorunlarının çözümünü projeye dönüştürebildiğini ve proje kültürünü özümsediğini gösteriyor.       

 

Bugüne kadar dezavantajlı gruplara yönelik destekleriniz oldu mu? Bunlardan öne çıkan bir veya iki tanesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Mahmut Şahin: Toplumumuzun dezavantajlı bireylerine yönelik hazırlanmış projeleri diğerlerinden biraz ayrı tutuyorum çünkü bu projelerin bölgemizin sosyal kalkınmasına ve insanımızın yaşam kalitesine sunduğu katkı rakamlarla ölçülmeyecek kadar büyük. Bazı projelerin verimi bire üçtür, bazı projelerin ise bire ondur. Hatta yer yer bire yüzdür. Yani bir ekersiniz, yüz alırsınız. Biz Trakya Kalkınma Ajansı olarak üç ilimizde engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak 48 projeye destek verdik. Toplam harekete geçirdiğimiz kaynak 7,2 Milyon TL. Yararlanıcılar arasında ev hanımları, yaşlılar, hükümlüler, engelliler, işsizler ve toplumun diğer dezavantajlı kesimleri var. Yani bu anlamda çok nitelikli işlere fon sağladık, dezavantajlı kardeşlerimizin toplumla bütünleşmelerinin önündeki engelleri kaldırdık, kaldırmaya da devam edeceğiz. Bunların içinde benim için öne çıkan birkaç proje var elbette. Bunlardan birincisi Edirne Açık Cezaevi içinde açılışına destek olduğumuz et işleme tesisi ve unlu mamul üretim tesisidir. 2011 Yılı Mali Destek Programları kapsamında desteklediğimiz Tünelin Sonuna Doğru projesi kapsamında 40 hükümlünün et işleme konusunda meslek kazanmasına ve bu alanda ustalaşmasına destek olduk.  Bu hükümlülere Edirne Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu´nun iştiraki ile 192 saatlik Büyük-Küçükbaş Hayvan Kesimi Modül programı kapsamında eğitim aldırdık. 2013 Yılı başından beri çalışan tesis halen üretime devam ediyor ve hükümlülere meslek ve ekmek kapısı oluyor. Yine aynı kurumla yaptığımız “Elinin Hamuru İle Güvenli Geleceğe” projesi ile Edirne Açık Cezaevi´ne bu kez bir unlu mamuller üretim tesisi kazandırdık. Bu proje kapsamında da 80 hükümlü ekmek üretimi ve diğer unlu mamullerin üretimi konusunda çalışmaya ve meslek öğrenmeye başladı. Günlük 15.000 ekmek kapasitesi olan tesis halen Edirne´de bulunan kamu kurumlarının ekmek ihtiyacını karşılıyor. Toplam 590.000 TL bütçesi olan bu iki projenin oluşturduğu etki çok daha büyük boyutlarda. Burada meslek öğrenen bir hükümlünün toplum hayatına adapte olması ve topluma kazandırılması bizim için harcanan paralardan daha değerlidir.  

 

Yine Edirne´de uygulanan “Zihinsel Engelli Bireylerin Toplumla Bütünleşmelerini Sağlamak” projesinden bahsetmekte yarar var. Edirne Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin amaçları arasında okula devam eden 6 ila 23 yaş arası 75 zihinsel engelli öğrenci ile Edirne Halk Eğitim Merkezi tarafından okul bünyesinde zihinsel engelli öğrenciler için açmış olduğu kursa katılan 20 zihinsel engelli öğrencinin, sportif becerilerini, toplumsal yaşam becerilerini ve üretim becerilerini geliştirerek içinde yaşadıkları toplumda daha bağımsız ve aktif bireyler olmalarını sağlamak yer alıyor. Proje kapsamında 75 m² lik kondisyon odası iyileştirildi ve kapasitesi artırıldı, seramik ve ev ekonomisi atölyeleri iyileştirildi ve yeni ekipmanlarla donatıldı. Bu projeye başlamadan önce merkezin toplam 82 öğrencisi vardı, projeyi bitirdikten sonra bu sayı 96´ya çıktı. Öğrencilerimiz okulumuza devam ettiklerinde hem sosyalleşiyorlar, hem de akademik anlamda okuyup yazabilecek durumda olanlar bunu geliştirebiliyorlar. Engelli olmak insanın elinde olan bir şey değil. Önemli olan zihinlerin engelli olmamasıdır. 

 

Trakya Kalkınma Ajansı´nın, 2018 ve sonraki dönem için hedefleri nelerdir?

 

Mahmut Şahin: 2018 yılı itibariyle tüm kalkınma ajanslarında çalışma programlarına ilişkin olarak yeni bir yol haritası takip edilecek. Önceki yıllarda kalkınma ajansları çalışma programlarını yıllık olarak belirliyordu ve bu doğrultuda çalışma takvimini oluşturuyordu. Ancak Bakanlık ve diğer paydaşlarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde yıllık planlarla zaman zaman yaratmak istediğimiz etkiyi yaratamadığımız ve farklı bir sistemle ilerlemenin daha etkili olacağı konusunda uzlaşıya varıldı. Böylelikle, 2018 yılı itibariyle tüm kalkınma ajanslarında üç yılı kapsayan, daha etkili ve doğru sonuçların alınabileceği ve performans değerlendirmesinin yapılabileceği Sonuç Odaklı Programların uygulanmasına karar verildi. Biz de Trakya Kalkınma Ajansı olarak üç yıllık bir dönemi kapsayacak Sonuç Odaklı Programlar ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerimizde çalışacağımız alanları Yönetim Kurulumuzla belirledik. Bu alanları belirlerken her ilimizde öne çıkan sektörlerle birlikte geliştirilmesi, desteklenmesi gereken sektörleri birlikte değerlendirdik. Önümüzdeki dönemde başta turizm olmak üzere, Yeni İşim Girişim ve Maker Kültürü´nün geliştirilmesine yönelik girişimcilik çalışmaları, bölgemizde dış ticaretin geliştirilmesi ve bununla ilgili bir istihbarat merkezi kurulmasının da içeren KOBİ Dönüşüm Programı, savunma sanayi ve havacılık sektörüne yönelik çalışmalar, tarım makineleri sektörünün geliştirilmesi, tohumculuk sektörünün geliştirilmesi, süt ve süt ürünleri sektörünün geliştirilmesine yönelik alanlarda çalışmalar yapacağız. Yukarıda değinmiş olduğum hususlar çerçevesinde önümüzdeki dönemde de geçmiş yıllarda olduğu gibi yüksek katma değerli üretim yapısıyla doğal ve kültürel değerlerini koruyarak gelişen, işbirliği ve yenilik kültürünün egemen olduğu, yaşam ve refah seviyesi yüksek Trakya vizyonumuzla çalışmalarımıza devam ediyor olacağız. Bu noktada tüm paydaşlarımızı Trakya´mız için güç birliği yapmaya, birlikte hareket etmeye davet ediyorum.

 /resimler/2018-1/18/1919235341917.jpg/resimler/2018-1/18/1920315812026.jpg

 


Türkiye Gazeteciler Federasyonu yerel basın için Meclis Araştırması istedi:

Tekirdağ NKÜ’de ‘Balkan Esintileri Resim ve Heykel Sergisi’ Gerçekleşti

Başkan Nallar tebrikleri kabul ediyor

OPTİMED HASTANESİ’NDE MEDİKAL (TIBBİ) ONKOLOJİSİ ÜNİTESİ AÇILDI

Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16