Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

NKÜ’DE YAŞAM MERKEZİ TARTIŞMASI

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Değirmenaltı Yerleşkesi’nde yapılması planlanan yaşam merkezi, şehirde tartışma konusu oldu.

GÜNDEM 19.06.2014 16:47:27 0
NKÜ’DE YAŞAM MERKEZİ TARTIŞMASI
NKÜ’DE YAŞAM MERKEZİ TARTIŞMASI

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Değirmenaltı Yerleşkesi’nde yapılması planlanan yaşam merkezi, şehirde tartışma konusu oldu. Rektör Osman Şimşek Yaşam Merkezi konusunda ısrarını korurken, Tekirdağ ekonomisinin önde gelen isimleri, bu kararın Tekirdağ’ı hem ekonomik hem de sosyal yönden olumsuz etkileyeceği görüşünde birleşiyor.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ), son günlerde bir tartışmanın odağına oturmuş durumda. Üniversitenin Değirmenaltı Yerleşkesi içine yapılması planlanan Yaşam Merkezi, Tekirdağ gündeminde önemli bir yer tutuyor. Özellikle Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek’in yaşam merkezi konusunda ısrarcı olduğu ve yapılması için büyük uğraş verdiği öğrenildi.

CAZİBEYİ ARTTIRACAK

Üniversite yerleşkesi içerisine yapılacak olan bu yaşam merkezinin Namık Kemal Üniversitesi’nin vitrini konumunda olacağı ve üniversitenin çekiciliğini arttırarak üniversite adayları tarafından tercih sebebi olmasını sağlayacağı savunuluyor. Konuyla ilgili olarak NKÜ Rektörü Osman Şimşek’in, “Terzi dâhil öğrencilerimizin bütün ihtiyaçlarını 24 saat kampüsten çıkmadan karşılamalarını sağlamayı hedefliyoruz,” açıklaması da bu konudaki kararlılığını ortaya koyuyor. Kütüphane ve çeşitli sosyal etkinlik ve yaşam alanlarının yanı sıra 30 kadar ticari işletme ve restoranın da bulunacağı yaşam merkezi, öğrencilerin her türlü ihtiyacını kampüs içinde giderebilmesi amacıyla hayata geçiriliyor.

20 Milyon TL’nin üzerinde bir yatırımla hayata geçirilecek olan yaşam merkezi projesi, Namık Kemal Üniversitesi tarafından yaptırılıyor. Ticari işletmelerin kiraya verilmesiyle üniversite için de yeni bir gelir kaynağı yaratılması hedefleniyor. Henüz inşaat aşamasında bulunan projenin önümüzdeki eğitim öğretim yılına yetişmesinin planlandığı öğrenildi.

REKTÖRÜN KARARI ELEŞTİRİLİYOR

Diğer taraftan; projenin, öğrenci ekonomisinin son derece canlı olduğu Değirmenaltı Mahallesi’nde ve Tekirdağ’ın merkezinde faaliyet gösteren küçük esnaf ve işletmeleri olumsuz etkileyeceği öne sürülüyor. Öğrencilerin yerleşke içinde bir yaşam merkezi yapılması durumunda yerleşke dışına daha az çıkacakları ya da hiç çıkmayacakları, bunun da Tekirdağ’ın ekonomisinde her geçen yıl daha fazla önem kazanan öğrenci ekonomisini son derece olumsuz etkileyeceği ortaya atılan iddialar arasında. Proje hayata geçtiğinde birçok küçük esnafın kepenk kapatacağı ifade edilirken, adeta bir endüstri haline gelen öğrenci harcamalarıyla geçimini sağlayan sayısız ailenin gelir kapısının kapanmış olacağı belirtiliyor.

ŞİMŞEK ISRARCI

Rektör Şimşek’in yerleşke içinde hayata geçecek olan yaşam merkezi projesinin Tekirdağ esnafına vereceği zararın farkında olması ve buna rağmen bu kararında ısrarcı olması eleştiriliyor. Şimşek’in, öğrencilerin yerleşke dışında daha az vakit geçirmelerini, yapacakları harcamaların da büyük kısmını yine yerleşke içinde yapmalarını sağlamaya kararlı olduğu alınan bilgiler arasında.

Öğrencilerin mümkün olduğu kadar yerleşke içinde kalmalarını hedefleyen NKÜ Rektörü Şimşek’in bu kararı, Tekirdağ ekonomisinin önde gelen isimleri tarafından da eleştiriliyor. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, şunları söyledi:

“Bir Tekirdağlı ve bir meslek örgütünün başkanı olarak Tekirdağ’a üniversite kurulmasını en arzu edenlerden biri de bendim. Bunu istememizin temel nedeni, üniversitenin sosyal ve ekonomik anlamda katacağı zenginliği Tekirdağ halkının paylaşacak olmasıydı. Namık Kemal Üniversitesi’nin Değirmenaltı Kampüsü içinde yapımına devam edilen yaşam merkezi projesiyle ilgili olarak Sayın Rektörümüz Osman Şimşek’e kurumum adına bir ziyarette bulundum. Böyle kapsamlı bir yaşam merkezinin kampüs içinde yapılmasını doğru bulmadığımızı kendisine açık bir şekilde ifade ettim. Türkiye genelinde bazı üniversitelerde bunun örneklerini görmek mümkün. İçerisinde her türlü imkânı bulunan yaşam merkezleri yapmış üniversitelerimiz var. Ancak NKÜ ile bu üniversitelerin fiziki şartları ve ulaşım olanakları aynı değil. Yaşam merkezine sahip üniversitelerin tamamı yerleşim yerlerine uzakta bulunuyor. Dolayısıyla ulaşım zorlukları söz konusu. Eğer kampüsümüz şehrin on kilometre daha dışında olsaydı bu projeyi gönülden desteklerdik. Ancak üniversitemiz, Değirmenaltı Mahallesi’nin yanı başında ve burada öğrencilerimizin hemen hemen bütün ihtiyaçlarını karşılayacak imkânlar bulunuyor. Üstelik şehir merkezine olan mesafe de çok kısa. Bu durumda bu yaşam merkezinin şehrimize ve hatta üniversitemize yarardan fazla zarar getireceğini düşünüyoruz.”

KARAR ENDİŞE VERİCİ

Günay, Değirmenaltı Mahallesi’nde yüzlerce esnafın bulunduğunu ve bu esnafın başlıca gelir kaynağının da öğrenciler olduğunu ifade etti. Konuyla ilgili olarak Rektör Şimşek’in yanı sıra Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut ve Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’yı da bilgilendirdiklerini açıklayan Günay, “Sayın milletvekilimize ve valimize de bu projenin şehrin ekonomik ve sosyal menfaatine fayda sağlamayacağını diğer esnaf ve işletmelerin bundan zarar göreceklerini anlattık. Bu projenin maliyeti ile 3 fakülte binası yapılabilirdi. Bu fakültelerde binlerce öğrenci eğitim alabilir ve Tekirdağ’ın ekonomisine çok daha ciddi bir katkı sağlanabilirdi,” diye konuştu.

Yaşam Merkezi Projesi içinde kütüphane, sosyal alanlar, etkinlik imkânları gibi güzellikler de bulunduğunu ve bunu takdir ettiklerini kaydeden Günay, “Projenin içinde güzel şeyler de var. Ancak bizi asıl endişelendiren, bu proje ile öğrencilerin 24 saat boyunca kampüsten çıkmadan her ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin hedeflendiğinin açıklanması. Bu ifadeyi sayın rektörümüz bizzat kullandı. Sayın Şimşek, bu projenin çıkış noktasının üniversiteye yeni gelir kaynaklarının yaratılması olduğunu ifade etti. Eğer gerçekten böyle düşünülüyorsa kampüs içinde şu anda faaliyette olan özel öğrenci yurdunun dışarıdan bir firmaya yaptırılması yerine üniversitenin bu yurdu kendisinin yapması çok daha kârlı bir proje olurdu diye düşünüyoruz,” açıklamasında bulundu.

PROJEDEN GERİ DÖNÜŞ YOK

Yükseköğretimin esas amacının, meslek sahibi, hayata hazırlanmış, gerekli donanımları edinmiş bireyler yetiştirmek ve topluma kazandırmak olduğunu öne süren Günay, yaşam merkezi projesinin zararları hakkında Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek’e görüşlerini sunduklarını ancak Şimşek’ten projeden hiçbir koşulda geri dönüşün olmayacağı yanıtını aldıklarını kaydetti. Gelinen noktada yapılması gerekenlerin konuşulması gerektiğini söyleyen Günay, “Konu ticaret ve ekonomi olduğunda şehrin ekonomik nabzını tutan en önemli kuruluş Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’dır. Proje henüz hazırlık aşamasındayken bizlere danışılsaydı bu fikirlerimizi o gün de ifade ederdik. Nitekim inşaat henüz yüzde ellilere bile gelmemişken projede revizyona gidilmesi ve binanın farklı amaçlarla kullanılması konusunda da önerilerimiz oldu. Gelinen noktada atılması gereken adımlar halen bulunmaktadır. Yaşam Merkezi içinde bulunan işletmeler kiralanırken ihtiyaç duyulan sektörlerin belirlenmesi için incelemeler yapılmalı ve Değirmenaltı’nda var olmayan meslek kollarının bu merkez içinde konuşlandırılmalıdır. Böylece bölgedeki esnaflarımızın ve işletmelerimizin zararının minimuma indirilebileceği kanaatindeyiz,” dedi.

KAYIN: ÜNİVERSİTENİN İŞİ EĞİTİMDİR

Konuyla ilgili tepki gösteren bir diğer isim de Tekirdağ Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kayın oldu. Kayın, “Devletimiz, son yıllarda üniversiteler içinde en çok bizim üniversitemize katkı sağladı. Bu da öğrenci sayısının artması anlamına geliyordu. Öğrenci sayısı artarsa Tekirdağ esnafı da bu artıştan nasibini alır ve gelirlerimiz yükselir diye bekliyorduk. Ancak eğer üniversite içine yaşam merkezi adı altında alışveriş merkezi açılacaksa, üniversite eğitim yerine ticaretle uğraşacaksa bunca yatırıma ne gerek vardı, Tekirdağ’da üniversite kurulmasına ne gerek vardı,” şeklinde konuştu.

Tekirdağ genelinde birliğe kayıtlı 10 binin üzerinde esnafın bulunduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun öğrencilerden gelir elde ettiğini açıklayan Kayın, “Şu anda Tekirdağ’da öğrenim gören öğrencilerin esnafımıza ve küçük işletmelerimize çok büyük maddi yararı olduğunu söyleyebiliriz. Eğer Kampüs içine böyle bir alışveriş merkezi yapılırsa yüzlerce esnaf kardeşimiz bundan zarar görecek. Daha önemlisi Tekirdağ ekonomisi çok ciddi zarar görecektir. Bu proje hazırlanırken bizim görüşümüze başvurulmadı. Keşke bize danışıp bu konudaki fikrimizi de alsalardı. Şunu açıkça ifade etmeliyim ki, bu proje hayata geçerse, kampüs içindeki bu alışveriş merkezi yüzünden kepenk kapatacak olan çok sayıdaki küçük esnafımızın vebalini ödeyemezler. Sayın Rektörümüzün verdikleri bu yanlış karardan acilen dönmesini temenni ediyoruz. Üniversitenin işi ticaret değil eğitimdir. Kendilerinden esas ilgi alanları olan eğitime odaklanmalarını talep ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Tekirdağ NKÜ’de ‘Balkan Esintileri Resim ve Heykel Sergisi’ Gerçekleşti

Başkan Nallar tebrikleri kabul ediyor

OPTİMED HASTANESİ’NDE MEDİKAL (TIBBİ) ONKOLOJİSİ ÜNİTESİ AÇILDI

Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı

MARMARA ÜRÜN PİYASASI ARACI KURUM ANONİM ŞİRKETİKURULUŞU HAKKINDA BASIN DUYURUSU

BİZ HABERLERİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ; ÇEVRE KATLİAMINA DUR DİYORUZ!

KESİMOĞLU’NA AKPLİ BÜROKRATTAN ETKİNLİK ENGELİ!

HAYRABOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. OSMAN İNAN’A ÇERKEZMÜSELLİM MAHALLESİ’NDE SEVGİ SELİ

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel, “Tekirdağ’ın Değişim, Gelişim ve Dönüşüm haritasını çiziyoruz”

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

AHMET AKÇAY TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ADAYI OLDU.

DR. OSMAN İNAN’I HAYRABOLULAR BÜYÜK BİR SAYGIYLA KARŞILIYOR

Yüksel’den Gençlere Müjdeler!

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL:

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel, Hayrabolu'da "Gerçek Belediyecilik” İçin Adımlar Atıyor

Volkan Nallar’dan Ev Ziyaretleri

ERGÜN BAKIRHAN ÇAMOLUK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

TUNCER BAŞOĞLU MERKEZ SAĞ VE SOL KESİMİN LİMANI MI OLUYOR?

BİLGE; “HAKKINIZ OLAN TOPRAKLARINIZ SİZİN OLACAK!

Süleymanpaşa’da Gerçek Belediyecilik Vizyonu Gökhan Saygı ile Gerçekleşecek

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

Şampiyonun kupasını Başkan Yüksel verdi

KAYA TEPE YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

Yükleniyor

Yüksel: “Tekirdağ’ın “bakarız” demekle geçen 10 yılını Değişim, Gelişim ve Dönüşümle değiştireceğiz!”

AK Parti Tekirdağ BüyükşehirBelediye Başkan Adayı Cüneyt Yüksel,

AK PARTİ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI CÜNEYT YÜKSEL ÇORLU’DA

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 3 MİLYON TL ‘LİK ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN GES PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİ

BEYAZKÖY DÜĞÜN SALONU'NUN TEMELİ TÖRENLE ATILDI

TREDAŞ, 2023 yılında müşterilerinden gelen 1 milyonun üzerinde çağrıya çözüm üretti

Asyaport'ta Dünya Gümrük Günü Etkinliği Gerçekleşti

YARI YIL TATİLİNDE BUZ PATENİ KEYFİ

ŞARKÖY BELEDİYESİ TRAKYA’DA BİR İLKE İMZA ATTI

DERNEĞİMİZ GÜMRÜK ETKİNLİKLERİNE KATILDI.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16