Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Anne adayları sıcaklardan kendinizi ve bebeğinizi korumanın yolları

Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kadın Hastalıklar ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Gılbaz Akel anne adaylarını uyarıyor

SAĞLIK 21.05.2013 09:30:16 0
Anne adayları sıcaklardan kendinizi ve bebeğinizi korumanın yolları
Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Gılbaz AKEL, “ Yaz bir çoğumuza tatil, güneş ve denizi çağrıştırmakta ancak gebe olan hastalarımıza sıcaklığın artması sıkıntılı günlerin başladığının habercisi olmakta. Ancak anne adaylarımız önerilerimize dikkat ederlerse yaz sıcakları kabus olmaktan çıkabilir...” dedi.

En sık karşılaştığımız Yaz dönemini sıkıntıları sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, vajinal kaşıntı ve akıntılar, vücut ve yüz lekeleri bulantı ve kusmalardaki artış, tansiyon düşüklüğüne bağlı  halsizlik, uykusuzluk, çarpıntı ve nefes darlığı gibi bir takım şikayetlerdir.
Yaz dönemini gebeliğinizin ilk üç ayı içinde karşılıyorsanız sıkıntılarınız genel olarak artacaktır. Özellikle kokulara karşı hassasiyetin arttığı, kişilerin kendilerini yorgun, halsiz, iştahsız ve bulantı-kusmalarla geçirdikleri bu dönem içindeki aşırı sıcaklar tüm bu problemlerin biraz daha ağır geçmesine neden olabilecektir.
Yaz ayları içinde gebeliğin balayı dönemi olarak tanımladığımız  genel olarak en rahat dönemi olan ikinci trimester, yani ikinci üç aylık dönemi içindeyseniz nispeten şanslı sayılırsınız. Genel olarak çok sıkıntınız olmayacaktır. Yine de, aşırı sıcak hava psikolojik geriliminizi bir miktar arttırabilir; sinirlilik, bitkinlik, halsizlik gibi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz.
Yaz dönemini gebeliğinizin son üç ayı içinde karşılıyorsanız problemleriniz sizi oldukça rahatsız edici hale gelebilir. Aşırı kilolar, vücuttaki ödemler hareket kabiliyetinizi engelleyip sizi ağırlaştırırken nefes darlığı, çarpıntı, uykusuzluk, halsizlik gibi problemleri de beraberinde getirir. Aşırı sıcak havanın verdiği eziyet ise zaman zaman sizi çaresiz kılabilir. Diğer yandan doğum ile ilgili endişeleriniz ve korkularınız adeta zamanın akışını durdurarak sizi gün saymaya itebilir.
Yaz dönemi sıkıntılarını nasıl azaltabiliriz?
  Kokulardan uzak durun ve hafif, katı, kuru, yağsız gıdalar tüketin. Gebelikte özellikle ilk aylarda kokulara karşı bir hassasiyet artışı olur, bu da bulantı ve kusmaları arttırır. Bunun için özellikle güzel kokulardan dahi, örneğin parfümler, deterjan, oda kokuları mümkün olduğunca uzak durun. Bu dönemi katı, kuru, yağsız gıdalarla geçirmeye çalışın.
Sabahları uyandıktan sonra baş ucunuzda duran galeta veya çubuk krakerleri tüketmeniz mide asidinizi bir miktar alarak sabah bulantılarınızı azaltacaktır.
Aşırı yağlı, baharatlı, ağır ve karışık yiyecekler yerine bol meyve, sebze, ızgara tüketilmelidir. Yiyeceklere aşırı tuz atılmamasına dikkat edilmelidir.
Mide ve barsak hassasiyeti gebelikte arttığı için ishale neden olabilecek açıkta satılan, beklemiş mayonezli veya kremalı yiyeceklerden, son kullanma tarihi belirsiz ürünlerden uzakta kalmak gerekir. Yaz ishallerinin en çok sudan bulaştığı hatırlanmalı, cam şisede tek kullanımlık sular tercih edilmelidir.
 Hafif, açık renkli, rahat kıyafetler giyin Kıyafetler tercihen pamuklu veya keten kumaştan olan sıkmayan hafif giysiler olmalı. Mutlaka güneş gözlüğü ve şapka takılmalı
 Bol sıvı tüketin. Bol miktarda su ve sulu gıda tüketimine önem verin. Günde 2.5- 3 litre (yaklaşık 15 bardak) sıvı alımı yaz döneminde gereklidir.
Yanınızda her zaman su şişesi bulunması gerekir. Sıvı ve elektrolit dengesizliğini önlemede sporcu içecekleri çok faydalıdır.
Dehidratasyona (vücutta sıvı kaybına) neden olabilecek çay, neskafe ve alkol tüketiminden uzak kalınmalıdır.
Dehidratasyon idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, hemoroid (basur) gibi problemler ile birlikte gebeliğin erken doğum veya düşük tehdidi, oligohidramnios (bebeğin amniyon suyunun normalden azlığı), rahim içi gelişme azlığı gibi durumları tetikleyebilir.
Özellikle gebeliğinizde seyahat etmeniz gerektiğinde vücudunuzun sıvı gereksinimi de artacaktır.

  Aşırı sıcak ve güneşten kendinizi koruyun. Gebelikte vücutta salınan bazı hormonlar güneş ışınlarına karşı cildin duyarlılığı arttırarak özellikle yüz, karın ve memelerde kahverengi lekelenmelere neden olabilir.
Güneşten koruyucu 50 faktörde bir krem sürekli yanınızda bulundurmalı en geç 2 saatte bir güneşe maruz kalan yük kol ve boyun gibi bölgelerinize sürmeniz gerekir. Şapka kullanmak yine güneşin etkisini azaltmaya yardımcı olabilir
Alınan ultraviole ve aşırı sıcak içinizdeki bebeğiniz için de zararlı etkilere sahip olduğundan güneşlenmek gebelik süresince önerilmez.
 Sıcak su kaynaklarından uzak durun. Gebelikte kaplıca, hamam, sauna gibi yerlerin kullanılması önerilmez. Çünkü hipertermi(aşırı sıcak)  bebeğin gelişiminde beyin ve sinir sistemi gibi hayati organlarda anomalilere, düşüklere veya erken doğuma  neden olabilir.
Aynı şekilde plajda güneşlenmek de önerilmemektedir.
 Fırsat yaratıp yüzün. Yüzme gebelik için en ideal egzersizdir. Vücudunuzun adeta tüm kaslarını çalıştırabilir, aynı zamanda psikolojik bir rahatlama da sağlayabilirsiniz. Yüzme için denizi ve hijyenik durumundan emin olduğunuz havuzları kullanabilirsiniz. Mayonuzu denizden sonra değiştirmeli ve mutlaka duş almalısınız. Mayo ile direkt kuma oturmak doğru değildir.
 Yatmadan önce ılık bir duş alın. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkan uykusuzluk, sıcak basması, huzursuzluk gibi şikayetler için geceleri yatmadan önce alacağınız ılık bir duş sizi hem bedenen hem de psikolojik olarak rahatlatacaktır.
Ayrıca akşamları aşırı kalorili ve ağır gıdalar yerine daha hafif ve hazmı kolayları tercih edin ve yedikten sonra en az bir saat yatağınıza gitmeyin.
 İlk aylardan itibaren düzenli egzersizi ihmal etmeyin. İlk gebelik için ortalama 15 kilo gibi bir yük son trimesterde vücudunuza eklenmektedir. Bu yüzden egzersiz hem bu ağırlıkların daha rahat taşınabilmesi için kaslarınızı güçlendirir hem de doğumun daha rahat bir şekilde gerçekleşebilmesi için gereklidir.
Yani, ilk aylardan itibaren düzenli olarak yapılan egzersizler ve yürüyüşler son aylarda sizi daha rahatlatacaktır.
Ancak özellikle vücudunuz alışık değilse ağır egzersizlerden uzak durmak gerekmektedir, eğer gebeliğin başından beri hiç egzersiz yapılmamışsa gebeliğin son zamanlarında başlamak faydadan çok zarar getirebilir.
  Yaz döneminin iyi yönlerini de görün. Gebelik döneminizin yaza denk gelmesinin iyi yönleri de vardır aslında. Daha fazla seyahat edebilme şansı da bunlardan birisidir. Gebeliğiniz ile ilgili bir sıkıntınız yoksa seyahat engeliniz de yok demektir.
  Zorlanıyorsanız istirahat edin. Eğer kendinizi zorladığınız iş gerçekten gerekli değilse yapmayın. Yorgun hissediyorsanız istirahat edin. Gebelik, gebelik öncesi rutininizin aynen devam edebildiği bir dönem değildir, gereksiz bahar temizlikleri, misafir ağırlamaları, davetler, düğünler gibi sizi yorabilecek durumlarda düşünün ve kendinizi asla zorlamayın. Ailenizden yardım istemekten çekinmeyin.

Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

TEVFİK KESKİN’DEN AÇIKLAMA GELDİ….

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13