Tarih: 19.07.2013 20:18

KARAKOLDA DOĞRUYU SÖYLER MAHKEMEDE ŞAŞAR…

Facebook Twitter Linked-in

Tekirdağ Belediyesi temizlik ihalesi yolsuzluğu adıyla üç buçuk ay önce yapılan operasyonda Tekirdağ’da 9’u tutuklu 15 kişinin yargılandığı şehir içi temizlik ihalesine fesat karıştırılması davasının ilk duruşması görüldü. Duruşmada firma ortağı iki kişi belediye görevlilerine zorlamayla birçok kez rüşvet verdiklerini itiraf etti. Karakolda farklı ifade veren müteahhitlerin, mahkemede tamamen farklı ifade vermeleri dikkat çekti. Bu da akıllara meşhur türkümüz olan “ karakolda doğruyu söyler, mahkemede şaşar” şarkısını akıllara getirdi. Şimdi kamuoyu müteahhitlerin karakolda mı, yoksa mahkemede mi? doğru söylediklerini merak ediyor.
Polis 5 Nisan 2013 tarihinde; Tekirdağ Belediyesi’ne yaptığı operasyonda şehir içi temizlik ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasıyla operasyon düzenlenmişti. Operasyon sonucunda gözaltına alınan 20 kişiden 2 belediye başkan yardımcısı Haldun Güler, Eyüp Yiğiter, ihaleyi alan Trakya Tem firması ortakları Salih Tekin, Süleyman Gül, belediye mali işler müdürü Zeki Sezen, belediye temizlik müdürü Hasan Çalı, belediye destek hizmetleri müdürü Günnur Vişne, ihaleyi alan Trakya Tem Temizlik Müdürü Hasan Çölgeçen, ihalede elenen temizlik firması sahibi Hüsnü Akça tutuklanmış, 8 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Davanın ilk duruşması Tekirdağ 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davaya 9 tutuklu, 8 tutuksuz sanıkla birlikte 15 avukat ve sanıkların yakınları katıldı. Kimlik tespitinin ardından davanın 87 sayfalık iddianamesi hızlı okuma uzmanı tarafından okundu.
İddianamede temizlik ihalesini alan firmanın çıkma parası adı altında ihaleye katılan diğer firmalara, başkan yardımcılarına ve belediye çalışanlarına çeşitli zamanlarda para verdiği öne sürüldü. Duruşmada zanlıların avukatları polisin yaptığı teknik takibin yasalara uygun olmadığını iddia ederek delillere itiraz etti. Avukatların itirazı mahkeme tarafından reddedildi.
Savunmasını yapan ihaleyi alan firmanın ortaklarından Salih Tekin, “İhaleyi alamayan firmalar ihalenin şartlarını taşımadığı için elendi. Biz bu firmalara herhangi bir para vermedik. Polisteki ve savcılıktaki ifademde firmalara para verdiğimi söylemiştim. Şimdi bu ifademi değiştiriyorum. Hiçbir firmaya para vermedim. Polisteki ve savcılıktaki ifademde başkan yardımcısı Eyüp Yiğiter’e de rüşvet verdiğimi söylemiştim. 55 bin TL verdiğimi söyledim. Ben bu parayı babama verdim. Ben kesinlikle Yiğiter’e de rüşvet ve para vermedim” dedi.
Zorlama ile kendisinden belediye başkan yardımcısı Haldun Güler’in rüşvet aldığını itiraf eden Tekin, “Gönüllü hiç kimseye para vermedim. Zorlama sonucu başkan yardımcısı Haldun Güler ve temizlik işleri müdürü Hasan Çalı’ya miktarını ve zamanını hatırlamadığım dönemlerde birçok kez rüşvet verdim. Diğer başkan yardımcısı Eyüp Yiğiter ve mali işler müdürü Zeki Sezen’e herhangi bir para vermedim.” dedi.
Başkan Yardımcısı Güler’e birçok kez ödeme yaptığını kaydeden şirket ortağı Süleyman Gül, “Başkan yardımcısı Güler benden birçok kez sosyal amaçlı para istedi. Biz genelde bu paraları vermemeye çalıştık. Ama bizi zorladılar. İşlerimizi durdurmakla tehdit ettiler. Ben çok kez şehir dışına kaçarak kurtulmaya çalıştım. Ama çok kez verdim. Ne kadar ne zaman verdiğimi hatırlamıyorum. Hasan Çalı’ya da zorlamayla para verdim. Ben şikayetçiyim ve davacıyım. Zaman zaman para vermem konusunda ortalığımla beni zorladılar.
Hiç kimseden para almadığını iddia eden Başkan Yardımcısı Yiğiter, “Ben hiç kimseden para almadım. Aldığıma dair delil de yok. Zaten teknik takipte de bir suç unsuru yok. Şirketin ajandasında yer alan şifreli bir kelime yüzünden buradayım. Şirket ortakları da bana bir para vermediklerini söylüyor. Beraatımı talep ediyorum” dedi. İfadesinde suçlu olmadığını kaydeden başkan yardımcısı Haldun Güler, “Bana isnat edilen suçları ve delilleri kabul etmiyorum. Ben denetim görevimi yerine getirdim. Hiçbir şekilde para talebim olmadı. Hiçbir şekilde para almadım. Ben görevime dönmek istiyorum. Mahkemeden beraatımı talep ediyorum” dedi
İhaleye katılacak firma listesini Trakya Tem isimli firmaya vermekle suçlandığını kaydeden destek hizmetleri müdürü Günnur Vişne, “3.5 aylık bebeğim beni evinde bekliyor. 105 gündür evimden ayrı suçsuz yere içeride yatıyorum. Ben ihaleye katılacakların listesini hiçbir kimseye vermedim. Benim bu listeyi verdiğime dair herhangi bir delil yok. Beraatımı istiyorum” dedi.
Duruşmada Hüsnü Akça, Hasan Çölgeçen, Hasan Çalı, Zeki Sezen’in savunmalarını yapmalarının ardından tutuksuz sanıkların ifadelerinin alınmasına geçildi. Mahkeme devam ediyor.Sadece tutuklu yakınlarının ve iki ajans muhabiri olan Ruhan Yalçın (DHA) ve Ferhat Akgün’ün (İHA) izlediği mahkeme sürecinden şok gelişmeler yaşandığı ortaya çıktı Ruhan Yalçın’ın kaleme aldığı mahkeme sürecindeki gelişmeler şimdilik böyle, davalı vekilleri olan avukatlarla yapacağımız gelişmeleri de an be an sizlere ileteceğiz.

Haber kaynağı (Tekirdağ DHA muhabiri ve Olay Aktif Gazetesi Resmi Web Site Editörümüz) Ruhan YALÇIN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —